Dünya dışı bilinçli ve zeki varlıklar geçmişte küçük zümrelerin ilgi alanındayken şimdilerde herkesin öğrenmek istediği bir fenomene dönüşüyor. Öyle ki ABD’de 5 Kasım’da gerçekleşecek seçimler öncesinde ‘UFO’lar artık açıklansın’ mottosu yine gündemde.
#Umut Fırat Eroğlu6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazBilim insanları tarafından tespit edilene göre dünyada 8 milyon 700 canlı türü bulunuyor. Ama doğal hayattaki canlı türlerinin 100 milyonu bulabileceği tahmin ediliyor. Günümüzde ise bilim insanları her yıl 15 bin yeni tür keşfediyor. İşte ilginç canlılardan bazıları...
#Dünyanın En İlginç CanlılarıYılanlar güçleriyle ve zehirleriyle bilinen hayvanlardır. Ancak yılanın yediği besinler konusu hem yılan bakımı hem de genel kültür açısından oldukça merak edilir. Sizler için yılan ne yer, yavru yılanlar nasıl beslenir, yavru yılanların en çok sevdiği besinler nelerdir sorularını derledik.
#Yılan Ne Yer?Pek çok birey tarafında evcil hayvan olarak baykuş beslemek istediği bilinmektedir. Bu durumun temel nedeni oldukça uysala ve oldukça hoş hayvanlar olarak görülmesidir. Bu nedenle pek çok kişi tarafından Baykuş ne yer? Yavru baykuşlar nasıl beslenir ve baykuşların en çok sevdiği besinler neler olmaktadır? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Baykuş Ne Yer?Bugün pek çok kişi evcil hayvan olarak veya balık tutmak amacı ile solucan beslediği bilinmektedir. Solucanlar hakkında birçok soruda bireylerin aklına gelmektedir. Bu soruların başında Solucan ne yer? Solucanlar nasıl beslenir ve en çok sevdiği besinler neler olmaktadır? Gibi sorular bulunmaktadır. İşte, solucan hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Solucan Ne Yer?Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi kıyılarında zehirli pusula denizanasının da aralarında bulunduğu denizanalarının artmasına denizdeki kirliliğin neden olduğunu söyledi.
#Marmara DeniziTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi kıyılarında zehirli pusula denizanasının da aralarında bulunduğu denizanalarının artmasına denizdeki kirliliğin neden olduğunu söyledi.
#TEKİRDAĞŞehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğunuzu unutmaya ne dersiniz? Üstelik bilimsel araştırmalar da kuşları görmenin ve seslerini duymanın psikolojik açıdan iyileştirici etkisi olduğuna işaret ediyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuş sesleri arasında dolaşıp iyi hissedebileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 öneride bulundular.
#Rotaİstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden bir grup araştırmacı, Sakarya’da yaban hayatı takibi için ormanlık alanlara kurulan fotokapanlar ile bozayı, kurt, çakal, tilki ve yaban domuzu gibi hayvanları doğal ortamında kayıt altına aldı. Fotokapan çalışmalarıyla yürütülen araştırmada, Güney Sakarya ormanlarındaki biyoçeşitlilik tespit edildi. Dr. Fatih Dikmen, "Ön sonuçlarımız güzel neticelendi. Bölgede insan faaliyeti artmış olsa da yaban hayvanlarının bölgede hala mevcut olduğunu tespit ettik. Biyoçeşitliliğin korunması açısından önemli bir gözlem bu" dedi.
#Fotokapanİstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden bir grup araştırmacı, Sakarya’da yaban hayatı takibi için ormanlık alanlara kurulan fotokapanlar ile bozayı, kurt, çakal, tilki ve yaban domuzu gibi hayvanları doğal ortamında kayıt altına aldı. Fotokapan çalışmalarıyla yürütülen araştırmada, Güney Sakarya ormanlarındaki biyoçeşitlilik tespit edildi. Dr. Fatih Dikmen, "Ön sonuçlarımız güzel neticelendi. Bölgede insan faaliyeti artmış olsa da yaban hayvanlarının bölgede hala mevcut olduğunu tespit ettik. Biyoçeşitliliğin korunması açısından önemli bir gözlem bu" dedi.
#Yaban HayatıŞanlı İsviçreli biliminsanları son çalışmalarında kedi alerjisi olanlar için ümit verici bir sonuç elde ettiler. The Journal of Allergy and Clinical Immunology dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, HypoPet kurumundaki araştırmacılar, kedilere uygulanan bir aşıyla, kedilerin insanlarda yarattığı alerjik etkileri azalttı. Bilimsel konuşalım, araştırmacılar, kedilerde en yaygın alerjen olan Fel d 1’in neden olduğu insandaki kedi alerjilerini tedavi etmek için kedileri Fel d 1’e karşı aşılayarak yeni bir yol buldu.
#KediEvde balık besleyen kişiler için akvaryum hesabı yapmak çok önemlidir. Balıkların sağlıklı ve kaliteli yaşayabilmesi için formüle uygun doğru bir akvaryum hesabı yapılması gerekir. Akvaryumda bir çeşit su canlısı beslemeyi düşünüyorsanız, edineceğinizin akvaryumun öncelikle kaç litre olduğunu belirlemeniz gerekir. Akvaryum litre hesabı nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#AkvaryumTÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi 11 denizci ve 9 bilim insanından oluşan ekiple sefere çıktı. İncelemelerde bulunan 9 bilim insanı, denizin alt tabakasında oksijenin tükenme seviyesine geldiğini belirledi. Başuzman Araştırmacısı Sabri Mutlu, "Şu an sıfır seviyesinde, eğer daha da altına inerse oksijensiz solunum gerçekleştirilmeye başlanacak. O zaman da Karadeniz'in dibi gibi hidrojen sülfür tabaka oluşmaya başlayabilir" dedi.
#MarmaraTÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi 11 denizci ve 9 bilim insanından oluşan ekiple sefere çıktı. İncelemelerde bulunan 9 bilim insanı, denizin alt tabakasında oksijenin tükenme seviyesine geldiğini belirledi. Başuzman Araştırmacısı Sabri Mutlu, "Şu an sıfır seviyesinde, eğer daha da altına inerse oksijensiz solunum gerçekleştirilmeye başlanacak. O zaman da Karadeniz'in dibi gibi hidrojen sülfür tabaka oluşmaya başlayabilir" dedi.
#MarmaraOnu şehirden çok doğada, özellikle de ormanların içinde bulmak mümkün… Biz söyleşi için kısa süreliğine uğradığı İstanbul’da yakalıyoruz. Kendi hikâyesini hızlı geçiyor. Konu ‘mantarlar’a gelince ise gözleri parlıyor. Kökenleri 600 milyon yıl öncesine giden beşinci canlı türü mantarları adeta ailesi gibi anlatıyor! Türkiye’nin en ünlü mikologlarından (mantar uzmanı) Jilber Barutçiyan’la albümleri karıştırdık.
#Jilber BarutçiyanÇok hücreli canlılar birden fazla hücreden oluşan canlı anlamına gelmektedir. Bu konu biyolojinin kapsamında incelenmektedir. Çok hücreli canlıların bazı birbirine benzeyen yapıları bulunmaktadır. Bu konu ile ilgili çeşitli araştırmalar bulunmaktadır. Çok hücreli canlıların çeşitleri de merak edilmektedir. İnternet üzerinde yer alan kaynaklardan bilgi edinmek mümkün olmaktadır. Çok hücreli canlılar ile ilgili detayları derledik.
Pek çok farklı canlı türü için miyoglobin yaşamsal açıdan önemli bir yer taşır. Özellikle belli başlı mineral ve yapıları bağlayıcı etkisi ile beraber yaşamı önemli oranda destekler. Peki, Miyoglobin nedir? Normal değeri kaçtır? Miyoglobin düşüklüğü ve yükselmesi ne anlama gelir detayları ile derledik.
Arnavutköy Karaburun Sahili'nde denizin, rengi turuncuya dönen noktalarından alınan numunelerin laboratuvar sonuçları açıklandı. Renk değişiminin sebebi "alg patlaması" çıktı. Araştırmayı değerlendiren İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yelda Aktan, "İlkbahar aylarında fitoplankton dediğimiz canlıların aşırı artışıyla bu durum görülebiliyor. Bu maddeler suda renk değişikliğine sebep olabiliyorlar. Müsilaja sebep olan türlerden bu örnek içerisinde göremedik" dedi.
#KaradenizDünyanın en çok bilinen ve önemli balık türleri içerisinde Nil balığı gelmektedir. Aynı zamanda pek çok özelliği ile öne çıkan bir balık türü olduğunu ifade etmek mümkün. Peki Nil balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi tüm detayları ile derledik.