Brezilya’dan Avrupa için 70 milyar dolarlık paket sürprizi

Güncelleme Tarihi:

Brezilya’dan Avrupa için 70 milyar dolarlık paket sürprizi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2011 22:06

Bir dönem IMF’den mali destek alan Brezilya şimdi IMF üzerinden Avrupa’ya mali destek vermek için uğraşıyor. BRICS ülkelerini Avrupa’ya 70 milyar dolarlık yardım etmek için ikna etmeye çalışan Brezilya, eğer kimse katılmazsa tek başına 10 milyar dolar vermeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

AVRUPA’nın borç krizi en iyi ihracat pazarları olması nedeniyle, BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) olarak anılan hızlı büyüyen gelişmekte olan ekonomileri harekete geçirdi. Bir zamanlar Uluslararası Para Fonu’dan (IMF) aldığı mali yardım paketleri ile ekonomisini toparlamaya çalışan Brezilya’nın öncülük ettiği bu yardım hareketinde BRICS ülkeleri IMF aracılığı ile Avrupa’ya 70 milyar dolarlık yardım yapmaya hazırlanıyor. Brezilya Ekonomi Bakanı Guido Mantega’nın perşembe günü Washington’da gerçekleşecek BRICS ülkeleri toplantısında, “Avrupa’nın borcunu doğrudan devralmak gibi bir yöntem yerine, IMF’nin kredi imkanlarını güçlendirerek, Avrupa’ya yardım etmesini sağlamak için” diğer üyeleri ikna etmek üzere bir dosya hazırladığı belirtildi. Brezilya’nın öncülük ettiği bu konuda en kötü senaryonun devreye girmesi ve hiç bir ülkenin yardım etmeyi kabul etmemesi halinde Avrupa’nın borçlu ülkelerine IMF üzerinden tek başına 10 milyar dolarlık kredi yarıdımında bulunmak istediği kaydedildi.

Haberin Devamı

Hepsi gönüllü değil

Brezilya Ekonomi Bakanlığından adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Montega’nın IMF’nin ekim ayındaki yıllık toplantıları öncesinde BRICS ülkelerinden Avrupa’ya dönük bir yardım kararı çıkarılması için çaba göstereceğini söyledi. Brezilya 2005 yılında IMF’ye olan 15 milyar doların üzerindeki borcunun tamamını kapatmıştı. Brezilya ayrıcı 2008 global kiriz sonrasında 10 milyar dolarlık IMF senedi alarak kuruma katkı yapan ülkeler arasında yer almıştı. BRICS ülkelerinin toplam rezervlerinin 4 trilyon doları bulduğu düşünüldüğünde, söz konusu ülkelerin Avrupa’ya yardım yapabilecek yeterlilikte döviz rezervine sahip olduğu ancak, BRICS blokunun hepsinin Avrupa’ya yardımda gönüllü olmadığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!