PERYÖN’ün (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği) bu yıl 32’ncisini düzenleyeceği İnsan Odağında Yönetim Kongresi, ‘PİT Stop’ temasıyla, 5-6 Kasım tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Türkiye’den pek çok uzman ismin yanı sıra yabancı konuşmacılar da katılacağı kongrede, iş dünyasının ve insan kaynaklarının en önemli başlıkları ele alınacak.
#Hürriyet İKŞirketlerin yaşadıkları çevrenin sorunlarını dert ederek çözüm geliştirme sorumluluğu arttı. Hayırseverlikten sürdürülebilir iş modeline evrilen bir yapı var. Bu öyle birkaç yılda atlanılan bir çıta değil, uzun yılların deneyimleriyle yaşanılan ‘toplam felsefe değişimi’. Gezegeni korumak, dezavantajlı bütün gruplara eşit yaklaşmak, kaynakların eşit dağılımı gibi başlıklar, özellikle ‘anlam arayışı’nı kariyer tercihleriyle harmanlayan Z kuşağını elde tutmak için de elzem hale geldi. Bu nedenle kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) projeleri şirketlerin bağışıklık sistemlerinde eskiden minik bir vitamin etkisi yaparken artık başlı başına bir organ görevi görüyor. Araştırmalar çalışanıyla birlikte dertlenen ve çözüm geliştiren şirketlerde sadakat sorununun azaldığını ortaya koyuyor.
#KSSDijitalleşmenin iş dünyasında köklü değişimlere yol açtığını söyleyen Turkcell İnsan ve İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, “İşe alım ve oryantasyon süreçlerini dijital ortamlarda gerçekleştiriyoruz. Esnek çalışma modelimiz sayesinde sınırları ortadan kaldırdık. Tüm insan kaynakları süreçlerimizi tek bir platformda birleştirerek, çalışan deneyimini dijitalleştiriyoruz ve bu konuda da sektörlere örnek olduğumuzu gururla söyleyebilirim. İnsana yatırım yapmaya ve Turkcell’in sektöre öncülük eden insan kaynakları stratejisine katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.
#Turkcellİnsan kaynaklarının matematiği yeniden yazılıyor. Performans, toplam kalite, yan haklar hatta ücret... Pandeminin hızlandırdığı dönüşüm, şirketlerin insan kaynakları alanında tüm bildiklerini, kurallarını, doğrularını sıfırladı. Tüm çarpanların sıfırlandığı yeni düzende denklemin anlamlı iki bilineni kaldı elde: İnsan ve kültür. Yıllarını bu işe vermiş uzmanların dediği gibi, “Kültür olmadan performans olmaz.” Tam da bu yüzden 80’lerin personel müdürlükleri insan kaynağına, insan kaynağı da insan ve kültür birimlerine evrildi. Şimdi herkes evrensel etik kuralları paydaya koyup, kendi vizyon ve misyonundan pay çıkarıyor. Bütün mesele yetenekleri bu matematikte tutmak...
#Burcu Cantekinler Koç“Çalışan bağlılığı son yıllarda neredeyse tüm şirketlerin en öncelikli gündem maddelerinden biri oldu” diyen Gelecek Varlık Yönetimi İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Direktörü Gaye Kaleağası, “Bu konudaki rekabetçi insan kaynakları ve iç iletişim uygulamalarımızla sektörümüzün cazibe merkeziyiz. ‘Gelecek Birlikte Güzel’ dünyamızla çalışma arkadaşlarımıza sosyalleşme olanaklarından eğitim ve gelişim fırsatlarına, zindelik uygulamalarından takdir ve ödüllendirme süreçlerine kadar aynı amaca hizmet eden farklı farklı imkânlar sunuyoruz” dedi.
#Çalışma Hayatı“Değerler yuvaya dönüyor” projesi ile tersine beyin göçüne destek olduklarını söyleyen Havelsan Yetenek Yönetimi ve İK Analitiği Müdürü Beytullah Coşkun, mühendislik ve diğer yüksek teknoloji alanlarında yurtdışında deneyim kazanmış kişilere ulaşmak için kariyer fuarları düzenlediklerini dile getirdi. Coşkun, “Bu proje ile nitelikli işgücü kazanımı, şirketimizin yenilikçi ve girişimci ekosistemini güçlendirme, yeni teknolojiler ve iş modelleri geliştirme, uluslararası deneyimin şirketimize transferi hedefleniyor” dedi.
#HAVELSAN AkademiÇalışanlarının yüzde 35’inin Z kuşağı olduğunu söyleyen HangiKredi İnsan Kaynakları Grup Müdürü Burcu Yücel, “Z kuşağı çalışanlarının iş hayatındaki rolü ve etkisi gelecekte önemli değişiklikler getirecek. Teknolojiye yatkınlıkları nedeniyle dijital dönüşüm hızlanacak, uzaktan ve hibrit çalışma modelleri yaygınlaşacak” dedi.
#BURCU YÜCELÇalışanları geçmişlerinden, kültürlerinden, potansiyel ve performanslarından bağımsız olarak birer ‘yetenek’ olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Samsung Electronics Türkiye İK Direktörü Semra Ergin, Z kuşağının yenilikçi fikirlerine ve teknolojik becerilerine çok değer verdiklerini dile getiriyor.
#Samsung ElectronicsOECD’ye göre halen 2 milyar insanı temsil eden Z kuşağı, yakın zamanda işgücünün yaklaşık yüzde 30’unu oluşturacak. Bu gerçek şirket yönetimlerine ezber bozan kararlar aldırsa da iş dünyasının içinde bulunduğu yetenek sorununun tek muhatabı Z kuşağı değil. Dört kuşağın bir arada çalıştığı bir dönemden geçilirken tek bir formülle bu çıkmazı aşmanın bir yolu yok. Uzmanlar artık terzi işi insan kaynakları yönetiminden bahsediyor. Şirketlerin sürdürülebilirliği için yetenek mühendisliğinin şart olduğunu anlatıyorlar. Kilit kelimeler ise esneklik, sürekli yenilenme, güven, anlayış, kapsayıcılık, samimiyet.
#Yasemin SALİHEv teknolojileri şirketi Beko, Time dergisinin ilk kez yayımladığı 'Dünyanın En Sürdürülebilir Şirketleri' listesinde 44'üncü sırada yer aldı. Arçelik CEO'su Hakan Bulgurlu knu hakkında, "Sürdürülebilirlik alanındaki kararlılığımızın dünyanın önde gelen kurumları tarafından takdir edilmesi de doğru yolda olduğumuzun önemli bir göstergesi" diye konuştu.
#BekoTogg, grup şirketleri Siro ve Trugo birlikte, kurum kültürü konusunda küresel ve bağımsız bir otorite olan Great Place to Work Enstitüsü’nün düzenlediği çalışan deneyimi araştırmasında, kendi çalışanlarının yaptığı değerlendirmeler sonucunda ‘Great Place to Work’ sertifikasını üst üste ikinci kez almaya hak kazandı.
#ToggSektörel iş ihtiyaçlarının teknolojiyle karşılanması ve kurumların iş yapış şekillerini değiştiren projelerin geliştirilmesi gibi konularda uzman bir isim olan ve 14 senedir Microsoft Türkiye bünyesinde çalışan Elif Acar Özgüner’in Microsoft Türkiye Kurumsal Çözüm Satışlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Teknoloji Deneyim Merkezi Direktörü olarak atandığı açıklandı.
#MicrosoftEskişehir'de kurulu şirket, "Brandon Hall Mükemmeliyet Ödülleri" programında 2 altın ödül kazandı. TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Akşit "Sadece bu yıl içinde aldığımız 7 harika ödül TEI'nin gurur tablosudur" dedi.
#TEIDünyanın önde gelen insan kaynakları ve yönetim danışmanlığı şirketi Kincentric tarafından gerçekleştirilen `Kincentric Best Employers 2020` araştırmasına göre `Türkiye’nin En İyi İş Yeri` ödülünü almaya hak kazanan 24 şirketin 20’sini Koç Topluluğu şirketleri oluşturuyor.
#Koç TopluluğuNutricia Türkiye, şirketlerin inovatif başarılarını ödüllendiren tek program olan Stevie Awards’un yeni programı MENA Stevie Awards’ta, üç insan kaynakları uygulaması ile altı kategoride ödül kazandı. Ödüle layık görülen uygulamalar; genç liderlerin kendi geleceklerini şekillendirmelerine olanak tanıyan “Yeni Nesil Liderlik & Gelişim Programı”, şirket içindeki tüm konuların şeffaflıkla değerlendirildiği “Nutricia’nın Sesi: Kültür Projesi” ve çalışanların fiziksel, zihinsel, duygusal sağlığını destekleyen “Nutriwell” kurumsal esenlik projesi olarak sıralandı.
#Nutricia Türkiye40’tan fazla ülkede 100 bine yakın çalışanı bulunan Koç Holding, insan kaynakları alanında yürüttüğü küresel çalışmalara bir yenisini ekliyor. Koç Topluluğu’nda çalışan 30 yaş altı 25 bin çalışanı temsil eden bir gençlik konseyi için harekete geçtiklerini açıklayan Koç Holding İnsan Kaynakları Direktörü Özgür Burak Akkol, “Büyük çoğunluğu gençlerden oluşan çalışma arkadaşlarımız ile birlikte Koç Topluluğu’nda bugünün deneyimini geliştirmek ve geleceğin çalışma modellerini tasarlamak için gençlerin sesini yönetime taşıyacağımız gençlik konseyini hayata geçirmenin heyecanını yaşıyoruz ” dedi.
#Koç HoldingCitrix, 2021 için çalışma hayatına dair öngörülerini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre; esnek çalışma modelleri bu yıl yeni standart haline gelerek dünyanın ilk sanayi devriminden itibaren benzerini görmediği düzeyde çalışan bağlılığı, üretkenlik ve ekonomik etki getirecek.
#CitrixKovid-19 ile birlikte, uzaktan çalışmaya mecburi geçiş, ofislerin sosyal mesafeyi destekleyecek şekilde kontrollü olarak çalışmaya açılması ve organizasyonların dijital teknolojilere olan ihtiyacı, iş hayatında kalıcı olabilecek önemli değişimlerin de habercisi… Bu süreçte, dijital teknolojilerin seçimi kadar, organizasyonda yer alan her çalışanın bu teknolojileri benimsemesi, hızlı bir biçimde adapte olması ve değişimi özümseyerek desteklemesi gerekiyor. “Yeni normale” başarılı bir şekilde uyum sağlamış işletmelerin bile, özellikle teknoloji ve dijitalleşme söz konusu olduğunda, “değişimin sürekli hareket eden bir hedef” olduğunun bilincinde olması gerekiyor.
#HürriyetÇalışmanın geleceği neler getirecek? Yarın neler olacağını tahmin etmenin imkansız olduğu bir dünyada, bu sorunun yanıtını vermek zor. Ancak küresel salgından daha güçlü, daha iyi bir pozisyonda çıkmayı uman işletmelerin geleceğin modelleri hakkında düşünmesi ve plan yapması gerekiyor, hem de bugün. Citrix, gelecekte teknolojinin oynayacağı rolü anlamak amacıyla bir yıl boyunca küresel çalışma kalıplarını ve planlarını inceledi.
#Citrix