Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın geçen haziran ayı başında Çin Halk Cumhuriyeti’ni ziyareti sırasında yaptığı bir açıklamayla birlikte gündeme giren Türkiye’nin BRICS örgütü ile yakınlaşması meselesinin nereye evrileceği, nasıl bir ilişki yapısının şekilleneceği soruları, geride bıraktığımız aylarda uluslararası alanda yakından izlenen, büyüteç altına yatırılan canlı bir tartışma konusu olageldi.
#BRICSTartışmaları geçen yaz başından bu yana sürmekte olan Türkiye’nin BRICS’e katılımı meselesinin sonucu, hafta içinde Rusya’nın Kazan kentinde gerçekleşen ve genişletilmiş bölümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da hazır bulunduğu zirve sırasında büyük ölçüde açıklık kazanmış bulunuyor.
#BRICSRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Genişletilmiş BRICS Oturumu’nda yaptığı konuşmada, Filistin vurgusunda bulunurken, Çin devlet başkanı Xi Jinping “Gazze'de ateşkes teşvik edilmeli, savaşın Lübnan'a yayılması önlenmeli” dedi. Güney Afrika Devlet Başkanı ise “İsrail’in soykırımından endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
#BRICSUkrayna savaşının başlamasından bu yana Rus topraklarında düzenlenen en büyük uluslararası etkinlik BRICS zirvesi oldu. Zirvenin en öne çıkan misafiri ise toplantıdaki tek NATO üyesi ülke Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Batı medyası Erdoğan'ın katılımının yıllardır devam eden 'denge politikasının' bir parçası olduğunu belirtti ve Türkiye'nin BRICS'e resmen katılması durumunda bunun bir 'dönüm noktası' olacağını yazdı.
#BRICSSon dönemde Türkiye’nin de radarına aldığı BRICS üyeleri Tataristan’ın başkenti Kazan’da toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirveye katılırken Rusya lideri Putin’le görüştü. Putin NATO ülkelerinin de BRICS’e üye olabileceğini belirterek Türkiye’nin olası üyeliğine kapı araladı.
#BRICSBRICS anlamı ve ne demek olduğu gündemde yer alan haberlerle takip ediliyor. BRICS, önemli organizasyonlardan birisidir. Temelinde Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin bir araya gelmesiyle oluşan BRICS ülkeleri, yüz ölçümü bakımından dünyanın 3'te 1'lik kısmını elinde bulunduruyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin BRICS grubuna katılma konusundaki ilgisini memnuniyetle karşıladığını ve bu konunun birliğin zirvesinin gündemine taşınacağını duyurdu. Bu nedenle Brics Türkiye ilişkisi merak ediliyor. Peki, BRICS nedir, üyeleri kimler? BRICS ne zaman kuruldu? İşte Brics ülkeleri isimleri....
#BricsBRICS, beş büyük gelişmekte olan ekonominin oluşturduğu bir gruptur. Bu ülkeler: Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dır. Daha sonraki süreçte ülke sayısı artış göstermiştir. BRICS ismi, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur. Grup, ekonomik işbirliği, kalkınma ve küresel meselelerde daha fazla etki sağlamak amacıyla bir araya gelmiştir. Peki, BRICS nedir, ne demek? BRICS üyeleri kimlerden, hangi ülkelerden oluşur? İşte, BRICS hakkında detaylı bilgiler
#BricsBRICS, önemli organizasyonlardan birisidir. Temelinde Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin bir araya gelmesiyle oluşan BRICS ülkeleri, yüz ölçümü bakımından dünyanın 3'te 1'lik kısmını elinde bulunduruyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin BRICS grubuna katılma konusundaki ilgisini memnuniyetle karşıladığını ve bu konunun birliğin zirvesinin gündemine taşınacağını duyurdu. Bu nedenle Brics Türkiye ilişkisi merak ediliyor. Peki, BRICS nedir, üyeleri kimler? BRICS ne zaman kuruldu? İşte Brics ülkeleri isimleri....
#BRICSRUS medya grubu RBC’nin muhabiri, geçen cuma günü Vladivostok’ta düzenlenen “Doğu Ekonomi Forumu” toplantısı sırasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a Türkiye’nin BRICS’e üyeliği meselesini sormasaydı, BRICS örgütüne katılım sürecinde bazı “kriterler” ve “değerler”in söz konusu olduğu, kamuoyunun dikkatine bu kadar açık bir şekilde gelmeyecekti herhalde.
#Sergey LavrovRusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuriy Uşakov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde yapılacak BRICS zirvesi çerçevesinde 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geleceğini söyledi.
#Son DakikaBir dönem IMF’den mali destek alan Brezilya şimdi IMF üzerinden Avrupa’ya mali destek vermek için uğraşıyor. BRICS ülkelerini Avrupa’ya 70 milyar dolarlık yardım etmek için ikna etmeye çalışan Brezilya, eğer kimse katılmazsa tek başına 10 milyar dolar vermeye hazırlanıyor.
Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin temsil edildiği G-20 ülkelerinin önceki gece Paris’te başlayan yılın ilk maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantılarına, küresel dengesizliklerin tespiti ve giderilmesi için belirlenen göstergelere Çin’in itirazı damgasını vurdu.