Bilim insanları insan kolajenini kişiye özel olarak şekillendirdi ve lens gibi üretilerek uygulandı. Türkiye’de birçok hastaya uygulanan ve biyolojik kornea (corneal inlay) adı verilen yöntem sayesinde hastalar hem yakın gözlükten kurtuldu hem de bugüne kadar uygulanan diğer yöntemlerine aksine insan kolajeni olduğu için gözde reaksiyon oluşma ihtimali en aza indirildi. Presbiyobi ve hipermetrop hastalarına uygulanabilen yöntem Türkiye’den sonra Avrupa’nın birçok ülkesinde de yapılmaya başlanacak.
#Göz HastalıklarıAkıllı telefonlar, tabletler ve TV ekranlarında beyaz LED ışıklandırma kullanılıyor. Beyaz LED ışık ise içinde mavi-ışık ve fosfor barındırıyor. COVID-19 pandemisi nedeniyle iyice artan dijital ekran kullanımı, mavi ışığın göz sağlığına olumsuz etkileriyle ilgili merakı artırdı.
#Mavi IşıkGörme kalitesi azaldığı halde gözlük ya da lens kullanmak istemeyenlerin imdadına göze uygulanan lazer operasyonları yetişiyor. Lazer ile göz tedavisinin belirli dereceye kadar olan göz kusurlarını azaltmada etkili olduğunun altını çizen Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu; lazer ile kimlerin gözlükten kurtulabileceği ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi.
#GözAslında olduğumuzdan daha mı yaşlıyız yoksa daha mı genç?İngiliz bilim insanları, gerçek vücut yaşının fiziksel sağlık göstergeleriyle hesaplanabileceğini düşünüyor. Yaşlanma Uzmanı Prof. Robert Weale, biyolojik yaşın takvim yaşından daha fazla olabileceğini belirtti. İşte Daily Mirror gazetesine göre biyolojik yaşı hesaplama testi
#Vücut Yaşı HesaplamaODTÜ’lü araştırmacılar, zarar görmüş korneaların sağlıklı kısımlarından alınan kök hücrelerin laboratuvar ortamında çoğaltılıp göze nakliyle kornea dokusu elde edilmesini sağlayacak proje üzerinde çalışıyor. Yapay korneanın yakında hayvanlar üzerinde deneneceği ve yedi yıl içinde insanlar üzerinde uygulanabileceği belirtiliyor.