Bitkisel üretimde yeni destekleme modeli hayata geçiyor. Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilerin ve planlı üretim kapsamında üretim yapan tüm üreticilerin, mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacak. Yer altı su kısıtının bulunduğu yerlerde mazot ve gübre desteği yüzde 100’e çıkacak.
#TarımTarımda sözleşmeli üretime ilişkin açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Üreticiye pazar garantisi, satış garantisi sağlıyorsunuz, sanayiciye de ham maddeyi sağlıyorsunuz. Bunların hepsi sözleşmeli üretimin parçası. Nihai hedefimiz arz ve talebi birbiriyle yakınlaştırmak" dedi.
#İbrahim YumaklıTarımsal destek ödemeleri, ödeme tarihi gündemde yer almaya devam ediyor. Milyonlarca çiftçinin odaklandığı konuların başında gelen destekleme ödemeleri için Bakan Kirişçi'den önemli açıklama geldi. Bakan Kirişçi, yaklaşık 3,2 milyar lira tutarındaki tarımsal destekleme ödemelerinin tarihini resmi Twitter hesabından duyurdu. Peki, Destekleme ödemeleri ne zaman başlayacak? Tarımsal destek ödemeleri yattı mı? İşte, tarım desteği ödemeleri hakkında bilgiler.
#Destekleme ÖdemeleriTarımsal destekleme bütçesinden 2022'de en fazla pay yüzde 29,5 ile hayvancılığa ayrılırken, sektöre gelecek yıl toplam 7 milyar 620 milyon liralık destek ödemesi planlanıyor. Tarımsal desteklerden 1 milyar liralık bütçe ise verim kayıpları için kullanılacak.
#Tarımsal DestekÇiftçilere, 2020 üretim yılı içinde tarımsal üretimde bulunulan ÇKS'de kayıtlı arazi büyüklüğü dikkate alınarak mazot ve gübre desteği sağlanacak. Tarımsal faaliyet yapılan toplam alanı 5 dekar veya altında olan, yaş çay ve fındık ürünleri hariç, açıkta veya örtüaltı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapan gerçek kişi çiftçilere, küçük aile işletmesi desteği verilecek.
#TarımTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hayata geçirilen TİGEM Ceylanpınar Sulama Projesi sayesinde tek tuşla binlerce dönüm arazinin sulanacağını belirterek, "Dolayısıyla bu arazilerde nadas sistemi kalkacak, ikinci ürün ekilişleri sayesinde bitki çeşitliliği artacak, verim ve kalitede artış gerçekleşecek. Hububat verimi dekarda 250 kilogramdan 500 kilograma çıkacak ve kalite yükselecek" dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı Dr. Bekir PakdemirliBitki karantinası tazminat desteği kapsamında çiftçilere, fındıkta kilogram başına 15 lira, kayısı, şeftali, nektarin, erik, kiraz, badem, vişne gibi taş çekirdekli meyvelerde ise kilogram başına 3 lira destek verilecek.
#Tarım Ve Orman BakanlığıCumhurbaşkanı Erdoğan, TİGEM 69. Geleneksel Hasat Bayramı etkinliğinde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, "Yağlı tohum ve hububatta bekleyen 1 milyar 200 milyon lira desteği, Kurban Bayramı'ndan önce ödeyeceğiz." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli; 'Ocak ayında 2,3 milyar lira, eski parayla 2,3 katrilyon destek ödemelerini yaptık. Dün Sayın Cumhurbaşkanımız da müjdesini verdi, ben de detaylarını vereceğim. Mart ayında da ödemelerimiz olacak, belki bu kadar, belki biraz daha fazla, onu mart ayında açıklayalım' açıklamasında bulundu.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliSon yıllarda azalan hayvan varlığı ve et üretiminin düşmesiyle ithalatın artması büyük tartışma konusu oldu. Bu durumun önüne geçilmesi için ise DenizBank Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak’tan bir öneri geldi. Koçak, “Kadın ve genç çiftçilerin BağKur ödemeleri devlet tarafından karşılanırsa, köyden kente göç engellenebilir. Bazen üreticilerimiz sadece sigorta için bile şehre göç edebiliyor” dedi.
#Bağkur Ödemeleri