Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#KızamıkÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#Kızamık SalgınıAğız, el ve ayaklarda ağrıya neden olan, içi su dolu kabarcıklar ve kızarıklıklarla seyreden ‘el ayak ağız hastalığı' bugünlerde çok yaygın… Tüm yaş gruplarında görülebilmesine rağmen daha çok çocukları hedef alıyor. Peki bu hastalık nasıl bulaşıyor? Korunmak için neler yapmak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKoronavirüs, grip ve RSV birlikte büyük bir solunum yolu hastalıkları dalgası yaratmış durumda. Hastaneler dolup taşarken, hastalıklar birbirine karışıyor çünkü semptomların birçoğu ortak… Peki hastalığımızın ne olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkHayatın ilk yıllarında kol kanat gerip, mikroplar ile tanışmasına mümkün olduğunca engel olduğumuz çocuklarımız kreşe gittiklerinde birden sık hastalanmaya başlarlar. Bu durum ebeveynlerde büyük bir endişeye neden olur ve zaman zaman çocuklarını kreşten almayı bile düşündürebilir.
#Kreş Hastalığına DikkatÖnce HIV ile mücadele etti, ardından pandemi döneminde Kovid geçirdi. Geçtiğimiz Haziran ayında ise maymun çiçeği virüsü nedeniyle 11 günü hastanede olmak üzere yaklaşık 3 hafta karantinada kaldı. İngiltere’de yaşayan Harun Tulunay (35), maymun çiçeği ile ilgili tecrübelerini paylaşınca, bir anda dünyanın gündemine oturdu. İngiltere’den Çin’e, Kanada’dan Hindistan’a kadar dünyanın her yerinde onun hikayesi yer aldı. Avrupa’da maymun çiçeği olduğunu açıklayan ilk hasta olduğu için Dünya Sağlık Örgütü onu, hastalığın farkındalık yüzü olarak tanıttı. Tulunay, Demirören Haber Ajansı’na yaşadıklarını anlattı. Harun Tulunay, "Ne HIV, ne maymun çiçeği, damgalanmak çok daha kötü etkiliyor" dedi.
#Maymun ÇiçeğiÖnce HIV ile mücadele etti, ardından pandemi döneminde Kovid geçirdi. Geçtiğimiz Haziran ayında ise maymun çiçeği virüsü nedeniyle 11 günü hastanede olmak üzere yaklaşık 3 hafta karantinada kaldı. İngiltere’de yaşayan Harun Tulunay (35), maymun çiçeği ile ilgili tecrübelerini paylaşınca, bir anda dünyanın gündemine oturdu. İngiltere’den Çin’e, Kanada’dan Hindistan’a kadar dünyanın her yerinde onun hikayesi yer aldı. Avrupa’da maymun çiçeği olduğunu açıklayan ilk hasta olduğu için Dünya Sağlık Örgütü onu, hastalığın farkındalık yüzü olarak tanıttı. Tulunay, Demirören Haber Ajansı’na yaşadıklarını anlattı. Harun Tulunay, "Ne HIV, ne maymun çiçeği, damgalanmak çok daha kötü etkiliyor" dedi.
#Maymun ÇiçeğiSon günlerde artan vakalar endişeye neden oldu. Hürriyet’in sorularını yanıtlayan uzmanlar, “Vakaları arttıran Omikron’un son alt varyantı BA.5. Omikron’un hızlı bulaştırıcılığını, Delta’nın da ağır seyrine neden olan özelliklerini taşıyor. Aşılılar daha az etkileniyor. O nedenle mutlaka hatırlatma dozlarını yaptırın” dedi.
#KoronavirüsKuş palazı ya da diğer bir adıyla Difteri, Corynebacterium diphtheriae adlı mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve deriye yerleşmesiyle ortaya çıkan ciddi sonuçlara, ölümlere yol açabilen bir hastalıktır. Kişiler hastalığı geçirseler bile vücut tam koruyucu cevap oluşturmadığı için tekrar hastalanma riskleri mevcuttur. Bu nedenle sadece sağlıklı kişilerin değil hastaların da hastalık sonrasında aşılanmaları mutlaka gerekmektedir.
#Kuş PalazıKimilerinin ailesinde koronaya yakalanan herkes hayatını kaybediyor, kiminin aylardır korona testi pozitif çıkıyor, kimileri de aşılanmasına ve kendisini korumasına rağmen defalarca Covid'e yakalanıyor. Altta yatan kronik bir hastalıkları olmamasına rağmen hangi faktörler onları koronavirüse karşı bu kadar savunmasız bırakıyor? Genetik testler bunun cevabını verebilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Covid 19İki yıldır hayatlarımızı altüst eden koronavirüsün son varyantı Omikron yeni bir tartışmanın kapısını araladı: “Salgında sona geliniyor mu?” Fikrini sorduğumuz 22 uzmandan 13’ü bunun mümkün olmadığını söylese de 9 isim için en azından bundan sonra virüsün etkisi hızla azalacak.
#OmikronDünyada Omikron’un etkin olmasına rağmen Delta varyantının varlığını sürdürmeye devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Virüsü kapanlar Omikron olduğunu zannedip, hastalığı hafif geçireceği fikrine kapılıyor. Ancak Delta’yı kapıp, hastalığı ağır geçirenlerin sayısı oldukça fazla” dedi.
#OmikronŞu anda Omicron varyantı küresel ölçekte olduğu gibi ülkemizde de baskın varyant haline geldi. Tüm dünyada hızla yayılan varyant nedeniyle hatırlatma dozlarını yaptırmış tam aşılar da dahil olmak üzere çok daha fazla insan covid pozitif çıkıyor. Omicron bir ayı aşkın süredir hayatımızda ama elde edilen veriler çok yeni ve hala net değil. Bu nedenle testi pozitif çıkanların kafalarında onlarca soru var. Biz de bu soruları uzmanlarımıza sorarak yanıtlarını aldık. İşte Omicron varyantı ile enfekte olanların en çok sorduğu sorular...
#OmicronSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Omikron dalgasının yükselme konumundayız. Önümüzdeki günlerde daha da yükselecek. Omikron çok daha kısa sürede semptomatik hale geliyor ve kısa sürede bulaştırıcılığını kaybediyor" İfadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 'Omicron' kaynaklı seyreden vakalar olduğunu belirterek, “'Omicron' dalgasının yükselme konumundayız. Önümüzdeki günlerde daha da yükselecek. Oysa bazıları salgın bitmiş gibi davranıyorlar. Sanki her şey normale dönmüş gibi ama hiç öyle değil. Umarım bu yaşadığımız, son dalga olur. Beklentimiz o” dedi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 'Omicron' kaynaklı seyreden vakalar olduğunu belirterek, “'Omicron' dalgasının yükselme konumundayız. Önümüzdeki günlerde daha da yükselecek. Oysa bazıları salgın bitmiş gibi davranıyorlar. Sanki her şey normale dönmüş gibi ama hiç öyle değil. Umarım bu yaşadığımız, son dalga olur. Beklentimiz o” dedi.
#KoronavirüsHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "'Omicron' maalesef daha önceki varyantlara göre daha az bağışıklık bırakıyor, bağışıklık sistemini daha az uyarıyor, bir çeşit saklanıyor ondan. Dolayısıyla 'Omicron' geçiren hasta bazen 2 hafta sonra bağışıklığının yeteri düzeyde olmaması nedeniyle ikinci bir 'Omicron' geçiriyor hatta 1 ay içinde 3 defa 'Omicron'a yakalananlar var" dedi.
#OmicronOmicron varyantı dünyayı etkisi altına aldı ve vakalar her geçen gün artıyor. Dominant varyant değişince ülkeler de karantina sürelerinde değişikliğe gidiyor. Karantina sürelerinin 5 güne çekilmesi insanları korkuturken, yetkililer sosyal hayatın ve işleyişin devam edebilmesi için bunun gerekliliğini vurguluyor. Peki 5 gün karantina yeterli mi? Temastan ne kadar sonra test yapılmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#OmicronSolunum yolu hastalıklarına yol açmasıyla bilinen adenovirüsler, gözde de ciddi enfeksiyonlara sebep oluyor. Türk Oftalmoloji Derneği Oküler Enfeksiyon Birimi Başkanı Prof. Dr. Ulviye Yiğit, son haftalarda adenovirüse bağlı konjonktivit (göz iltihabı) vakalarında epidemi (salgın) düzeyinde ciddi bir artış yaşandığını söyleyerek, uyarılarda bulundu. Bazen haftalarca süren ve görme kayıplarına dahi yol açabilen adenovirüs enfeksiyonu çok hızlı bulaşıyor ve özellikle aile içi bireylerde hızla yayılıyor.
#Solunum Yolu HastalıklarıSolunum yolu hastalıklarına yol açmasıyla bilinen adenovirüsler, gözde de ciddi enfeksiyonlara sebep oluyor. Türk Oftalmoloji Derneği Oküler Enfeksiyon Birimi Başkanı Prof. Dr. Ulviye Yiğit, son haftalarda adenovirüse bağlı konjonktivit (göz iltihabı) vakalarında epidemi (salgın) düzeyinde ciddi bir artış yaşandığını söyleyerek, uyarılarda bulundu. Bazen haftalarca süren ve görme kayıplarına dahi yol açabilen adenovirüs enfeksiyonu çok hızlı bulaşıyor ve özellikle aile içi bireylerde hızla yayılıyor.
#PandemiGeçmek bilmeyen kaşıntıların sebebi çoğu zaman alerjiler olarak görülür. En son akla gelen ise insandan insana temas yoluyla kolaylıkla bulaşan uyuz olur. Oysaki uyuzun bulaşması o kadar kolay ki... Uzmanlar kafe ve restoranlarda üşüyünce sıkı sıkı sarıldığımız ortak şallar konusunda dahi uyarılarda bulunuyor.
#SağlıkSağlık Bakanlığı’nın koronavirüs vaka haritasında Ordu, her 100 bin kişide 468,35 ile en fazla vakanın görüldüğü 4'üncü il oldu. Kentteki vaka artışlarını değerlendiren Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Enginyurt, "Aşılılar da hastalık belirti vermeden bulaştırıcılığı devam ettiriyor. Bu nedenle pozitif vaka sayısı ve bulaştırıcılık artıyor" dedi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı’nın koronavirüs vaka haritasında Ordu, her 100 bin kişide 468,35 ile en fazla vakanın görüldüğü 4'üncü il oldu. Kentteki vaka artışlarını değerlendiren Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Enginyurt, "Aşılılar da hastalık belirti vermeden bulaştırıcılığı devam ettiriyor. Bu nedenle pozitif vaka sayısı ve bulaştırıcılık artıyor" dedi.
#Koronavirüs