Bitkisel haberleri sayfasında Bitkisel hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 14236 Bitkisel haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Vegan yaşam biçimini benimseyince beni mutfakta en çok tereyağının bitkiselini yapabilmek şaşırtmıştı. Şimdilerde ay çekirdeğinden de tereyağı yapıyorum, kajudan da... Hangi yemeğe hangisi yakışır diye düşünmek, seçtiğim malzemelerle farklı yağlar hazırlamak ve tek bir seçeneğe bağlı kalmamak gibisi yok
#VeganGöz altı morlukları yorgunluğun ve yoğun stresin en hızlı şekilde dış görünüşe yansıdığı sorunlardan biridir. Bazı durumlarda şişkinlik ve göz altı torbaları da bu duruma eşlik eder. Peki göz altı morlukları nasıl geçer, neden olur? İşte, göz altı morluklarına iyi gelen evde doğal çözüm önerileri…
#Göz Altı MorluklarıKarnın arkasında, göğüs kafesinin altında, omurganın her iki tarafında, sırt bölgesine yakın şekilde bulunan böbrekler, zaman zaman üşütmeden kaynaklı, gece uyurken hatta bazen sadece uyurken çeşitli nedenler ağrı yapabilir. Peki, bacağa kadar vuran gece uyutmayan böbrek ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Böbrek ağrısına ne iyi gelir? İşte böbrek ağrısının belirtileri ve evde bitkisel çözümler...
#Böbrek Ağrısı Neden OlurGünümüz yoğun yaşam koşulları, teknolojiye olan bağımlılık ve daha pek çok nedenle boyun kireçlenmesi sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Genellikle orta yaş ve üstü kişilerde gözlemlenen boyun kireçlenmesinde tedavi yoluna gidilmediği taktirde hareket yeteneği kaybı gibi ciddi problemleri beraberinde getirebilir. Peki çağımızın en sık rastlanan sorunu olan boyun kireçlenmesi belirtileri nelerdir, boyun kireçlenmesine ne iyi gelir? İşte, boyun kireçlenmesine iyi gelen bitkisel yöntemler…
#Boyun KireçlenmesiBitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin üretimini, ithalatını, depolamasını ve ticaretini yapacak operatörlerin kayıt altına alınmasının şartları yeniden düzenlendi. Yemeklik patatesin ithalatçıları, depolayanları ve bunların ticaretini yapanlar, ürünlerini bulundurdukları satış yeri, depo gibi yerlerle ilgili bilgi verecek.
#Bitkisel ÜrünlerCem Telvi ve Yusuf Romano, Türkiye’nin ilk bitkisel süt markasını yarattı. ‘Fomilk’ markasıyla fındık, badem ve soya sütü üreten girişimciler, yeni ürünlerle markalarını büyütmeyi planlıyorlar. Ürünlerinin bu yıl ihracatına da başlayacak olan ortaklar, yıl sonunda 6 milyon liralık ciro hedefliyor.
#GazetehaberleriHamile olduğunuzu anladığınız andan itibaren hayatınızda ne kadar çok şeyi değiştirmeye başlanıyor değil mi? Kahve, çay, sigara tüketimimiz varsa hayatımızdan çıkartıyoruz, iyi beslenmeye çalışıyoruz, bir süre saçlarımızı boyamıyoruz, doktorumuzun verdiği vitaminleri kullanıyoruz. Peki ağız bakımımıza özen gösteriyor muyuz?
#BitkiselSağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan ve eczanelerde satışına onay verilen bitkisel ürünler artık elektronik reçetelere de girecek. Fitoterapi eğitimi alan hekimler nar çekirdeği, çörek otu tohumu yağı, kekik ve defne yaprağı gibi ruhsatlı ürünleri reçeteye yazabilecek.
#BitkiselKanser hastası ve yakınları en çok istismar edilenlerin başında geliyor. Yaşanan panik, modern yöntemlere duyulan kuşku ve yan etki endişesi, “doğal olan zararsızdır” inanışıyla birleşince, bitkisel (ve bazı hayvansal) kökenli tıp dışı tedavilere yönelim artıyor.
#BitkiselBitkisel ürün kullanımı son yılların belirgin eğilimlerinden biri. “Doğal olanın zararı yok” inancı, kimyasal ilaçlara güvensizlik ve direnç, çok yaygın bulunması, medya organları aracılığıyla satış ve tanıtım kampanyaları yapılması gibi pek çok neden, bitkisel “ilaç”lara yönlendiriyor.
#BitkiselKetojenik, dukan, aralıklı oruç, taş devri, Akdeniz diyeti… Her yıl yeni bir diyet moda oluyor ve büyük vaatlerde bulunuyor. Yıllardır en sağlıklı beslenme şekli olarak bilinen Akdeniz diyeti, kalp sağlığını koruyan, uzun yaşamı destekleyen ve bilimsel araştırmalardan tam not alan bir beslenme şekliydi ama şimdi karşısına çok güçlü bir rakip çıktı. Afrika diyeti…
#Tanzanya DiyetiBaharın gelişiyle birlikte doğa canlanırken, mevsim geçişlerindeki bu süreçte yaşanan hormonal değişiklikler ve çevresel faktörler, birçoğumuzda yorgunluk halsizlik, uyku düzensizlikleri ve motivasyon düşüklüğüne sebep oluyor. Peki, bu yorgunluğu azaltmak ve baharın tadını çıkarmak için neler yapabiliriz? İşte bu sorunun cevabı bu haftaki yazımızda...
#Yelda BaşaranUzman Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, "İşlevsel besinler yaşlanma belirtilerini geciktiriyor. Bazı araştırmalar meyve sebze, tahıl ve çeşitli bitkisel ürünlerde doğal olarak bulunan ve bu gıdaların renk, tat, koku gibi çeşitli karakteristik özellikleri sağlayan fenolik bileşiklerin cilt görünümü ve işlevinde yaşa bağlı bozulmayı geciktirmek, hatta önlemek için faydalı etkilerini göstermiştir. Kuruluk, sivilce, yaşlanma ve hatta güneş direnci gibi çeşitli cilt durumları beslenme düzeninden etkilenmektedir" dedi.
#SağlıkInstagram hesabımız @hurriyetlezzetlihayat’ta takipçilerimize ‘Pazı mı, ıspanak mı’ diye sorduk. Anketimize katılanların yüzde 64’ü tercihini ıspanaktan yana kullandı. Her ikisi de sağlıklı ve besin değeri açısından zengin bu yeşil sebzeler, yemeklere, salatalara, böreklere ve hatta smoothie gibi içeceklere bambaşka bir lezzet katıyor. Zümrüt renginde saklı şifalarını yazarımız diyetisyen Berrin Yiğit, tariflerini de Gülay Barbaros Altan yazdı.
#Berrin YiğitSoya sütü meme kanseri riskini artırabilir, yağsız gıdalar yüksek yağlı gıdalardan daha sağlıklıdır, veganlar ve vejetaryenler protein açısından yetersiz besleniyorlar, tüm yağlar kötüdür ve çok daha fazlası... Beslenmeyle ilgili bazı yanlış fikirler birçok kültürde yer etmiş durumda. Beslenme uzmanları ‘ortadan kalkmasını istedikleri’ beslenme efsanelerini ve nedenlerini anlattı.
#Beslenme EfsaneleriAilemizde kanser, diyabet veya alzheimer gibi bir hastalık olması bizim de bunlara yakalanacağımız anlamına mı geliyor? Bu sorunun cevabı evet de olabilir, hayır da. Doç. Dr. Gülsen Meral ‘Genlerle Dans’ isimli kitabında DNA’nın kader olmadığını, yaşam tarzımızın ve çevresel faktörlerin hastalıkların oluşmasında büyük etkisi olduğunu anlatıyor.
#Doç. Dr. Gülsen MeralBayrama sayılı günler kala evlerde bayram telaşı başladı. Ziyarete gelen misafirler için çikolata, şeker ya da tatlı alışverişlerinin başladığı bugünlerde uzmanlar taklit ve tağşişe dikkat çekerek vatandaşları uyarıyor. Peki bayramda şekerleme, tatlı, çikolata ve lokum gibi gikramlıkları alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#Şeker BayramıBirçoğumuz için bağırsaklar adeta bir kara kutu. Bir ucundan besinler giriyor, bir ucundan atık maddeler çıkıyor. Ancak arada olup bitenleri çok nadir tartışıyor ve anlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle de yanlış bilgiler ve şehir efsaneleri dilden dile yayılıyor. Gastroenteroloji ve mikrobiyom uzmanları "Artık yeter" dedikleri şehir efsanelerini anlattı.
#SağlıkAntalya Kemer'deki Beydağları Sahil Milli Parkı'nda, bu bölgeye özgü bitki türlerinden Kemer orkidesi, baharla birlikte açmaya başladı. Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. İsmail Gökhan Deniz, bu bitki türünü sökmenin, 557 bin 212 TL cezası olduğunu söyledi. Prof. Dr. Deniz, orkidelerin ve endemik bitkilerin izinsiz toplanmasının yasak olduğunu belirterek, "Salep üretiminde kullanılan orkide türleri doğadan kaçak olarak sökülüyor. Ancak bu sadece ekonomik bir mesele değil, ekolojik bir yıkım anlamına da geliyor" dedi.
#KemerAntalya Kemer'deki Beydağları Sahil Milli Parkı'nda, bu bölgeye özgü bitki türlerinden Kemer orkidesi, baharla birlikte açmaya başladı. Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. İsmail Gökhan Deniz, bu bitki türünü sökmenin, 557 bin 212 TL cezası olduğunu söyledi. Prof. Dr. Deniz, orkidelerin ve endemik bitkilerin izinsiz toplanmasının yasak olduğunu belirterek, "Salep üretiminde kullanılan orkide türleri doğadan kaçak olarak sökülüyor. Ancak bu sadece ekonomik bir mesele değil, ekolojik bir yıkım anlamına da geliyor" dedi.
#ANTALYACumhurbaşkanı Erdoğan, “2025 yılında bütçeden ve uluslararası kurum kuruluşlardan kredi ve eş finansman desteği ile 18.5 milyar liralık kırsal kalkınma desteği vereceğiz. Kırsala yaklaşık 25 milyarlık yatırım ve 10 bin kişiye istihdam sağlamış olacağız” dedi.
#Erdoğanİzmir'de kullandığı hafif ticari araçla motosiklete çarpıp Dilara Aldanoğlu'nun (27) yatağa bağımlı hale gelmesine neden olan ehliyetsiz ve alkollü İsa Eyice'ce (29) ilk derece mahkemesi tarafından verilen 4,5 yıl hapis cezası kararı, genç kızın ailesi tarafından istinafa taşındı. İstinafta yeniden yargılanan Eyice’nin cezası 3 yıla düşürüldü. Aldanoğlu'nun annesi Yasemin Aldanoğlu (49), "Onu bu hale getiren sürücüye verilen bu ceza bizi derinden üzdü. Biz cezanın artmasını ümit ederken; düşürüldü. Perişanız" dedi.
#Trafik KazasıTekirdağ'da son dönemde avlanmak üzere tekneleri ile Marmara Denizi'ne açılan balıkçıların ağlarına yapışan müsilaj, bu kez deniz altında görüntülendi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, "10 metreden itibaren 30 metrelere, 40 metrelere kadar müsilaj Marmara Denizi'ni istila etmiş durumda. Bunun deniz altında da büyük etkileri var. Bir kere oradaki canlıların yaşam alanlarının üzerine kapanıyor" dedi. Çanakkale'de bazı balıkçılar, müsilaj nedeniyle av sezonunu 1 ay erken kapattı. Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber, ""Müsilaj son günlerde çok yoğunlaştı, avcılığı imkansız hale getirdi. Sezonumuzu kapattık. Artık mücadele edilemez bir hale geldi. Sezonu erken kapattık" dedi.
#MüsilajTekirdağ'da son dönemde avlanmak üzere tekneleri ile Marmara Denizi'ne açılan balıkçıların ağlarına yapışan müsilaj, bu kez deniz altında görüntülendi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, "10 metreden itibaren 30 metrelere, 40 metrelere kadar müsilaj Marmara Denizi'ni istila etmiş durumda. Bunun deniz altında da büyük etkileri var. Bir kere oradaki canlıların yaşam alanlarının üzerine kapanıyor" dedi. Çanakkale'de bazı balıkçılar, müsilaj nedeniyle av sezonunu 1 ay erken kapattı. Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber, ""Müsilaj son günlerde çok yoğunlaştı, avcılığı imkansız hale getirdi. Sezonumuzu kapattık. Artık mücadele edilemez bir hale geldi. Sezonu erken kapattık" dedi.
#MarmaraGeleneklerimizde, mutfak kültürümüzde bir ürünün sapını, kökünü ayrı ayrı değerlendirip kullanmak var. Atıksız mutfak üzerine uzman, aşçı Özge Şahin yemek pişirirken gıda israfının önüne geçebilmemiz için ipuçları verdi, kendi mutfak sırlarını paylaştı.
#Metro TürkiyeTereyağının sağlığa faydalı mı yoksa zararlı mı olduğu tartışmaları yıllardır sürüyor. Zaman zaman övülüyor zaman zaman yerden yere vuruluyor. Ancak yapılan son çalışma tereyağı sevenleri bir hayli üzecek. Araştırma tereyağı tüketiminin daha erken ölme riskini artırdığını, bitkisel yağların ise yaşam süresini uzatabileceğini ortaya koydu.
#SağlıkÇankaya’da Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL) İftar Programı’na katılan burada yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Gıda arzını artırıcı politikalarla gıda enflasyonunu önümüzdeki dönemde kontrol altında tutmayı ve düşürmeyi hedefliyoruz. Tek haneli enflasyona ulaşıncaya kadar da bu kararlılığımızı devam ettireceğiz” dedi.
#Cevdet Yılmaz