Sevgili lezzetsever dostlarım... En sevdiğiniz et restoranlarının burgerlerini evinizde çok daha sağlıklı ve leziz bir şekilde yapabileceğinizi söylesem ne dersiniz? Çocuklu evlerin en gözde yiyeceklerinden biri şüphesiz ki hamburgerdir. Yanında patates kızartması da oldu mu, hiç bir miniğin “hayır” diyeceğini düşünmüyorum. Tarihi Orta Asya’ya kadar uzanan hamburger tutkusunun ülkemizi de kasıp kavurduğu aşikar. İki dilim yuvarlak ekmeğin arasına yerleştirilen bir köfteyle yapılan hamburger, genellikle ketçap, mayonez, turşu, karamelize soğan, domates, hardal gibi çeşitli malzemelerin ilavesiyle servis ediliyor. Peki, Hatay’da büyümüş biri olarak, dünya lezzeti olan hamburgeri bizim toprakların yöresel lezzeti sürk çökeleği ile buluşturdum desem? Ortaya çıkan lezzete inanamadım.
#HamburgerÇakşır otu kökü, doğru şekilde kullanımda insanlar için şifa kaynağı olarak tanımlanan bir bitkidir. Gün içerisindeki yorgunluklara birebir olduğu bilinen çakşır otu, ağrı giderici olarak her coğrafyada tüketilmektedir. Peki, Çakşır kökü nedir, faydaları nelerdir? İşte, Çakşır kökü suyu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Çakşır OtuAnavatanı Hindistan olan çakşır otu, mucizeleri olan bitki olarak adlandırılır. Vücuda çok sayıda faydası olan çakşır otunun hoş bir kokusu bulunuyor. Erkeklerde sperm sayısını arttırdığı bilinen otun, bunların haricinde onlarca yararı bulunmaktadır. Çakşır otu nedir, ne gibi faydaları bulunur, nasıl kullanılmalıdır, kullanımı nasıldır, nerede satılır gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Çakşır OtuÇakşır otu diğer bir ismi ile ferula communis, maydanozgiller familyasına ait olan, havuç köklü bir bitkidir. Boyu zaman zaman 3 metreyi aşar ve sarı çiçeklidir. Ana vatanı ise, Akdeniz ve Doğu Afrika ormanlarıdır. Çakışır otunun içerdiği bileşenler sayesinde insan sağlığının korunmasına yardımcı olur. Çakşır kökü suyu faydaları nelerdir ve ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Çakşır KöküTRT’nin deneyimli spikerlerinden Fatih Orbay, karış karış gezdiği Anadolu topraklarında 20 yıl boyunca rastladığı kır çiçeklerinin fotoğraflarını çekti. Yaklaşık 15 bin karelik fotoğraf arşivine sahip olan Orbay’ın 360 fotoğrafı, bu yıl 50’nci yılını kutlayan Tekfen Holding’in desteğiyle Türkçe ve İngilizce kitap haline getirildi. "Anadolu’nun Çiçekleri" adlı kitabın metnini oluşturan fotoğrafaltları Türkiye’nin bitki örtüsünü çok iyi tanıyan İngiliz botanik uzmanı Martyn Rix tarafından kaleme alındı. Biz de bu kitaptan yola çıkarak, birkaç örnekle bir "çiçek seyahati" öneriyoruz sizlere...
Niğde Ulukışla sınırları içerisinde yer alan Darboğaz kasabası, sahip olduğu coğrafi konumun avantajlarıyla dört mevsim ziyaret edilebilecek bir yer. Bolkar Dağları’nın doğal zenginlikleri sayesinde bölgede dağcılık, kar sörfü, trekking, kampçılık ve avcılık yapılabiliyor.
Çoğunun yanından geçip gidiyoruz. Varlıklarından bile haberdar değiliz. Oysa şehrin sağlıklı bir ekosisteme sahip olması için hayati önem taşıyorlar. Sadece şehre de değil, hem insanlara hem de kuşlar, kelebekler, arılar gibi birçok canlıya faydaları var. Akademisyen Cihan Erdönmez ve Anna Zadrozna’nın hazırladığı ‘İstanbul’un Sokak Otları’ çalışması onları fark etmemizi sağlıyor.
#Cihan ErdönmezOsmanlı Devlet’indeki “harem” asıl adıyla “Darüs-saade” hala merak konusu olmaya devam ediyor. Haremde yüzlerce birbirinden güzel cariyenin yanında afrodizyak menüleriyle, cinsel uyarıcı macunları ve şerbetleriyle dünyanın en eşsiz Osmanlığı Mutfağı da yer alıyor.
#AfrodizyakBahar aylarının gelmesiyle birlikte birçok insanın şikayet ettiği bahar alerjisi, burun akıntısı, solunum yollarındaki rahatsızlıklar, astım ve alerjiye bağlı kaşıntının papatya, andız bitkisi, civanperçemi, huş ağacı ve kırlangıç otu gibi bitkisel yollarla tedavi edilebileceği belirtildi.