Ameliyatlar iptal hastalar bahçede

Güncelleme Tarihi:

Ameliyatlar iptal hastalar bahçede
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Büyük bir depremden sonra ilk başvuru adresleri olacak hastaneler Marmara depremi ve geçtiğimiz gün meydana 5.8'lik artçı depremde ciddi hasara uğradılar.

Son artçı sarsıntıyla birlikte çatlakları büyüyen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Genel Cerrahi'nin iki katı boşaltıldı, ameliyatlar iptal edildi. İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'nin taşıyıcı duvarlarındaki çatlaklar artçı deprem sonrası derinleşince idari binanın içindeki yataklı servis, yan bloktaki tüberküloz servisine taşındı. Binaya giriş yasaklandı.

CERRAHPAŞA

Çatlaklar büyüdü kaderine terkedildi

Depremde ciddi çatlakların meydana geldiği Türkiye'nin en büyük hastanelerinden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, yetkililerin ilgisizliği nedeniyle büyük bir panik yaşanıyor. Bazı odaları boşaltılan hastanede yatan hastaların büyük bölümü evlerine dönerken, bir bölümü de duvarları ve kolonlarında çatlaklar bulunan odalarda yatmaya devam ediyor. İki katın boşaltıldığı ve ameliyatların iptal edildiği Genel Cerrahi Bölümü'ne girmeye, personel bile cesaret edemiyor.

Marmara Bölgesi'ni vuran 17 Ağustos'taki 7.4 şiddetindeki depremde kolonlarında ve duvarlarında çatlaklar meydana gelen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi kaderine terkedilmiş gibi görünüyor. Pazartesi günü meydana gelen 5.8 şiddetindeki artçı depremde çatlakları daha da büyüyen hastanenin Genel Cerrahi Bölümü'nde tedavi gören hastalardan büyük bir bölümü bahçeye çıkarıldı. Bazıları evlerine dönmeyi tercih etti. Bazıları ise çatlak kolon ve duvarlara rağmen, kendi istekleri üzerine odalarına çıkarıldı.

Bu arada, Genel Cerrahi binasının 5 ve 7'nci katları tamamen boşaltıldı, ameliyatlar iptal edildi. Yeni bir artçı depremde tamamen çökebileceği ileri sürülen Genel Cerrahi Bölümü'nde, personel sayısının da oldukça az olduğu gözlendi. Yetkililerin ilgisizliğinden yakınan hastane personeli ve hastalar, ‘‘Bir tek yetkili gelip görüş bildirmiyor. Ya da teknik bir heyet gelip inceleme yapmıyor. Bu bina, içindeki insanlarla birlikte çökerse, sorumluluğu kim üstlenecek’’ dediler.

ÇAPA TIP

Servisler boşaltıldı herkes endişeli

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nin, göğüs, çocuk, nöroloji, çocuk psikiyatrisi, monoblok binalarında oluşan derin çatlaklar, hastalar kadar personeli de huzursuz etti. Önlem olarak bazı servisler boşaltıldı, aciller dışında hasta yatırılmamaya başlandı, evde tedavisi sürebilecekler de taburcu edildi. 17 Ağustos depreminden sonra İTÜ'den talep edilen teknik heyet, önemli sağlık görevini üstlenen kuruma henüz uğramadı.

Çocuk Hastalıkları Kliniği'nde meydana gelen çatlaklar yüzünden de bazı servisler boşaltıldı. Evde tedavileri yapılabilecek çocuklar taburcu edildi. Acil ve poliklinik hizmetleri sürüyor ancak aciller dışında yatışlar yapılmıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talat Cantez, hastaların ve sağlık personelinin binaya girmekten kaçındığını belirterek, ‘‘Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı'nın çıktığı iki kat binadaki riski artırdı. Herkes endişeli. Hastanelere öncelik tanınmalı ve gerekli teknik inceleme biran önce yapılmalı. Vakıf Gureba Hastanesi'nin bahçesinde yıllardır kullanılmayan binaları üniversite talep etti. Bunların bize verilip riskli kliniklerin oraya taşınması sağlanmalı’’ dedi.

Nöroloji Kliniği'ndeki çatlaklar dün üniversitenin mühendislik bölümünden ve hastanenin teknik elemanları tarafından incelendi. Binanın ana taşıma gücünde ciddi bir zarar olmadığı sonucuna varıldı. Ancak asıl detaylı inceleme yapılmadı. Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Gencay Gürsoy, ‘‘Aslında bu gözlemle verilecek bir karar değil. Binanın projeye ne derece uygun olduğu, beton özelliklerinin, demirlerin, zeminin durumunun ayrıntılı değerlendirilmesiyle fikir verilebilir. Çalışanlar, özellikle de artçı depremi hastanede yaşayanlar tedirgin. İstanbul'da ne boyutlarda bir deprem olacağını bilmiyoruz’’diye konuştu.

Rektör para istedi

İstanbul Ünivestesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, depremden sonra öğretim üyelerine birer imzalı mektup gönderdi. Üniversitenin çeşitli bölümlerinde depremle meydana gelen hasarın onarılması için 3.6 trilyon liraya ihtiyaç duyulduğunu belirten Prof. Dr. Alemdaroğlu, Türk Lirası, dolar ve mark olarak bağış yapabilecekleri banka hesap numaralarını bildirdi ve yardım istedi. Prof. Dr. Alemdaroğlu'nun mektubunda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin cerrahi monobloğunda acil onarım gerektiren hasar saptandığını da belirttiğini söyleyen bir öğretim üyesi, ‘‘Bende ne Türk Lirası, ne dolar ne de mark var. Mühendisler geliyor tehlike yok diyorlar. Rektör var diyor. Hepimiz rahatsızız’’ dedi.

Ve diğerleri

Depremde, Heybeliada Göğüs Hastalıkları, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları, Baltalimanı Kemik Hastalıkları, Haydarpaşa Numune, Haseki Hastaneleri'nde hasar meydana geldi. Ancak İl Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü tarafından yapılan incelemeler sonucu hastanelerde hasta yatışını engelleyecek tehlikeli bir durum olmadığı tespit edildi. Yine de bu hastanelerde içler yeterince rahat değil.

Sağlık İl Müdürlüğü özel hastanelerden de depremde gördükleri zararla ilgili bilgi talep etti. Ancak bilgi gönderilmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!