Rekabet Kurumu, ‘satış fiyatını birlikte belirlemek ve uyumlu eylemde bulunmak’ suretiyle kanunu ihlal eden yem üreticilerine yönelik soruşturmayı tamamladı. 4 büyük yem şirketine 160 milyon lira idari para cezası verildi. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş ise cezanın haksız olduğunu iddia etti.
#YemAdana’da bir firma tarafından üretilen ekmek katkı maddesinde GDO çıkmasının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı devreye girdi. Adana’da üretilen ekmekler ve ekmek katkı maddelerinde GDO taraması yapıldı. Tarım Bakanı Faruk Çelik yaptığı açıklamada, “Adana’daki test edilen ekmeklerde GDO’ya rastlanmamıştır. Ancak ekmek katkı maddesi üreten 1 firmanın ürünlerinde GDO’ya rastlanmıştır” diye konuştu.
#GazetehaberleriFırınlarda denetimin sıkılaştırıldığını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, fırınların da 1 Ocak 2017 itibariyle kayıtlı gıda işletmeleri arasında alındığını söyledi. Geçmişte fırıncılara ruhsat verme işinin belediyeler olduğunu belirten Çelik, “Belediyeler seçim döneminde ciddi inceleme yapmadan kolay izin veriyorlardı. Artık bu değişecek” dedi.
#Gdolu Ürünler2.3 milyar dolar değerindeki ABD’li dev yeme içme zinciri Cheesecake Factory, İstanbul’da açacağı şubeyi askıya aldığı iddia edildi. Türkiye’de yasak olan GDO’lu malzeme bulunduran marka, 7 ana içeriğinden vazgeçemediği için Türkiye planının suya düştüğü belirtildi.
#Cheesecake FactoryBeyaz et sanayicilerinin başvurusu üzerine 8 genetiği değiştirilmiş (GDO) yemin Türkiye’ye girmesine izin verildi. BESDBİR Başkanı Sait Koca, daha önce yaptıkları başvurunun sonuçlandırıldığını, izin verilen genlerin daha önce kabul edildiğini, ancak modifiye edildiği için tekrar izin sürecinde geçtiğini söyledi.
#YemMHP Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) yönetmeliği ile ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e, "Çıkardığınız yönetmeliğe eklenen ‘GDO Bulaşanı’ ile kimin veya kimlerin menfaati gözetilmektedir?" diye sordu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yürürlüğe giren yönetmeliğine göre bir üründe binde 9 veya daha az GDO varsa o ürün ‘GDO bulaşanı’ olarak adlandırılacak. Yetkililer bununla gıdalarda GDO kullanımının önünün açıldığını söylerken, Bakanlık “Bu sadece davaları etkileyecek” açıklaması yaptı.
Bugün Resmi Gazete'de yayınlanan ve gıda ürünlerinde yüzde 0.9 ve altında genetik yapısı değiştirilmiş organizma (GDO) bulunan gıdaların üretim ve satışına izin verilmesinin yolunu açan düzenlemeye Bakanlık'tan yeni bir açıklama geldi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, "Bu yeni düzenleme, hukuki sorunları bertaraf etmek ve tereddütleri gidermek amacıyla hazırlanmış olup GDO'nun gıdada kullanımına izin vermeye yönelik değildir" ifadesini kullandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker "Kuru fasulyeyle ilgili özellikle Hindistan ve Çin'de üretim düşüşü olması nedeniyle dünya fiyatlarında artma oldu. Ekonomi Bakanlığı ile istişare edip gümrük oranlarında belki bir düzenlemeye gidebiliriz" dedi.
#Mehdi EkerGDO’lu mısırların hayvan yemi olarak kullanımı ile ilgili Danıştay’dan çarpıcı bir karar çıktı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, GDO’lu mısırların hayvan yemi olarak kullanımına izin veren Biyogüvenlik Kurulu kararlarının yürütmesini durdurdu. Kararla, söz konusu mısırların ithalatı yasaklanmış oldu. Aynı zamanda, iç piyasada olan ürünlerin de toplatılması gerekiyor.
#Biyogüvenlik Kurulu