Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2012 00:00
Küresel ekonominin yüzde 28’ini temsil eden dünyanın en güçlü gelişmekte olan ülkeleri Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS ülkeleri, ortak bir kalkınma bankası kurmayı hazırlanıyor.
Dünya Bankası modeline göre biçimlendirilmiş bir ortak kalkınma bankası olması beklenen bankanın dışında BRICS üyeleri, Yeni Delhi’de düzenlenen zirve toplantısında borsalarını birbirine yaklaştıracak önlemler de almayı görüştü. Çalışmayı yürüten yetkililer, gerekli girişimlerin zaman alacağını ve bazı detayların da açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti. BRICS ülkelerinden yapılan açıklama, dünya nüfusunun yarısından fazlasını içeren bu grubun yeni bir dayanışma sürecine girdiğinin kanıtı olarak gösteriliyor.
En kararlı açıklama
BRICS’den Dünya Bankası benzeri bir kalkınma bankası kurma kararı, grubun son yıllardaki en kararlı açıklaması olarak gösteriliyor. Bu girişim, ülkelerin alt yapılarını geliştirmek için hazırladıkları planları bir havuzda toplamalarını sağlayacak ve Avrupa’da yaşanan borç krizine benzer ekonomik sıkıntıların yaşanması durumunda, ülkelere
kredi sağlayacak. Hindistan Dışişleri Bakanlığı’ndan Sudhir Vyas, BRICS’in bankanın nasıl yapılandırılacağına ve sermayelendirileceğine karar vermesi gerektiğine dikkat çekti. Vyas, “Proje zaman alacak. Sıradan bir günde birden banka kuramayız” dedi. BRICS kalkınma bankası planı yanı sıra, beş üye ülkenin borsalarında ortak kullanılacak öz kaynak türev hissesi de çıkarmaya hazırlanıyor.
Kredi imkanı
Projeyi yürüten yetkililerin, aynı zamanda kendi kalkınma bankalarının diğer ülkelere yerel para cinsinden kredi vermesini sağlayacak bir anlaşma da imzalaması bekleniyor. BRIC kısaltması ilk olarak 2001’de, küresel ekonomideki büyümenin gelişmekte olan ülkelere kayışına uygun bir isim bulma arayışında olan ABD’li Goldman Sachs bankası analisti Jim O’Neill tarafından çıkarıldı. İlk başta Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya’dan oluşan birliği 2010’da Güney Afrika da katıldı
ve grubun ismi BRICS olarak değişti.