Brüt takas, bir menkul kıymet alım-satım işleminde, yatırımcının yaptığı her bir işlemi, gün sonunda netleştirme yapmaksızın ayrı ayrı gerçekleştirme zorunluluğudur. Yani, brüt takas uygulaması devreye girdiğinde, yatırımcılar bir hisse senedini aynı gün içerisinde alıp satmak istediklerinde her işlem için nakit teminat bulundurmak zorundadırlar. Bu durum, yatırımcıların aynı gün içinde hisse senedi alıp satarken marjin (kredi) kullanımını kısıtlar. İşte, borsada brüt takas hakkında detaylı bilgiler
#Brüt TakasBrüt Takas, borsada sıklıkla karşılaşılan hususlardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Brüt Takas nedir öğrenebilir ve hisseyi nasıl etkilediği konusunda da bilgi sahibi olabilirsiniz. Brüt Takas nedir? Hisseyi ve borsayı nasıl etkiler? Brüt takas ne zaman hesaba geçer detayları ile derledik.
#Brüt TakasBrüt Takas, borsada sıklıkla karşılaşılan hususlardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Brüt Takas nedir öğrenebilir ve hisseyi nasıl etkilediği konusunda da bilgi sahibi olabilirsiniz. Brüt Takas nedir? Hisseyi ve borsayı nasıl etkiler? Brüt takas ne zaman hesaba geçer detayları ile derledik.
#Brüt TakasFATF, Singapur’daki toplantısında Türkiye’nin gri listeden çıkarılması kararını aldı. Borsa bu gelişmeyi fiyatlamıştı. Haber sonrası “Beklenti bitti” satışları geldi ama orta-uzun dönemde olumlu etkileri sürecek. Enflasyonda yeni bir süreç başlıyor. Düşüşün ikna edici olması için aylık yüzde 2’nin altını görmek piyasalara moral verebilir.
#FATFGeçen hafta yabancı yatırımcılar tahvil bonoda haftalık bazda 2.832 milyon dolar, hisse senetlerinde ise 84.7 milyon dolarlık alım yaptılar. Yüksek faize bağlı olarak özellikle tahvil bonodaki alım haftalık bazda 2013 yılından bu yana en yüksek rakamdı. Son üç haftalık tahvil bono alımı 4.2 milyar dolar oldu. Son iki haftada hisse senetlerindeki alım tutarı ise 393 milyon dolara ulaştı. Türkiye’nin gri listeden çıkması yönündeki beklentiler gerçekleşirse piyasadaki iyimser tutum daha da güçlenecek.
#Bonoİç piyasalarda olumlu hava sürüyor. Yabancı yatırımcıların pozitif hareketleri dikkat çekici. 12 Ocak ile biten haftada yabancı yatırımcılar; hisse senetlerinde 157.4 milyon dolar, tahvil bonoda 424.9 milyon dolarlık alım yaptılar. Tekrar alıma geçmeleri olumlu bir gelişme. Bunda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının son dönemde Türkiye ile ilgili açıkladıkları raporlar da etkili oldu. Bu aşamada yabancı yatırımcıların katkısıyla Borsa İstanbul’da olumlu havanın korunduğunu söylemek mümkün. Gelecek hafta ise 25 Ocak’taki PPK toplantısı dikkatle takip edilecek.
#Piyasa2024’e girerken devreden bakiye her şeye rağmen fena sayılmaz. Deprem, savaş, seçimler gibi önemli sınavlar verilen bir 2023’ü geride bıraktık. Borsa İstanbul yılı primli kapatıyor. Özellikle son aylardaki gelişmeler nedeniyle Türkiye’de piyasalar 2024’e umutla giriyor. Bu umudun temelinde, ekonomik programa duyulan güven ve dışarıdan sermaye akışının başlaması var.
#Borsa İstanbulBorsa İstanbul ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hakkında tedbir ve işlem yasağı getirilen illüzyonist Aref Ghafouri'nin portföyündeki hisseler Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlandı. Aref'in 15 hissede payı olduğu ve bugünkü fiyatlarla ortalama olarak 1.8 milyonluk hissesi bulunduğu ortaya çıktı.
#Aref GhafouriFed faiz artırımları enflasyonunun belini kırarken ekonomide yavaşlamaya neden oluyor. Gelen veriler ve yapılan açıklamalar bunu gösteriyor. Şimdi Fed, faiz artırımlarına devam edecek ve ekonomideki yavaşlamayı göze alıp yüzde 2.0 hedefine daha da yaklaşmak mı isteyecek? Yoksa, faizde frene mi basacak? Son tutanaklardan anlaşıldığı kadarıyla ikinci şık daha güçlü görünüyor.
#ABDBorsada kâr satışlarına rağmen çıkış trendi devam ediyor. Gelen satışların çıkış trend destek seviyelerinin üzerinde karşılanması önemli görülürken teknik analistlerin “yatırımcının en iyi dostu” olarak gördüğü trend korunmuş oldu. İlk destek 5.400’de. Sonraki destekler 5.300-5.260 seviyelerinde. İlk direnç ise 5.600 noktasında. Çıkışın devamı için bu seviyenin üzerinde kalınması önemli olacak. Borsa İstanbul’u zirveye taşıyan olumlu gerekçeler fiyatlanmakla birlikte 2023 yılına devretmiş görülüyor.
#BorsaBorsa İstanbul, getiri, yeni katılımcı ve işlem hacmi açısından verimli bir yıl geçirdi. Yıllık getiri endeks bazında yüzde 200’e yaklaşırken, birçok hissede bu rakamın da üzerine çıktı. 2022’de enflasyona karşı getiri arayışı ve tasarrufları korumada borsa doğru bir tercih oldu. Bunun yanında dış borsalardan pozitif ayrışan Borsa İstanbul’da, prim düzeyi yükseldikçe yorgunluk ve seçiciliğin artacağı bir döneme girdiğimizi de söylemek gerekir.
#BorsaABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası(BOE) beklendiği gibi faizi 50 baz puan arttırdı. Alınan kararla dış piyasalar dalgalandı. Yapılan açıklamalarda, enflasyonda ikna edici bir düşüş görülene kadar faizin yüksek seviyelerde kalması gerektiği vurgusu yapıldı. Merkez bankalarının tavrıyla resesyon beklentileri canlanırken, piyasalarda risk iştahı azaldı.
#ABD Merkez BankasıBorsa İstanbul’da uzun soluklu bir ralli yaşanıyor. Son günlerde daha çok dış piyasalar için dillendirilen ‘yıl sonu rallisi’ olup olmayacağı konusunda değerlendirmeler yapılıyor. Yatırım bankalarından bu yönde olumlu net görüşler henüz gelmiş değil. Borsada yaşanan çıkışın devamı için yerli yatırımcı ilgisinin devamı önemli. Ancak o kaynak da sonsuz değil. Yabancı alımları BIST100 endeksindeki çıkışı destekleyecek güce henüz ulaşmadı. Yılın son ayında sıklaşan kâr satışlarıyla dalgalanma artabilir.
#Borsa İstanbulPiyasaların yeni gündemi 3. çeyrek bilançoları. Bilanço açıklamaları ABD’de geçen hafta yoğunlaşırken, önümüzdeki haftadan itibaren Borsa İstanbul’da da bu süreç başlayacak. Yılın ilk yarısına ilişkin bilançolar oldukça olumlu gelmişti. Ekonomideki büyümenin korunduğu kabul edilirse, üçüncü çeyrek bilançolarında da yüksek kârlılık gösterecek fazla sayıda şirketlerin olması muhtemeldir. Piyasaların gündemin olağandışı bir gelişme olmaması durumunda bilanço sonuçlarına bağlı olarak hisse bazlı hareketlilik artabilir.
#BorsaDalgalı bir dönemden geçen piyasalarda yeni destek ve denge arayışı sürüyor. Gündem; yüksek enflasyon, ekonomideki yavaşlama emareleri ve resesyon beklentileri, ABD Merkez Bankası (Fed) öncülüğünde diğer merkez bankalarının devam eden faiz artırım ve parasal sıkılaşma süreçleri ile jeopolitik gelişmeler olmaya devam ediyor. Piyasalar üzerinde baskıya neden olan merkez bankalarının mevcut para politikaları korumaları bekleniyor. Yurtiçinde ise gözler yarın açıklanacak enflasyon verilerinde.
#BorsaBrüt Takas, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Brüt Takas nedir öğrenebilir ve hisseyi nasıl etkilediği konusunda da bilgi sahibi olabilirsiniz. Brüt Takas nedir? Hisseyi ve borsayı nasıl etkiler? Brüt takas ne zaman hesaba geçer detayları ile derledik.
#SözlükEkonomi yönetimleri yüksek enflasyona karşı en etkili mücadele aracı olarak bir nevi panzehir gibi faiz artırımlarına gittiler. En dikkat çekeni ABD Merkez Bankası (Fed) oldu. 75 baz puanlık artışla birlikte son 28 yılın en sert artışını gerçekleştirdi. Toplantı sonrası yapılan açıklamalarda, ekonomideki büyüme tahminleri aşağıya çekilirken agresif sıkılaşma döngüsünün devam edeceği sinyali verildi.
#FedPiyasaların gündemini merkez bankaları belirliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın geçen haftaki toplantısının ardından yapılan açıklamalar, temmuzdan itibaren Fed’i takibe alacaklarının teyidi oldu. Fed faizi artışı ve parasal sıkılaştırma politikasına geçtiğini duyurmuştu. Bu arada ABD’de TÜFE 8.6 ile beklentilerin üstünde geldi. Bu durum enflasyonda zirvenin görülüp görülmediği tartışmalarını azaltabilir.
#ABDBir süredir satış baskısı altında kalan borsalar geçen hafta nefes aldı. Bu gelişmede Fed tutanaklarının güvercin tonda bulunması önemli rol oynadı. Ancak henüz güçlü beklentiler oluşmadığı için borsalardaki yükselişi bu aşamada tepki olarak değerlendirmekte yarar var. Gelecek hafta içeride enflasyon, dışarıda ise ABD tarım dışı istihdam verileri takip edilecek
#PiyasaABD Merkez Bankası (Fed) geçtiğimiz günlerde faiz kararı değiştirmezken, faiz arttırımı için mart ayına işaret etmişti. Geçen hafta ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararını açıkladı. ECB de Fed gibi faizi sabit tuttu. Ancak asıl sürpriz hamle ECB Başkanı Christine Lagarde’dan geldi. Daha önce faiz artışının olası olmadığını söyleyen Lagarde bu kez faiz arttırımı olasılığını gündeme taşıdı.
#FEDKüresel ekonomilerde büyümenin sürmesi, şirketlerin 3’üncü çeyrek performanslarının iyi olması borsalarda çıkışın devamını sağladı. Ayrıca enflasyona karşı korunma isteği de borsalara ilgiyi arttırıyor. Olumlu gelişmelerin fiyatlamalara önemli ölçüde yansıdığını da söyleyebiliriz.
#BorsaGeçen hafta piyasalar merkez bankalarından gelen açıklamaları takip etti. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, açıklamalarında piyasalarda iyileşmenin devam ettiğini vurgularken, ekonomilerin de desteklenmeye devam edeceğini kaydetti. Powell, güzel bir fotoğraf çekti ve piyasanın duymak istediklerini söyledi.
#YAZARGalatasaray hisseleri, olağandışı hareketlerin devam ettiği gerekçesiyle bugün gün sonuna kadar kapalı olacak. Galatasaray hisseleri tüm alım satımların incelenmesi için 15 gün boyunca brüt takas uygulamasına sokulacak. Bu kapsamda intenet üzerinden işlem yapılamazken, sadece aracı kurumlar üzerinden telefonla hisse işlemi yapılabilecek.
#GalatasarayBank Asya hisseleri bugün birinci seanstan itibaren işleme açıldı. 7 Ağustos tarihinde hisse sırası işleme kapatılan Bank Asya bugün açılışta yüzde 11,29 gerileyerek taban fiyat olan 1,10 liraya geriledi. İkinci seansta daha da düşen hisseler ikinci seansın taban fiyatı olan 0,99 liraya geriledi. Günlük kayıp yüzde 20,16'yı buldu.
#Fiyat