Son günlerde konuşulan vergi paketi sebebiyle borsaya vergi getirilip getirilmeyeceği yatırımcılar tarafından merak ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye ilişkin olarak önemli açıklamalarda bulundu. Borsaya vergi geldi mi? sorusu da yapılan açıklamaların ardından merak edilmeye başlandı. Şimşek yayında mevcut programın geldiği seviyeden, vergi paketiyle ilgili tartışmalara, enflasyonla mücadeleden asgari ücrete kadar birçok konu başlığına ilişkin kritik açıklamalar yaptı. Peki, Borsaya vergi gelecek mi, ne zaman gelecek?
#Borsaya Vergi Gelecek MiFaiz indirimlerinin etkisiyle dış piyasada iyimserlik sürüyor. Avrupa tarafında gelişmeler beklendiği seyirde devam ederken, ABD için aynı şeyi söylemek zor. ABD tahvil faizlerinde yükseliş, dolarda değerlenme, Euro’da ise zayıflama korunuyor. Altın fiyatlarında ise ralli yeni zirve denemelerine devam ediyor. Dış piyasaların bu dönem için yumuşak karnı Ortadoğu. O yöndeki gelişmelere altın ve petrol fiyatları dışında duyarlılık zayıfladı. Borsalarda devam eden çıkış trendleriyle dışarıda bahar havası korunuyor.
#FAİZ İndirimiABD'de açıklanan verilerden alınan sinyallerle faiz indirimine yönelik beklentiler güç kazanırken, yatırımcıların risk iştahında artış görüldü. Fed'in gelecek haftaki toplantısında 25 ya da 50 baz puanlık faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentiler "yüzde 50'ye yüzde 50" düzeyinde eşit oranda bulunuyor.
#FedMoody’s’in not artırımı geride kaldı, şimdi iç piyasaların yeni bir beklentiye ihtiyacı var. Gündem bulmakta zorlanan borsadaki düşüşün bir nedeni de kâr satışları. Öte yandan para girişlerinin azalması ve dış borsalardaki satıcılı seyir de düşüşe katkı yapıyor. Yabancı yatırımcı ise borsada bir hamle yapmak için banka bilançolarını görmek istiyor olabilir.
#Borsa İstanbulEn düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya çıkarılmasını da içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
#Vergi KanunuHazine ve Maliye Bakanı Şimşek, yeni vergi paketinin detaylarını anlattı. Türkiye’de bir kuyumcunun aylık ortalama matrahının 16 bin, avukatın 17 bin, doktorun 27 bin TL olduğunu söyleyen Şimşek, “Sabahtan kapanışa kadar kasada oturacağız, hasılat tespiti yapacağız. Bunu değişik aylarda tekrarlayacağız. Eğer beyan hasılatla uyumlu değilse izaha davet edeceğiz” dedi.
#Mehmet ŞimşekHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye ilişkin olarak önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek "Ekip çalışması bu noktada daha önceden mevzuat çalışması yapılmış, uygulamada etkinlikti. Gri listeye girmek kolay, çıkması zor. Monako gri listeye alındı. AB üyesi olup da listede olan ülkeler var" dedi. Şimşek asgari ücrete ilişkin olarak "Bize benzer ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir" açıklamasında bulundu. Şimşek vergi konusuna ilişkin olarak "Biz az kazanandan mümkün olduğunca en az vergiyi almak için sistem uygulayacağız. Çok kazananları uyarıyorum, vergiden kaçınma cezalarını artıracağız" dedi. Kayıt dışılığa ilişkin olarak Şimşek "iz kayıtdışılıkla mücadele ederek sonuç alacağız. Verginin tabanını genişleterek sonuç alacağız. Vergide adaleti tesis etmek, çok kazanandan çok az kazanandan az" ifadesini kullandı.
#Mehmet ŞimşekDış piyasalardaki olumlu seyir, 28 Haziran’da Singapur’daki toplantıda Türkiye’nin ‘gri liste’deki durumunun görüşülecek olması, haziran sonrası enflasyonda düşüş öngörüsü borsadaki çıkışın ana nedenleri oldu. Yatırımcıların dikkati BIST100 Endeksi’ndeki zirve seviyesine çevrilmiş durumda. Güç denemesi o noktada ortaya çıkacak. Singapur’dan iyi haberler gelirse borsa zirve kırmak için iyi bir neden bulabilir.
#Dış PiyasalarLİSANSLI depoculuk sistemiyle tarımsal ürünler yatırım aracına dönüşecek… Aslında bütün amaç bu. Dahası var, hasat dönemlerindeki arz yığılması dolayısıyla oluşan fiyat düşüşlerinin önlenmesi ve piyasanın dengelenmesi sağlanacak. Çiftçi arzın yoğun olduğu zamanda değil de arzın normalleşmeye döndüğü zamanda ürününü pazara getirecek. Bu sayede; tarım ürünlerinin, fiziki mal ve numune gösterilmesine ve teslimine gerek olmaksızın, ürün senetleri veya elektronik ürün senetleri aracılığıyla ticaretinin yapılması, standardı belirlenmiş ürün ve lisanslı depo sistemiyle tarım ürünlerinde vadeli işlem ve opsiyon piyasalarına geçilmesi hedefleniyor. Anadolu ÜPAK Genel Müdürü Ali Cem Suca’yla sektörde yeni gelişmeleri konuştuk.
#1Şimşek’in taslak vergi çalışmasının ertelendiğini açıklamasının da katkısıyla borsada tepki alımları ivme kazandı. Ancak halen son zirve yakalanmş değil. Verginin ertelenmesi tek başına piyasayı taşıyacak bir haber olarak görülmemeli. Beklenti boşluğunu ise 28 Haziran’da gündeme gelecek olan Türkiye’nin gri listeden çıkması doldurabilir. Eğer çıkarsa borsa bayramı uzatır.
#Borsa İstanbulHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek "Bugünkü enflasyon rakamı son 12 ayın enflasyon rakamıdır. Önümüzdeki 12 ay enflasyon düşecektir. Çok net şekilde piyasalar diyor ki inanıyoruz, enflasyon düşecek diyor" dedi.
#Mehmet Şimşekİstanbul'daki faaliyet gösteren ticari taksiler için geliştirilen ve TAKSİM uygulaması satıldı. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, TAKSİM uygulamasını 2021 yılında tanıtmıştı. TAKSİM uygulaması 9 milyon 280 bin lirayla pazarlık usulü halka açık olan 1000 Yatırımlar Holding'e geçti.
#TaksiBorsa İstanbul’da yeni yılın ilk günlerinden itibaren başlayan ralli devam ediyor. Yabancı yatırımcıların devam eden alımlarına yerli yatırımcıların da katılımıyla BIST100 Endeksi 9.000 puan seviyesine ulaştı. Yılbaşından bu yana yüzde 25 prim oluştu. Konut, döviz, faiz, altın gibi yatırım araçlarıyla karşılaştırıl-dığında BIST100 Endeksi’nin getirisi açık ara önde. Elbette henüz ‘zirve oluştu’ demek için erken ama Borsa İstanbul’da iyimserlik sürebilir.
#TCMBTürkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ile Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) sektörüne ait verilerin şeffaf bir şekilde yatırımcılara sunulması için iş birliğine gitti. GYO sektörüne ilişkin veriler düzenli olarak yatırımcılarla paylaşılacak.
#TSPBKredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin takvim dışı bir kararla Türkiye’nin görünümünü “durağandan pozitife” yükseltmesi sürpriz ve olumlu bir gelişme. Eylül ayında hatırlanırsa negatiften durağana revize etmişti. Bunun bir sonraki adımı not artırımı olabilir. 15 Aralık’ta Moody’s’den takvim gereği Türkiye’nin kredi notu açıklaması bekleniyor. Büyük bir olasılıkla S&P benzeri bir açıklama oradan da gelebilir. Olumlu görünümün korunduğu Borsa İstanbul’da çıkışın devamı için yabancı yatırımcıların ilgisinin sürmesi daha önemli hale geliyor.
#TCMBEkonomide atılan sıkılaşma adımları, Türkiye ile ilgili sürpriz güncellemelere neden oluyor. OECD’nin Türkiye’nin büyüme beklentisini yüzde 4.3’ten yüzde 4.5’e çıkarmasının ardından kredi derecelendirme kuruluşu S&P’den de takvim dışı bir revize geldi. S&P Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit etti, kredi notu görünümünü ise ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirdi.
#S&PTicaret Bakanı Ömer Bolat, “Milletçe depremzede kardeşlerimiz dayanışma içinde olduk ama 11 şehrin ayağa kaldırılması, ekonomisinin, sosyal hayatının üretiminin ayağa kaldırılması büyük bir maddi yük oluşturuyor. 104 milyar dolarlık faturayı birlikte karşılayacağız. Bunlara rağmen ekonomimiz 2021 yılında yüzde 11, 2022 yılında yüzde 5,5 büyüdü. Bu yıl da ilk çeyrekte yüzde 3,9, ikinci çeyrekte ise 3,5 büyüme meydana getirdi. 4 milyon vatandaşımız istihdam imkanı buldu” dedi.
#Ömer BolatTicaret Bakanı Ömer Bolat, “Milletçe depremzede kardeşlerimiz dayanışma içinde olduk ama 11 şehrin ayağa kaldırılması, ekonomisinin, sosyal hayatının üretiminin ayağa kaldırılması büyük bir maddi yük oluşturuyor. 104 milyar dolarlık faturayı birlikte karşılayacağız. Bunlara rağmen ekonomimiz 2021 yılında yüzde 11, 2022 yılında yüzde 5,5 büyüdü. Bu yıl da ilk çeyrekte yüzde 3,9, ikinci çeyrekte ise 3,5 büyüme meydana getirdi. 4 milyon vatandaşımız istihdam imkanı buldu” dedi.
#Ömer BolatTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 25 olarak belirledi. Böylece Merkez Bankası faizi 750 baz puan artırdı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya platformu X üzerinden "Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz…" mesajı paylaştı.
#Merkez BankasıBorsa İstanbul’da çıkış hareketiyle birlikte yatırımcı ilgisi devam ediyor. Yüksek hacim ve yabancı alımlarının sekiz haftadır aralıksız devam ediyor olması bunun bariz göstergeleri. Hisse senetlerinde yabancı payı da tekrar yüzde 30’un üzerine çıktı. Diğer taraftan Bakan Şimşek, enflasyonda düşüş için 2024 yılının ortasını işaret etti. Enflasyon hatırı sayılır bir süre daha yüksek kalacak. Bu da yüksek enflasyonu yenecek yatırım aracı arayışı devam edecek demek.
#ABDEnflasyon raporu sunumunda ciddi ve gerçekçi revizyona işaret, iyi bir sözlü yönlendirme ve piyasalarla sağlıklı iletişim kurma kredibilite açısından olumlu algılandı. Başkan ayrıca, parasal sıkılaşmanın devam edeceği yönünde mesajlar verdi. Kadro ve yasal düzenlemelerle yapılan hazırlık sonrası artık sıra icraatlarda demek yerinde olacak. Devamlılığı konusunda uygulamalar önem kazanacak. Ayrıca faiz artışları ve sıkı para politikasının genel ekonomi üzerinde yavaşlatıcı bir etkisi olması muhtemel.
#TCMBHerkesin aklında yeni yılla ilgili planlar, bu planların gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine dair endişeler var. Dinçer Güner, 2023’te hangi burcu neler bekliyor anlattı. Yengeçler ani bir kararla yurtdışına taşınabilir, Aslanlar bir anda istifa edebilir. Teraziler nisanda müstakbel eşleriyle tanışacak. Akreplerse uzun soluklu bir ilişkiye hazır olmalı. Burçlarla birlikte Merkür’ün gerilediği tarihler, evlilik, estetik ve diyete başlamak için en uygun günler...
#Dinçer Güner