Alışveriş merkezlerinde dolaşırken birçoğumuz hem kısa bir dinlenme molası hem de rahatlama hissi için masaj koltuklarına oturmuşuzdur. Bu koltuklarda masaj yaptırmak kısa süreli rahatlama sağlasa da çoğumuz tehlikenin farkında değiliz. Uzmanlar, bu koltukların yanlış kullanımının felce kadar giden ciddi problemlere neden olabileceğini söylüyor. Peki, neden bu kadar zararlı? Doçent Doktor Mustafa Çorum ile konuştuk.
#Sağlıkİşiniz gereği sürekli olarak bilgisayar başında bulunuyorsanız ve özellikle de evden çalışıyorsanız, farklı sağlık sorunları yaşamamak adına doğru teknolojileri kullanmak büyük önem taşıyor. Masadan sandalyeye, klavyeden monitöre kadar tüm ürünlerde sağlıklı seçenekleri mercek altına aldık.
#MasaKovid-19 pandemisiyle birlikte solumun egzersizlerinin öneminin daha da arttığını belirten Fizyoterapist Nahide Koçer, bu egzersizler sayesinde akciğer kapasitesinin arttırılarak solunum yetmezliği semptomlarının azaltılabileceğini söyledi.
#Solumun EgzersizleriKüresel bir salgın haline gelen koronavirüs aşısında olumlu gelişmeler yaşanırken yapılan araştırmalar neticesinde ise virüs, her geçen gün yeni bir belirtisi ile kendini gösteriyor. Yüksek ateş, nefes darlığı ve eklem ağrıları ise en bilindik semptomlar olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki hareketsiz yaşam tarzının da arttığı bu dönemde kişiler yaşadıkları ağrı sorunlarını virüsün belirtisi sanıyor. Peki, her bel, sırt ağrısı koronavirüse mi işaret ediyor?
#Bel AğrısıTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle pandemi sürecinde virüsün bulaşmasını engellemek amacıyla vatandaşlar evde kendini izole etti, iş hayatı eve taşındı. Evde geçirilen süre arttıkça, hareketsizlik ve buna bağlı ağrılar da beraberinde geldi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Gülis Kavadar, "Pandemi döneminde genel olarak endişe ve stres düzeyinin artması bir taraftan da bilgisayar, telefon ve tablet başında geçen sürelerin uzaması hem erişkinlerde hem çocuklarda kas iskelet sistemlerindeki ağrıların artışına neden oldu" dedi.
#PandemiGöztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde görevli kadın doktor, bir hastanın annesi tarafından makas ve su ısıtıcısıyla darbedilip yaralandı. Sağlık Bakanlığı, doktora saldıran şüphelinin tutuklandığını duyurdu.
#DarpTUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, "Biz bu tür saldırılarla herhangi bir yıldırma politikasına boyun eğecek değiliz. Bunu da tüm arkadaşlarımız bu sabah mesai başı yaparak gösterdi, göstermeye devam edeceğiz. Durmadan devam edeceğiz, bu düşüncede 15 bin arkadaşımız var" dedi.
#TUSAŞSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarKanser araştırmaları, tedavi yöntemlerini geliştirmek ve hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla sürekli olarak yenilikler ortaya koyuyor. Yeni yapılan bir araştırma ise baş ve boyun kanserleriyle ilgili şaşırtıcı ve umut verici bulgular sundu. Özellikle ağızda bulunan ve diş eti hastalıklarıyla ilişkilendirilen bir bakterinin, kanser hücrelerini yüzde 99 oranında yok ettiği bulundu. Peki bu bakteri bunu nasıl yapıyor? Diğer kanser türlerinde de aynı etkiyi yapabilir mi? Prof. Dr. Meral Günaldı ile mercek altına aldık.
#SağlıkÇocuğu okula gidecek tüm aileler tatlı bir telaş içerisinde de olsa okul alış-verişini tamamladı. Ancak çocukların okulda kullanacakları defter, kitap ve diğer araç-gereçlerini taşıdıkları sırt çantaları kimi zaman aşırı şekilde ağır olabiliyor. Bu durum ise beraberinde bazı sağlık sorunlarını getiriyor.
#Sırt ÇantasıYüzüstü mü sırtüstümü yoksa yana doğru mu yatıyorsunuz? Tercih ettiğiniz pozisyonun, reflüden beyin sağlığına kadar bir dizi sağlık sorununu tetikleme potansiyeline sahip olduğunu hatta en kötü senaryolarda, kötü bir uyku pozisyonunun sizi yavaş yavaş öldürüyor olabileceğini biliyor musunuz?
#Sağlıklı UykuMevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık hissediliyor. Havanın ısınması gündelik hayatımızda bizi zorluyor. Terleme, sinirlilik hali, solunum problemleri, baş ağrısı gibi sorunlara yol açıyor. Uzmanlara vücudumuzu nasıl soğutabileceğimizi ve terlemeyle nasıl başa çıkabileceğimizi sorduk.
#Sıcak HavaKaslar, kemikler, damarlar, organlar... Bunların önemini hepimiz biliyoruz. Peki ya fasya? Vücutta çok önemli görevleri yerine getiren fasyanın önemini 20 yıl öncesine kadar doktorlar bile bilmiyordu. Fasyanın görevlerini ve sağlıklı olması için yapmamız gerekenleri 3 soruda ele aldık.
#FasyaGünde kaç saatinizi oturarak, kaç saatiniz ayakta geçiyor? Ortalama kaç saat uyuyorsunuz? Eğer siz de masa başı çalışanlardan biriyseniz muhtemelen gününüzün büyük bir kısmını oturarak geçiriyorsunuz. Çoğumuz günde yaklaşık 10-12 saatimizi iş yerinde bilgisayar başında ve TV karşısında geçiyoruz. Uykuda geçen süreyi de üstüne ekleyince günde ortalama 19-20 saat hareketsiz kalıyoruz. Bu hareketsiz yaşam da pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor.
#Sağlıklı YaşamAvustralya'da yapılan bir araştırma, sağlık için günde en az beş saat ayakta durmanın hayati öneminin olduğunu, sağlıklı bir kalbe sahip olmak için her gün ne kadar süre oturmamız, uyumamız, ayakta durmamız ve egzersiz yapmamız gerektiğini ortaya attı. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#Sağlık“Akşam yemeğinde ne kadar plastik alacaksınız efendim? Ya siz hanımefendi?” Bu cümle hicivli bir skeçten alınmış gibi görünse de araştırmalar bunun gerçeğe çok yakın olduğunu gösteriyor. İşte içerdiği plastik miktarını öğrenince çok şaşıracağınız besinler…
#PlastikTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiHPV, insanlarda oldukça yaygın olarak bulunan ve çoğu kişide bir soruna yol açmasa da bazı kişilerde genital siğil ve kansere sebep olabilen virüsün adı. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi/ Enfeksiyon- Klinik İmmünoloji- Romatoloji Bilim Dalı Uzmanı Dr. Tuba Demirci Yıldırım ve Prof. Dr. Şükran Köse İnsan papilloma virüsünü anlattı.
#1