Malatya’nın yeni yerleşim bölgelerinden Bostanbaşı Mahallesi’ndeki binaların neredeyse hiçbiri depremlerde yıkılmadı. Ancak dışarıdan sapasağlam görünen blokların içleri kelimenin tam anlamıyla göçük. Yapılan incelemelerde kirişleri patlayan, kolonları eğrilen dairelerin tamamına yakını ‘ağır hasarlı’ bulundu.
#Malatyaİkinci beyin olarak bilinen bağırsakta yaşanan sağlık sorunları hem tehlikeli olabiliyor hem de yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyebiliyor. Ciddi sorunlara yol açabilen bağırsak hastalıklarından biri de, kolittir. Op. Dr. Bülent Öztürk, kolit hastalığı hakkında önemli bilgiler veriyor.
#KolitBağırsaklar ikinci beyin olarak kabul edilir. Dolayısıyla hem sağlığımız hem de yaşam kalitemiz için bağırsak hareketlerinde sorun olmaması gerekir. Ancak bazı hastalıklar bağırsakları kökten etkileyerek ciddi sorunlara sebep olur, kolit hastalığında olduğu gibi… Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Öztürk, kolit hastalığı hakkında önemli bilgiler veriyor.
#KolitBağırsaklar ikinci beyin olarak kabul edilir. Dolayısıyla hem sağlığımız hem de yaşam kalitemiz için bağırsak hareketlerinde sorun olmaması gerekir. Ancak bazı hastalıklar bağırsakları kökten etkileyerek ciddi sorunlara sebep olur, kolit hastalığında olduğu gibi… Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Öztürk, kolit hastalığı hakkında önemli bilgiler veriyor.
#Ülseratif KolitAnkara Mamak'ta mobilya atölyesi olarak kullanılan üç katlı binanın kolonlarında oluşan çatlak sonrası giriş kısmında çökme meydana geldi. Mahsur kalan ve binanın ikinci katındaki bir pencereden sarkıttıkları halatla inmeye çalışan iki kişi itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.
#Ankaraİzmir’de Buca Metrosu'nun çalışmaları sürerken, yer altında tünel kazmakta kullanılan 'köstebek' olarak bilinen tünel açma makinesi (TBM), Atilla Mahallesi'ndeki bazı binaların duvarlarının çatlamasına, ıslak zeminlerdeki fayansların patlamasına neden olduğu belirtildi. Evlerinde çatlaklar oluşan vatandaşlar tedirgin olduklarını belirtirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, "TBM'lerin geçişi sırasında Konak Atilla Mahallesi'nde yüzeyin 30 metre altında zemindeki volkanik andezit kayalar arasında ilerlerken, ayrışmış andezitlerin bulunduğu lokal bir bölgede toleranslar dahilinde zemin oturmaları yaşanmıştır. Bu zemin hareketleri sebebiyle bölgedeki bazı binalarda oturma çatlakları ile bitişik binaların farklı hareketi kaynaklı sıva ayrışmaları oluşmuştur. Binalarda yapılan incelemelerde yapısal taşıyıcı sistemlerde (kolon-kiriş) bir sorun tespit edilmemiş, ayrışan sıvalar sıyrılarak temizlenmiş ve sıva dökülmesinden doğabilecek sorunları önlemek amacıyla emniyet şeritleri çekilmiştir" denildi.
#İzmirİzmir’de Buca Metrosu'nun çalışmaları sürerken, yer altında tünel kazmakta kullanılan 'köstebek' olarak bilinen tünel açma makinesi (TBM), Atilla Mahallesi'ndeki bazı binaların duvarlarının çatlamasına, ıslak zeminlerdeki fayansların patlamasına neden olduğu belirtildi. Evlerinde çatlaklar oluşan vatandaşlar tedirgin olduklarını belirtirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, "TBM'lerin geçişi sırasında Konak Atilla Mahallesi'nde yüzeyin 30 metre altında zemindeki volkanik andezit kayalar arasında ilerlerken, ayrışmış andezitlerin bulunduğu lokal bir bölgede toleranslar dahilinde zemin oturmaları yaşanmıştır. Bu zemin hareketleri sebebiyle bölgedeki bazı binalarda oturma çatlakları ile bitişik binaların farklı hareketi kaynaklı sıva ayrışmaları oluşmuştur. Binalarda yapılan incelemelerde yapısal taşıyıcı sistemlerde (kolon-kiriş) bir sorun tespit edilmemiş, ayrışan sıvalar sıyrılarak temizlenmiş ve sıva dökülmesinden doğabilecek sorunları önlemek amacıyla emniyet şeritleri çekilmiştir" denildi.
#İzmir17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıl dönümü öncesinde Deprem Uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür, Bursa ve Gemlik gibi Güney Marmara'da meydana gelebilecek bir depremin İstanbul'u da etkileyebileceğine dair kritik uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Hasgür, “Bursa'da herhangi bir deprem olursa İstanbul tetikte olmalı" uyarısında bulundu.
#DEPREMİstanbul Küçükçekmece'de, çöken bina ile ilgili adliyeye sevk edilen bina sahibi Hacı Murat Gençtürk tutuklandı. Bina sahibi Gençtürk ifadesinde, ‘Binayı ben yaptırmadım babamdan veraset yolu ile kaldı. Binada herhangi çatlak veya bir sıkıntı yoktu. Bina sallanıyordu ama sürekli önünden hafriyat kamyonları geçiyordu. O yüzden bir başvuruda bulunmadım.’ şeklinde konuştu. Öte yandan bilirkişi raporunda binada kolon kesildi iddialarına yanıt geldi.
#KüçükçekmeceAdıyaman'da, 6 Şubat'taki depremlerde yıkılan ve 72 kişiye mezar olan İsias Otel'e ilişkin 5'i tutuklu, 11 sanığın yargılandığı dava, 4'üncü gününde devam etti. Duruşmada dinlenen otel sahibi tutuklu sanık Ahmet Bozkurt, kendisinin suçsuz olduğunu ileri sürerek, "Eğer deprem 7.7 yerine 7.2 şiddetinde olsaydı otel yıkılmayacaktı" dedi. Davada, tutuklu sanıklardan Ahmet Bozkurt, Fatih Bozkurt, Efe Bozkurt, Erdem Yıldız ve Halil Bağcı'nın tutukluluğunun devamına, tutuksuz yargılanan sanıkların ise tutuksuzluk halinin adli kontrol ile devamına, sanıkların mahkemeye getirilmesi talebinin reddine karar verildi.
#AdıyamanSingapur'da yaşayan Dr. Daria Sadovskaya, belirli bir pozisyonda dışkılamanın kabızlığı hafifletmenin garantili bir yolu olduğunu göstermek için TikTok'ta bir video yayınladı.Sadovskaya, klozette tavsiye ettiği şekilde oturmanın, anal çatlaklardan idrar sorunlarına ve hatta kolorektal kansere kadar pek çok sağlık sorununa yakalanma riskini azalttığını öne sürdü.
#SağlıkDışkılama şeklinizi değiştirmek, hemoroidden kolorektal kansere kadar çeşitli sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi azaltabilir. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada bir nefrolog çoğu insanın yanlış tuvalet alışkanlığı olduğuna ve klozette nasıl oturulması gerektiğine dair bir video paylaştı. Biz de hem bu videoda tavsiye edilen yöntemi hem de kabızlık ve kanser arasındaki ilişkiyi konunun uzmanıyla konuştuk.
#SağlıkBeklenen Marmara depremi nedeniyle oturduğu evden daha güvenli bir yere taşınmak isteyenler, hatta bunun için kesenin ağzını açmaya bile razı olanlar neler yaşıyor? İstanbul’un iki yakasında farklı bütçelere göre eski ve yeni birçok daire için 25 emlakçıyı aradık. Deprem raporu olan bir tane bile ev bulamadık.
#Gizem CoşkunardaANAL fissür hastalığının, diğer adıyla makat çatlağının 21. yüzyılın yanlış beslenme alışkanlıkları sonucu ortaya çıkan kronik kabızlık olarak adlandırıldığını belirten Kolorektal Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Göztok, yanlış tuvalet alışkanlıkları nedeniyle ülkemizde görülme sıklığında ciddi bir artış yaşandığını söyledi. Op. Dr. Mustafa Göztok, anal fissürün botoksla tedavi yöntemlerini anlattı ve merak edilen soruları yanıtladı...
#1Yaşadığımız deprem felaketinin ardından Türkiye'nin dört bir yanında gündem yapı güvenliği ve depreme dayanıksız binalar. Uzmanlar binaların sağlamlığını belirlemenin en garantili yolunun işinin ehli kişilerce yapılmış dayanıklılık testi olduğunu vurguluyor. Bununla birlikte kamuoyunda daire içlerinde kolon olup olmaması, binanın bitişik nizamda inşa edilmiş olması, duvarlarda var olan çatlaklar gibi bazı faktörlerin de binanın deprem karşısındaki direncini etkilediği yönünde yorumlar yapılıyor. Prof. Dr. Ercan Yüksel bu tartışmalar bağlamında akıllardaki soruları hurriyet.com.tr okurları için yanıtladı...
#Kahramanmaraş DepremiHatay Antakya'da birçok bina yıkıldı. Tabanında tarihi mozaikler ve 30 binden fazla arkeolojik eser var olan bir otelde ise hiçbir hasar meydana gelmedi. CNN TÜRK Muhabiri Buse Deviren o otelin olduğu bölgeden aktardı.
#HatayKahramanmaraş depremlerinde binlerce bina yıkıldı, on binlercesi hasar aldı. Uzmanlara göre böylesi büyük bir acıyı tekrar yaşamamak için bir deprem ülkesinde olduğumuzu kabul edip gerekli önlemleri almalıyız. İlk adım, yaşadığımız binanın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek...
#DepremEn yüksek can kaybının yaşandığı binalardan biri olan Hatay’daki Rönesans Rezidans’ın sakinlerinden Zekiye Barutçu Yiğitbaşı, 2022 yılında binanın koridorunda çatlak olduğunu, temelinin kaydığını söyledi: “Yöneticiye temelin kaydığını söyledim, alay edermişcesine güldü. Komşularıma anlattım, herkes duyarsız kaldı. Ben de korkup geçen yıl taşındım.”
#Rönesans RezidansSesimi duyan var mı... Acıyı, umudu, çaresizliği bir arada hissettiren bu cümle günlerdir kulağımızda çınlıyor. 85 milyon deprem bölgesine yardım için seferber olurken, bir yandan da ülkenin yapı stokunun ne durumda olduğu tartışılıyor. Uzmanlar, geçmiş afetlerde olduğu gibi “Deprem değil bina öldürür” diyor. Bugünlerde deprem bölgesindeki o binalarda yoğun bir çalışma var. Havadan ve karadan kalan yapılar için risk tespiti yapılıyor. Diğer illerde ise vatandaş tedirgin. Çünkü uzmanlar başta İstanbul olmak üzere birçok il için uyarıyor. Deprem senaryoları konuşuldukça akıllara şu soru geliyor: ‘Benim binam ayakta kalır mı?’ Bu sorunun yanıtı ve sonrasındaki süreçler için rehber hazırladık.
#Deprem6 Şubat'ta hepimizin içine ateş düştü. Depremlerde binlerce ev yıkıldı, onbinlerce kişiyi kaybettik. Maalesef tehlike hem deprem bölgesi için hem de ülkemizin tamamı için bitmiş değil. Bir deprem ülkesinde yaşıyoruz. Bu acıların tekrar etmemesi için yapabileceğimiz ilk şey oturulan evlerin sağlam olduğundan emin olmak. Binaların depreme dayanıklılığı konusunda en güvenilir bilgiyi nasıl ve nereden alabiliriz? Evlerde yaşayanlar neler yapabilir? Uzmanlar detaylıca anlattı
#DepremBeklenen İstanbul depremine rağmen kentte çok sayıda riskli binada yaşam devam ediyor. Kiracıların uygun olduğu için kaldığı dairelerde, ev sahipleri de yüksek kiralar nedeniyle binalarında oturmaya devam ediyor. Kiracı Mezgin Güneş, "En büyük korkum deprem. Çocuklarımı her an deprem olur diye yanımdan ayıramıyorum. Büyük bir deprem bekleniliyor ama mecburiyetten kalıyoruz" dedi.
#İstanbulTürkiye'de konut satın alımlarında alıcıların genellikle mutfak ve fayanslara dikkat ettiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Eren Vuran, öncelikli dikkat edilmesi gereken şeyin taşıyıcı sistem elemanlarında korozyon, çatlak ve rutubet olduğunu ifade etti.
#Konut