Brokoli karnabahara benzeyen ve sebze ailesinde yer alan besin ögesidir. Kelime İngilizce olan broccoli sözcüğünden alıntıdır. İngilizce olan bu sözcük ise İtalyanca broccolo kelimesinden türeyerek dilime gelmiştir. İtalyanca olan bu kelimenin Türkçe anlamı tomurcuk demektir. Brokoli sebzesinden salata, yemek, çorba gibi besinler elde edilebilmektedir. Bu bakımdan yazıda sizler için hakkında detayları derledik.
#BroccoloBrokoli insan sağlığı açısından fazlası ile yararlı ve önemli olan bir bitki türüdür. Özellikle kalp rahatsızlığı, bağırsak sorunları ve kanser gibi hastalıkların tedavi süreçlerinde önemli bir yer almaktadır. Kolesterol, diyabet, tansiyon gibi hastalıkların önlenmesinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Peki, Brokoli suyu faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? Haşlanmış ve kaynamış brokoli suyunun faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Brokoli Suyu2010’da gen ve kök hücre tedavilerinde büyük bir atılım yaşanacak. Kilo sorunu gündemdeki yerini korurken, obezitenin çözümünde önemli mesafeler alınacak. UCLA’dan bir Türk bilim insanının cep telefonuna yerleştirdiği mikroskopla mikrobik hastalıkların tedavi edilme yöntemi daha da geliştirilecek. Ancak, önümüzdeki yıl tıp alanında artan masraflar nedeniyle sağlıkta ciddi kısıtlamalara gidilecek.
2010’da gen ve kök hücre tedavilerinde büyük bir atılım yaşanacak. Kilo sorunu gündemdeki yerini korurken, obezitenin çözümünde önemli mesafeler alınacak. UCLA’dan bir Türk bilim insanının cep telefonuna yerleştirdiği mikroskopla mikrobik hastalıkların tedavi edilme yöntemi daha da geliştirilecek. Ancak, önümüzdeki yıl tıp alanında artan masraflar nedeniyle sağlıkta ciddi kısıtlamalara gidilecek.
Kanseri patatesle, domatesle, üzüm suyuyla, sarılığı lavanta, sarımsak, soğanla, kısırlığı sedir yaprağı, maydanozla, uykusuzluğu çekirdek, kabak, böbrek taşını semizotu, göz morluğunu sarımsak, saçlarda kepeklenme ve kepeği tereotuyla tedavi edebileceklerini ileri sürüyorlar. Öksürüğe kavun çekirdeği, bağırsak kanserine patates kürü, prostat kanserine brokoli suyu, cinsel güçsüzlüklere ceviz, bal, muz şurubu önerenler de var. Yani "ayılana gazoz, bayılana limonata" gibi bir durum söz konusu!
Sağlıklı bir yaşamın sırrı mutlu bağırsaklarda gizli. Çünkü bağırsaklarımız vücudumuzun ikinci beyni! Bağırsak iyiliğimiz için sağlıklı bakterileri arttıracak ve çeşitliliği destekleyecek 6 adımlık bir yol haritası hazırladım. Yerken damağınızı hoş tutacak ve sindiriminize iyi gelecek üç de tarif ekledim.
#BağırsakUzun bir yaz tatilinin ardından yarın okullar açılıyor ve milyonlarca öğrenci ilk ders ziliyle birlikte yeni eğitim öğretim dönemine başlayacak. Ancak anne ve babaların çocuklarının okul başarısı kadar dikkat etmeleri gereken çok önemli bir konu daha var.
#Buğra BuyrukçuGüneşin yaşantımızda psikolojik ve fizyolojik olarak birçok olumlu etkisi olsa da, zararlı utraviyole ışınlarından doğru şekilde korunmazsak güneş yanığı, erken cilt yaşlanması, lekeler ve cilt kanseri gibi pek çok sağlık problemi kaçınılmaz olabilir. İşte güneşlenirken sağlığımızı da koruyacak öneriler...
#Yelda BaşaranYeni şarkısı ‘Nanik’ geçen günlerde çıktı. Şarkıyla birlikte rasta saçları, zenne oynattığı klibiyle magazin gündemine oturdu, “Styling’i, konsepti, şarkının gücü içimdeki ‘Unutmayın ki bana hiçbir şey olmaz’ kadınını ayaklandırdı sanırım” diyor. Şarkısı her yerde çalarken bikinili pozları da bir o kadar konuşuluyor: “Aynı muhabir 2024’te cillop gibi çekince kıyamet koptu. Niye? Çünkü selülitler yok, çünkü bikinili Gülben şahane, hem de 12 yıl sonra...” Gülben Ergen’e soracak çok soru var; müzikten aşka, çocuklarından hayatına uzanıyoruz: “Yerdeki taşın içinden fışkıran çiçeğe benzerim...”
#Gülben ErgenSon zamanlarda kolajenin cilt güzelliğinden eklem sağlığına, kas-kemik gücünden saç ve tırnaklara kadar etkilerini çokça duyar olduk. Hazır Kurban Bayramı gelmişken kaynağını bildiğimiz kemiklerle elde edebileceğimiz ilikli sularla kolajen üretimini destekleyen, emilimini arttırmak için de bolca C vitamini içeren lezzetli tarifler yazdım.
#SağlıkToprağa temas etmenin verdiği huzur hiçbir şeye benzemiyor. Hele bir de kendi yetiştirdiğimiz sebzeleri ve yeşillikleri dalından koparıp yemeklerimize katmak bambaşka bir zevk. Eğer siz de kendi küçük bahçenizi kurmak istiyorsanız uzmanlardan aldığımız önerilere göz atabilirsiniz. Pek çok bitkiyi balkonunuzdaki saksılarda bile büyütebilirsiniz.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMBirden fazla ilaç alıyorsanız muhtemelen doktorunuz tarafından ilaçların birbiriyle etkileşimi konusunda uyarılmışsınızdır. Peki bazı gıdaların da bazı ilaçlarla etkileşime girebildiğini biliyor musunuz? İşte herkesin dikkat etmesi gereken kombinasyonlar...
#İlaç EtkileşimleriBilindiği üzere sebzelerin besin değerleri oldukça fazladır. Bazı sebzeler ise çok önemli faydaları ile dikkat çekmektedirler. Bu sebzelerden biriside brokolidir. Brokolinin eşsiz bir sebze olduğunu bilmeyen yoktur. Sizler için Brokoli nasıl haşlanır? Brokoli pişerken yeşil kalması için ne yapılmalı? Ne kadar süre pişmeli? Tüm detayları ile derledik.
#BrokoliBesleyici ve lezzetli bir çorba ramazan ayının en çok tercih edilen yemeği. Yapması pratik olsa da temel kuralları bilmeyenler için kıvamı tutturmak ya da miktarı ayarlamak bazen sorun olabiliyor. Yazarımız Gülay Barbaros Altan farklı yapım tekniklerini anlattı, Gaziantep’teki Mutfak Sanatları Merkezi’nin şefi Doğa Çitçi de birbirinden özel çorba tarifleri verdi.
#ÇorbaSağlıklı yaşamın yolu mevsimin sebze-meyvelerini bolca dahil ettiğimiz dengeli tabaklardan geçiyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit; brokoli, karnabahar, pırasa, lahana, kereviz ve ıspanağın karaciğeri desteklediğini, pancarınsa yüksek antioksidan değere sahip olduğunu söylüyor.
#SebzeGribin ve diğer mevsimsel solunum yolu enfeksiyonlarının iyiden iyiye arttığı bu dönemde pek çok uzman, bağışıklık sistemini güçlü ve sağlıklı tutmanın önemli olduğunu söylüyor. Bunun için dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerekiyor. Peki hangi besinler kış hastalıklarına karşı kalkan oluyor? Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkBu gece sevdiklerimizle bir araya gelip bol bol yiyip içeceğiz. Üstelik geç saatlere kadar ayakta kalacağız. Eğleneceğiz eğlenmesine ama muhtemelen yarın bazılarımızın başı ağrıyacak, midesi bulanacak. Yerimizden kalkmak istemeyeceğiz. Uzmanlar 2024’ün ilk gününü daha zinde geçirmek için bu şikâyetlerle başa çıkmanın yollarını anlattı.
#Melis YılmazBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz IşıkTüketim odaklı toplumun bize öğrettiği “İstediğim zaman, istediğim yerde, canım ne çekiyorsa” gibi alışkanlıklar ve buna yönelik gelişen sektör, bize doğal tatları unutturmaya başladı. Her sebze-meyveye neredeyse yıl boyu ulaşabiliyoruz. Ama yazın aldığımız domatesle kışın aldığımız domates arasındaki farkı biliyor muyuz?
#Mevsim