Almanya’da kadın sayısı erkek sayısından fazla. Resmi verilere göre eğitimli kadın oranı erkeklerden daha yüksek. Kadınlarda ortalama yaşam beklentisi 83.4, erkeklerde 78.5. Kadınlar bu alanda erkeklerin önünde ancak diğer hiçbir alanda bir türlü önüne geçemiyor. Bırakın önüne geçmeyi eşitlenemiyor bile. Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre kadın-erkek şans eşitliğine ancak 131 yıl sonra ulaşılacak. Bu rakam Batılı ülkelerde ise 67.
#AlmanyaToplumsal Cinsiyet Eşitliği 2022 yılı Durum Raporu açıklandı: Gelir, güvenlik, eğitim ve sağlık alanlarında, kadınların hayatında ilerleme değil gerileme söz konusu. Eğer acilen kararlı adımlar atılmazsa şiddet ve eşitsizlik birkaç nesil daha sürecek. Dünya Ekonomik Forumu’nun raporundaysa 146 ülke arasında 124’üncü sıradayız. Kalkınma ve toplumsal cinsiyet uzmanı Özgün Biçer’e göre bugünü dönüştürmek için bu 124 rakamına odaklanmamız şart.
#Toplumsal Cinsiyet EşitliğiYeteneği, ülke sınırlarını aşan başarısı, gördüğü ilgi ve yakışıklılığı zaten cepte. Ama o, bunlara ek olarak toplumsal meselelere olan duyarlılığıyla da apayrı bir yerde duruyor. Oyuncu Kerem Bürsin, şimdi de toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için yürütülen ‘HeForShe’ hareketinin sözcüsü olarak karşımızda. Üstlendiği sorumluluğu “Eşitsizliğin bir öznesi de erkekler olduğu için onların da bu mücadeleye dahil olması lazım. Çünkü sorun bizden kaynaklı” diye anlatıyor. Bürsin’le kadın haklarından toplumsal cinsiyet eşitliğine, özel hayatından aşka uzun bir sohbete başlıyoruz.
#Kerem BürsinBirleşmiş Milletler Kadın Biriminin (BM Kadın Birimi) başta erkekler ve oğlan çocukları olmak üzere herkesi toplumsal cinsiyet eşitliği için değişimin savunucusu olmaya çağırdığı ‘HeForShe Hareketi’nin Türkiye sözcüsü Kerem Bürsin oldu.
#Kerem BürsinBirleşmiş Milletler Kadın Birimi 16 Günlük Aktivizm - Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası kapsamında kamuoyunu, şiddete tanık olduklarında harekete geçmeye ve kayıtsız kalmamaya çağırıyor. #KayıtsızKalmayın kampanyası, www.atesbocekleri.info sitesinde yer alan şiddet vakaları ve yönlendirmelerle şiddete tanık olanların nasıl kayıtsız kalmayacakları hakkında bilgilendiriyor. 16 gün boyunca, ziyaretçiler seslerini kaydedip sosyal medya kanallarında paylaşarak kadınlara yönelik şiddete karşı çevrim içi dayanışma hareketine dahil olabilecek.
#Birleşmiş MilletlerMilliyet Gazetesi, Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi'nin Nesiller Boyu Eşitlik Forumu'nda yer alan ilk medya kuruluşu oldu. Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı, bu platformda yer almak için BM kriterlerine uyumlu bir gazetecilik anlayışına sahip olduklarını belirterek, "Birleşmiş Milletlerin dünya genelinde kadınların sorunları konusunda dile getirdiği hassasiyetlerin, önceliklerin ve eylem planlarının bir parçası olduk" dedi.
#Milliyet GazetesiJapon Youtuber @YoshiEnomoto_, geçtiğimiz günlerde Twitter hesabından paylaştığı simit fotoğrafına, “Bu dünyada sıcak simitten daha güzel bir şey var mı? Hiç sanmıyorum” notunu düştü. Fotoğrafı Ankara simidine ait olmadığından buraya taşımıyorum, fakat benim gözümde mevzu Ankaralı...
#Nur Hande BAŞPINARFenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Simla Türker Bayazıt, Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi’nin Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele için başlattığı 25 Kasım-10 Aralık tarihleri arasındaki 16 günlük aktivizm kampanyasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
#FutbolBirleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), 16 Günlük Aktivizm – Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası kapsamında bu sene kadınlara ve kız çocuklarına yönelik siber şiddete dur diyecek 1 milyon kişi arıyor. 25 Kasım – 10 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan kampanya, herkesi www.atesbocekleri.info sitesinde siber şiddet ile ilgili testi çözmeye ve arkadaşlarını meydan okumaya (challenge) davet ediyor.
#COVID-19Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye Direktörü Asya Varbanova, araştırmalara göre pandemi dönemindeki ekonomik zorluklar ve okulların kapanmasının kız çocuklarının erken evlilik yapma ihtimalini arttırdığını açıkladı.
#Asya VarbanovaToplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalar yapan 17 yaşındaki lise öğrencisi Selin Özünaldım, Birleşmiş Milletler Vakfı’nın genç kızların liderlik özelliklerini geliştirmek için başlatılan Girl Up isimli hareketine katıldı. Türkiye’de ilk defa Girl Up kulübünü açan Özünaldım, Michelle Obama, Priyanka Chopra, Meghan Markle, Naida Murad gibi isimlerin katıldığı uluslararası bir konferansta yaptığı konuşmayla Türkiye’deki genç kızların sesi oldu.
#Girl UpFenerbahçe Kulübü, Birleşmiş Milletler’in kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmesini sağlamak adına kadınların güçlenmesini hedefleyen Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women's Empowerment Principles - WEPs) imzacısı oldu.
#FenerbahçeKADIN Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun yayınladığı rapora göre 2019’un ilk yarısında 214 kadın cinayete kurban gitti. Bu kadınların 100’ü aile yakınları tarafından öldürüldü. 63 kadının ise kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi. Kadınların ağırlıklı olarak evde ve sokakta, ateşli silah, kesici alet kullanılarak hayatlarını kaybettikleri açıklandı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu rapora ilişkin şu açıklamayı yaptı:
#GazetehaberleriBM Kadın Birimi #ateşböcekleri ile kadınlara yönelik şiddet gerçeğinin üstünün daha fazla örtülmemesi gerektiği mesajını verecek. Herkesi, şiddet gören ve sesini duyuramayan bir kadın tanıyorlarsa yaşadığı şiddete ‘dur’ demek için bu ışığı yakmaya ve harekete geçmeye çağıracak.
#KadınFenerbahçe Futbol Takımı, cinsiyet eşitliğine vurgu yapmak için BM kampanyasının ortağı oldu ve formalarına HeForShe amblemini koydu. 8 yaşında onu açlıktan kurtaran BM'nin bugün Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Kadın Birimi İcra Direktörü Baş Danışmanı ve HeForShe Küresel Direktörü olan Elizabeth Nyamayaro, bu kampanya için Türkiye’deydi. Hürriyet’e özel röportaj veren Nyamayaro, çocuk yaşta evlilikleri nasıl bitirdiklerini anlattı, ‘Erkeklerin rol modele ihtiyaçları var’ dedi.
#GazetehaberleriBM tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye’de yaşayan Suriyeli kadınların büyük bölümü Türkçe bilmiyor. Barınma en büyük sorun. Sadece yüzde 15’i gelir getiren işlerde çalışıyor. Kızların yaşı büyüdükçe okullaşma oranı düşüyor. 15 yaş üstü kızların yüzde 23’ü okula gidiyor.
#BİRLEŞMİŞ Milletler Kadın Birimi