“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarTİCARET Bakanlığı tüketicilerin doğru bilgilendirilmesini engelleyen, gerçeği yansıtmayan ya da varlığı ispatlanamayan sahte yorumlar ile tüketicilerin kandırılmasına neden olabilen uygulamaları yasakladığını, “haksız ticari uygulama kabul ettiğini” duyurdu. Bakanlık bünyesindeki Reklam Kurulu, 12 Eylül tarihli son toplantısında 138 dosyayı inceledi.
#TİCARET BakanlığıDİYARBAKIR’da havaların soğumasıyla birlikte gribal enfeksiyon şikayetiyle Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi aciline getirilen çocuk sayısı günlük 2 bine yaklaştı. Doç. Dr. Muhammed Asena, “Hastanemizde günlük 400 ila 500 başvuru varken, şu an rakamlar 4 katına çıktı. Ortalama bin 500 ile 2 bin hasta başvurusu alıyoruz. Yatak doluluk oranlarımız yüzde 85 ile 90 bandında. Hasta olan çocuklarımızın okula gönderilmemesi, evde istirahat etmesi ve toplu alanlara girme konusunda dikkatli olmalıyız” dedi.
#DİYARBAKIRTürkiye’de resmi olarak ilan edilen bir salgın yok ancak hastanelerin özellikle de çocuk acil bölümleri inanılmaz yoğun. 9 yaşındaki oğlum dahil sınıfındaki 20 arkadaşı da bu hafta hastaydı. İshal, kusma ve hele de geceleri hırıltılı, dinmeyen bir öksürük ile acile başvuranların sayısında geçen yıla göre önemli bir artış var. Nedeni üçlü salgın: COVID-19, grip ve RSV. Dünya Sağlık Örgütü de bu ‘üçlü salgın’ için alarm verdi. Özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesi oldukça tehlikeli. Peki, bu yıl neden böyle bir salgın var? Ve dahası ne yapmak gerekiyor? Sordum.
#RSVÇiçek balı özellikle nezle, grip, halsizlik, bronşit ve faranjit hastalıklarına iyi gelen bir besindir. Boğaz ağrısı ve inatçı öksürüklerde de etkili olan çiçek balının düzenli tüketilmesi bağışıklık sistemini de güçlendirir. Çiçek balının faydaları ve neye iyi geldiği hakkında ayrıntıları derledik.
#Çiçek Balının FaydalarıAkciğer enfeksiyonu akciğerdeki bakteri ve virüsler sebebiyle ortaya çıkar. Soğuk algınlığından sonra akciğer enfeksiyonu ya da daha ileri boyutta zatürre ile karşılaşılabilir. Akciğer enfeksiyonunu evde kontrol altına almak için sağlıklı beslenmeli, bolca dinlenmeli ve bulunduğunuz ortamı havalandırmalısınız. Akciğer enfeksiyonunun nasıl temizleneceği ve nasıl tedavi edileceğini ayrıntıları ile derledik.
Baharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarArapça kökenli bir sözcük olan müşebbehe, teşbih kelimesinden türetilmiştir. Teşbih, benzetme yapmak anlamına gelirken müşebbehe kendisine benzetilen demektir. Arapçada sıfatlar ismi fail ve sıfat-ı müşebbehe olmak üzere ikiye ayrılır. Geçici olan sıfatlar ismi fail olarak adlandırılırken, uzun süreli ya da kalıcı sıfatlar için sıfat-ı müşebbehe olarak nitelendirilir. Sıfat-ı müşebbehe konusunu örnek kelimeler ve cümlelerle birlikte derledik.
#Sıfat-I MüşebbeheTıp sektöründe hastalıkları gidermede kullanılan ilaçların büyük önemi vardır. İlaçlar canlı hücreler üzerinde bazı tesirler meydana getirmektedir. Hastalığın teşhisi konusunda olduğu kadar iyileştirilmesi konusunda da etkendir. Hastalığın etkileri ilaçların kullanıma başlanmasıyla azalır. Önemli olan ilaçları doktor kontrolünde kullanmaktır. İlaçlar sentetik, doğal ve yarı sentetik kimyasallardır. Antikolinerjik de bir ilacın ismidir. Antikolinerjik nedir, ne işe yarar, antikolinerjik yan etkileri var mıdır, bu yan etkiler varsa nelerdir tüm detayları ile derledik.
#AntikolinerjikSoğuk algınlığından gribe, faranjitten bronşite... Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklar sıkça kapımızı çalmaya başladı. Dolayısıyla virüs ve bakteri gibi hastalık yapan etkenlerin vücuda girmelerini önleyen bağışıklık sistemimizin güçlü olması bu dönemde ayrı bir öneme sahip. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yolu ise doğru beslenmek! Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#Bağışıklık Sistemini GüçlendirenEşek sütü uzman doktorlar tarafından tartışılan bir konu olmuştur. Özellikle eşek sütünün faydalarını neler olduğu ve varsa zararlarının neler olduğu araştırılmaktadır. Eşek sütü anne sütüne de en yakın süt olarak bilinmektedir. Birçok medeniyette eşek sütünün güzellik iksiri olduğu biliniyordu. Peki, eşek sütü ne işe yarar? Eşek sütünün faydaları var mıdır? Varsa faydaları nelerdir? İşte eşek sütü ile ilgili tüm bilinmeyen detaylar.
Türkiye'de de yaygın olarak bulunan ve faydaları üzerinden bilinen otlar içerisinde boru otu geliyor. Son dönemlerde internet üzerinden araştırılan de merak edilen otlar arasında yer aldığını söylemek mümkün. Peki, boru otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Boru otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte bu ot hakkında merak edilen bilgiler.
#Boru Otuİnsan vücuduna faydalı olan gıdalar bulunur. Çam kozalağı da doğada yer alan bir üründür. Çam kozalağının suyuyla ilgili araştırma yapan bireyler, en doğru bilgilere ulaşmak isteyebiliyor. Çam kozalağının suyunu yapmak isteyenler, internet üzerinde farklı tarifler araştırarak en iyi tarife ulaşmak istiyor. Çam kozalağı suyu nasıl yapılır ve kullanılır? Çam kozalağı suyu neye iyi gelir, cilde ve saça faydaları nelerdir? Çam kozalağı suyunun yapılmasıyla ilgili detayları derledik.
#Çam KozalağıKış aylarında yoğunlukla olmak üzere yılın her dönemi görülebilen nezle, alerjik, kısa süreli ve kronik olarak çeşitlenebilmektedir. Ayrıca nezleye burun akıntısı, öksürük ve kulak tıkanıklığı gibi şikayetler de eşlik edebiliyor. Nezleye iyi gelen doğal ve bitkisel yollar sayesinde evde çözüm üretmek mümkün. Peki nezle geçer? Evde nezleye ne iyi gelir? Nezle ve kulak tıkanıklığı nasıl geçer? Grip ve nezleyi birlikte en hızlı ne giderir? Nezle ve öksürük nasıl geçer? İşte nezleyi en hızlı gideren öneriler...
#Nezleye Ne İyi GelirBronşit, her yaştan kişiyi etkileyen bir solunum sistemi rahatsızlığı. Grip ve nezle gibi soğuk algınlığına neden olan virüsler bronşite neden olabilir. Peki bronşit nedir, neden olur? İşte bronşit belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#BronşitÜlkemiz iklim şartlarına uygun olan çiçeklerden olan Latin çiçeği gerek görüntüsü ile gerekse de faydaları ile ünlü bir çiçektir. Latin çiçeği yetiştirmek isteyenlerin sayısı bir hayli fazladır. Durum böyle olunca Latin çiçeği ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Latin çiçeği son aylarda en çok araştırılan çiçeklerden bir tanesi olmuştur. Peki Latin çiçeği nedir? Latin çiçeği bakımı nasıl olur? Latin çiçeği anlamı nedir? Latin çiçeği özellikleri nelerdir? İşte Latin çiçeği ile ilgili tüm detaylar.
#Latin ÇiçeğiSedir ağacı yağı, antimikrobiyal ve anti-enflamatuar özelliklere sahip bir bitkisel yağdır. İçeriğinde bulunan zengin vitaminler ve fosfor sayesinde cilt üzerinde olumlu etki gösterdiği tespit edilmiştir. Sedir ağacı yağının ayrıca pek çok sağlık sorununa iyi geldiği biliniyor. Sedir ağacı yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sedir Ağacı YağıSiyah hardal tohumu, son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelmiştir. Genel olarak ülkemizde oldukça az bir şekilde tüketilse bile faydaları nedeniyle tüketimi artmıştır. Siyah hardal tohumu nedir ve ne işe yarar? Siyah hardal tohumu faydaları ve özellikleri nelerdir? Sizler için siyah hardal tohumu hakkında merak edilen tüm bilgileri detayları ile derledik.
Hastalıkları bitkisel yöntemlerle iyi etmek mümkündür. Özellikle bitkisel yöntemlere başvuranların sayısı bir hayli fazladır. Defne tohumu da bitkisel bileşenler bakımından oldukça zengin olan bir tohumdur. Oldukça faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Defne tohumu en çok satılan bitki tohumları arasındadır. Faydaları sürekli olarak araştırılmakta ve yorumlanmaktadır. Peki defne tohumu nedir? Defne tohumu ne işe yaramaktadır? Defne tohumunun faydaları nelerdir? Defne tohumunun özellikleri nelerdir? İşte defne tohumu ile ilgili her şey.
Aslında ormanlık alanlarda, çalılıklarda doğal biçimde yetişen sumak ağacı son yıllarda dış mekan süs bitkisi olarak ilgi görmeye başlamıştır. Çalı formundaki bitkilerden olan sumak ağacının meyvesi çok yararlıdır ve geniş kullanım alanına sahiptir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kuşburnu ağacı, gülgiller familyasından gelen Kuzeybatı Afrika, Avrupa ve Batı Asya civarlarında yetiştirilir. Çok yıllık bir bitki olan kuşburnu ağacı, sonbaharda olgunlaşır. Kuşburnu ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Günümüzde farklı türlerde ağaçlar bulunuyor. Her ülkedeki iklim koşulları ve toprak yapılarına göre çeşitli ağaçlar yetişiyor. Özellikle Türkiye genelinde en çok yetişen ağaçlardan birisi de beyaz çam ağacıdır. Beyaz çam ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Türkiye iklim bakımından zengin bir ülkedir. Birçok iklimi aynı anda yaşayabildiğinden dolayı birçok ağaç türü de ülkemizde yetişmektedir. Bu ağaçlardan bir tanesi de sarıçam ağacıdır. Sarıçam ağacı görüntüsü ile yetiştiriciliği fazladır. Özellikle bahçesinde sarıçam ağacı yetiştirmek isteyen kişiler sarıçam ağacı nedir ve nasıl yetiştirilir şeklinde araştırma yapmaktadırlar. Peki sarıçam ağacı nedir? Sarıçam ağacı nasıl yetişir? Sarıçam ağacının özellikleri nelerdir? Sarıçam ağacı hastalıkları ve bu ağacın faydaları nelerdir? İşte sarıçam ağacı ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar.
İnsanların yaşamak için yemek yedikleri değil, yemek yiyebilmek için yaşadığı Gaziantep’te elbette tadı damakta bırakacak başka şeyler de var... Çarşı bölgesi, Karagöz’den kalealtına kadar olan bölüm, hanlar, el sanatı dükkanları, baklavacılar bana Halep günlerimi hatırlatan eski taş evlerle süslü sokaklar...
#BursaAkciğerlere ait hava yollarının iltihaplanmasıyla oluşan ve kış aylarında kendini gösteren bronşit çocukları daha fazla etkiliyor. Bronşit, soluk borusundan dallanarak akciğerlere yayılan hava borularını örten zarın akut veya kronik olarak iltihaplanması anlamına geliyor.
#Çocuk