Güncelleme Tarihi:
Habertürk gazetesinden Menekşe Ataselim’in haberine göre, Türkiye’deki ilk şubesini İstanbul’da açmaya hazırlanan ABD’li restoran zinciri Cheesecake Factory’nin kullandığı ‘tarifler’ planı bozdu.
Yemek ve pastalarında 50’den fazla GDO’lu (genetiği değiştirilmiş organizma) malzeme kullandığı belirtilen şirket, GDO ve ürünlerinin gıda amaçlı kullanımının yasak olduğu Türkiye’ye uyum sağlayamadı.
Edinilen bilgiye göre, tariflerini yeniden gözden geçirerek GDO’lu malzeme sayısını 7’ye kadar düşüren Cheesecake Factory, imza ürünü olan cheesecake’lerde kullandığı bu 7 malzemeden feragat edemeyeceğini bildirdi.
Türkiye’de kullanılması mümkün olmayan söz konusu içerik, restoranın İstanbul’a gelme planını suya düşürdü.
İLK RESTORAN ÇAMLICA’DAKİ EMAAR SQUARE’DA AÇILACAKTI
Yeme içme sektöründe ABD’nin fenomenleri arasında gösterilen Cheesecake Factory, ilk şubesi için Dubaili Emaar’ın İstanbul Çamlıca’da açacağı alışveriş merkezi (AVM) Emaar Square ile ön anlaşma imzalamıştı. Ortadoğu’nun en büyük perakende gruplarından Alshaya’nın Türkiye’ye getireceği zincir, ortaya çıkan sorun aşılamadığından anlaşmayı askıya aldı. Mönünün Türkiye’ye uygun hale getirilmesi konusunda uzlaşılabileceği düşünülerek AVM’de Cheesecake Factory’ye ayrılan yer henüz başkasına kiralanmadı.
Ünlü zincirin İstanbul’da şube açmak için yalnız Emaar Square ile değil, Tarlabaşı 360 projesiyle de görüşmeler yaptığı haberlere yansımıştı.
İÇERİĞİ AÇIKLANMAYAN ZİNCİRLER TARTIŞILIYOR
ABD’nin de aralarında bulunduğu birçok ülke ve Avrupa Birliği’nde (AB) onaylanmış GDO ve ürünlerinin gıda olarak tüketilmesi serbest. Türkiye’de, GDO içeren gıda üretimine ve ithalatına izin yok. Biyogüvenlik Kanunu’na göre GDO ve ürünlerinin gıda amaçlı kullanılması yasak olan Türkiye’de, aynı kanunla oluşturulan Biyogüvenlik Kurulu, hayvan yemlerinde GDO kullanılmasını ise onayladı. Buna göre, genetiği değiştirilmiş 6 mısır, 2 soya çeşidi ve ürünlerinin yemlerde kullanımı için ithalatın önü açıldı. Toplamda 32 çeşit GDO’ya yem amaçlı onay verildi.
59 MADDE ONAYLI
59 onaylı GDO bulunan ABD’de gıda ürünlerinde kullanım serbest olsa da bunun miktarı ve yaygınlığı kamuoyunda tartışma konusu. Cheesecake Factory’nin yanı sıra Applebee’s, Chili’s ve T.G.I. Friday’s’in de aralarında bulunduğu birçok restoran zinciri yemeklerinin içeriğini tam olarak açıklamamakla itham ediliyor. Meksika mutfağıyla öne çıkan Chipotle ise 2015’te artık yemeklerini GDO’suz ürünlerle pişireceğini açıkladı. Bu konuda bir ilk olan Chipotle, yemeklerde GDO içeren ürünler kullandığını da açıklayan ilk şirketti.
200'ÜN ÜZERİNDE YEMEK ÇEŞİDİ VAR
-1972’de Oscar ve Evelyn Overton’un Los Angeles’ta kurduğu Cheesecake Factory, başlangıçta Evelyn Overton’un kendi tarifiyle pişirdiği cheesecake’lerle ünlendi.
-Zaman içinde mönüsüne 200’den fazla yemek seçeneği ekleyen zincir, ABD ve Porto Riko’da 202 şubeye ulaştı.
-Dünyanın en ünlü cheesecake’ini ürettiği kabul edilen Cheesecake Factory, New York Nasdaq Borsası’nda işlem görüyor.
-2011’de yurtdışına yönelik lisans anlaşmaları imzalamaya başlayan marka, Rusya ve Uzakdoğu’da büyüme planları yapıyor. Türkiye’yi de hedef pazarları arasında gösteren Cheesecake Factory’nin bundan sonraki adımı merak konusu.
MISIR VE SOYADA GDO ORANI YÜZDE 90'DAN FAZLA
Genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) tekniği, çeşitli organizmalara başka organizmaların genlerinin yapıştırılması anlamına geliyor. Maliyeti düşüren ve verimi artıran GDO’ların insan sağlığına etkileri konusunda kesin bir yargıya varılmamış olsa da önemli riskler söz konusu. Bunlar arasında antibiyotiğe direnç sağlayan genlerin insanları etkileme olasılığı, aktarılan genin yaratabileceği alerji ve zehirlenme başı çekiyor. Bilim adamları son yıllarda GDO’ların kanserle ilişkisini de tartışıyor. GDO tekniğinin ilk kez 1996’da ticari amaçla kullanıldığı ABD’de üretilen mısır ve soyanın yüzde 90’ından fazlası GDO’lu.