çapaklanma haberleri sayfasında çapaklanma hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 184 çapaklanma haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Uyurken gözlerimizin köşelerinde biriken 'çapak'; göz akının üzerindeki zardan salınan mukus, kirpik diplerinden salınan yağ, deri hücreleri ve diğer atıkların birleşimidir. Çapağın, atıkları ve birikintileri göz yaşından ve göz yüzeyinden uzaklaştırmak gibi bir görevi vardır.
#GözYenidoğan bebeklerin gözleri hassas olduğundan ilk 3 ayda fotoğraf makinesi flaşına maruz bırakmamak gerekir. Limon suyu sıkmak yanlış, anne sütü ile tedavi etmek ise eksik bir uygulama olur. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Savaş Eriz bebeklerin göz sağlığına ilişkin yanlış uygulamalar hakkında bilgi veriyor.
#GözGünümüzde cep telefonları ve bilgisayarlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldular adeta. Ancak gün boyunca ekran başında çalışmak, saatlerce cep telefonunda sosyal medyayı takip etmek, internetten alışveriş yapmak gibi etkenler nedeniyle gözleri aşırı kullanmak göz sağlığını önemli ölçüde tehdit edebiliyor.
#Göz SağlığıATAGÖZ Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tayfun Yeşilbalkan, yaz sezonunun gelmesiyle birlikte deniz ve havuz sezonun açıldığını, başta çocuklar olmak üzere bilinçsiz havuz kullanımının göz hastalıklarına sebep olabileceğini belirterek, uyarılarda bulundu.
#1Türkiye’de resmi olarak ilan edilen bir salgın yok ancak hastanelerin özellikle de çocuk acil bölümleri inanılmaz yoğun. 9 yaşındaki oğlum dahil sınıfındaki 20 arkadaşı da bu hafta hastaydı. İshal, kusma ve hele de geceleri hırıltılı, dinmeyen bir öksürük ile acile başvuranların sayısında geçen yıla göre önemli bir artış var. Nedeni üçlü salgın: COVID-19, grip ve RSV. Dünya Sağlık Örgütü de bu ‘üçlü salgın’ için alarm verdi. Özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesi oldukça tehlikeli. Peki, bu yıl neden böyle bir salgın var? Ve dahası ne yapmak gerekiyor? Sordum.
#RSVGözyaşı kanal tıkanıklığı hem yeni doğan bebeklerde, hem de yetişkin ve yaşlılarda izlenebilir. Bebeklerde 1 yaşa dek uygulanan masajla tıkanıklık çoğu kez kendiliğinden açılır; açılmaması halinde ise “sondalama (probing)” denen işlem yapılır. Yetişkinlerde ise tek tedavi ameliyattır.
#GözyaşıGenellikle saç derisinde ortaya çıkar diye bildiğimiz kepek, kaşlar için de bir sorun. Özellikle yaz aylarında daha sık yaşanan bu durum; kaşıntı, kızarıklık ve pul pul dökülmelerle kişiye rahatsızlık veren ve görünümü olumsuz etkileyen bir sorun halini alıyor. Peki kaşlarda kepek neden oluşuyor? Ne gibi zararlara neden oluyor ve nasıl önlem almak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkYaz ayları keyif verici olsa da gerekli önlemler alınmadığı takdirde bu aylarda gözlerde ciddi problemleri ile karşılaşıldığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Öznur İşcan, dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#GözBebeklere 4-6 hafta arasında göz bebekleri damla ile genişletilerek “kırmızı refle testi” yapılmalıdır. Bu test çocuk doktoru ya da göz doktoru tarafından yapılabilir. Kırmızı refle testi normalse, bebeğin 1 yaşında ve 3 yaşında rutin göz muayenesi göz doktoru tarafından gerçekleştirilir. Ama kırmızı refle testi bozuksa, göz doktoru tarafından acil göz muayenesi ve altta yatan nedene göre tedavi gerekir.
#GözGünümüzde saç boyamak için kullanılan pek çok farklı yöntem vardır. Bunlar arasında çok yaygın olmayan diğer bir yöntem ise rastık kullanımıdır. Bir tür boya olan rastık, genellikle de saç ve kaş boyamak için kullanılır. Renk çeşidi çok olsa da genellikle koyu kestane ve siyah rengi kullanılır. Rastık nedir, ne işe yarar sizler için derledik.
Okullarda yarıyıl tatili sona erip milyonlarca öğrenci için ders zilinin çalmasıyla kalabalık ortamlarda geçirilen süre artacağından enfeksiyonlara karşı çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kesikminare, influenzanın çocuklarda yetişkinlerden farklı olarak baş gösterebilen ilk 3 belirtisini anlattı, alınabilecek önlemlere yönelik önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#İnfluenzaSolunum yolu hastalıklarına yol açmasıyla bilinen adenovirüsler, gözde de ciddi enfeksiyonlara sebep oluyor. Türk Oftalmoloji Derneği Oküler Enfeksiyon Birimi Başkanı Prof. Dr. Ulviye Yiğit, son haftalarda adenovirüse bağlı konjonktivit (göz iltihabı) vakalarında epidemi (salgın) düzeyinde ciddi bir artış yaşandığını söyleyerek, uyarılarda bulundu. Bazen haftalarca süren ve görme kayıplarına dahi yol açabilen adenovirüs enfeksiyonu çok hızlı bulaşıyor ve özellikle aile içi bireylerde hızla yayılıyor.
#Solunum Yolu HastalıklarıSolunum yolu hastalıklarına yol açmasıyla bilinen adenovirüsler, gözde de ciddi enfeksiyonlara sebep oluyor. Türk Oftalmoloji Derneği Oküler Enfeksiyon Birimi Başkanı Prof. Dr. Ulviye Yiğit, son haftalarda adenovirüse bağlı konjonktivit (göz iltihabı) vakalarında epidemi (salgın) düzeyinde ciddi bir artış yaşandığını söyleyerek, uyarılarda bulundu. Bazen haftalarca süren ve görme kayıplarına dahi yol açabilen adenovirüs enfeksiyonu çok hızlı bulaşıyor ve özellikle aile içi bireylerde hızla yayılıyor.
#PandemiHalk arasında ‘göz nezlesi’ olarak bilinen ‘adenoviral konjonktivit’, göz enfeksiyonlarının başlıca sebebini oluşturuyor. Göz nezlesi tedavisinde gecikilirse görmede azalmaya ve uzayan göz şikayetlerine bağlı olarak yaşam kalitesinin bozulmasına yol açabiliyor. Havaların soğumasıyla birlikte kapalı ortamlarda bulunma sıklığının ve temasın artması nedeniyle virüsün daha kolay bulaşmasının yanı sıra hava koşullarının virüsün çoğalmasına uygun ortam sağlaması sonucu kış mevsiminde adenoviral konjonktivitin görülme sıklığı artırıyor. Peki, göz nezlesi nasıl bulaşır, neden olur? İşte göz nezlesi tedavisi ve evde iyi gelen yöntemler...
#Göz NezlesiAnne-babalar bazen çocuklarının okul başarısındaki sorunların ‘anlama eksikliği’ne bağlı olduğuna dair yanılgıya kapılıyor. Ancak asıl sebep görme bozukluğu olabilir. Uzmanlar “Bir çocuğun öğrenmesinin çoğu görseldir, bu nedenle gelişimi görme yeteneğine bağlıdır” diyor.
#Görme BozukluğuYazın gelmesi ve okulların kapanmasıyla birlikte deniz ve havuz sezonu açıldı. Deniz, havuz ve güneşin önlem alınmadığı takdirde göz hastalıkları riskini artırdığına vurgu yapan göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Tayfun Yeşilbalkan, “Denizde ve havuzda lens kullanılmamalı, özellikle havuzda yüzücü gözlüğü takılmalı” dedi.
#İzmirBURSA’da Banu Baltacı’nın (43), sokakta bulup sahiplenerek ‘Bıdık’ adını verdiği, yakalandığı 'Gençlik hastalığı' nedeniyle felç geçirdiği belirlenen köpek, fizik tedavi ve kök hücre nakliyle yürümeye başladı. Bıdık’ı 2 yıllık tedavi sürecinde bebek arabasıyla sokak sokak gezdiren Baltacı, "Bıdık'ı uyutmamı istediler. Böyle bir şeyi kabul etmemin imkanı yok. Bıdık gibi ben de azmettim. Ben sürekli onunla konuştum, sevdim. Kendi oğlumu nasıl seviyorsam Bıdık'ı da o şekilde sevmeye başladım" dedi.
#Banu BaltacıBATIGÖZ Sağlık Grubu Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hülya Gökmen, gözyaşı yolları hastalıkları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Hülya Gökmen, “Gözlerimizin sağlıklı ve sorunsuz çalışabilmesi için gözyaşı sisteminin de sağlıklı olması gerekir” diye konuştu.
#İzmirRetinaya direkt ulaşması amacıyla göz içine yapılan enjeksiyonların giderek tercih edilen bir tedavi olduğunu kaydeden Op. Dr. Nigar Hüse, “Bu yöntemle farklı ilaçlar göz içine uygulanmaktadır. Göz içine ilacın verilmesinin birkaç önemli avantajı vardır. İlacın ulaşması hedeflenen doku durumunda olan retina ile vitreus birbirleriyle anatomik komşuluktadırlar” diye konuştu.
#Op.Dr. Nigar HüseKoronavirüs döneminde en çok ihmal edilen konulardan biri de göz sağlığı. Oysa bu süreçte hastalık bulaşma endişesiyle doktora görünmemek geri dönüşümsüz görme kayıplarına neden oluyor. Göz Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkaya, koronavirüs pandemisinde en çok dikkat edilmesi gereken göz sorunları hakkında bilgi verdi.
#KoronavirüsUyurken gözlerimizin köşelerinde biriken 'çapak'; göz akının üzerindeki zardan salınan mukus, kirpik diplerinden salınan yağ, deri hücreleri ve diğer atıkların birleşimidir. Çapağın, atıkları ve birikintileri göz yaşından ve göz yüzeyinden uzaklaştırmak gibi bir görevi vardır.
#GözGöz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Ayan, yeni doğan bebeklerde ilk 1 ay içinde ve sonrasında yapılan periyodik göz muayenelerinin ileride yaşayabilecek göz sorunlarının tanı ve tedavisinde önemli bir tarama süreci olduğunu söyledi.
#Göz