Tıbbi bitkiler her hastalığın tedavisinde kullanılamaz ancak destekleyici bir tedavi yöntemi olabilir. Kanseri, çok ciddi bir kalp hastalığını iyileştirmek için bitkilere başvurulmaz. Bunlar yalnızca destekleyicidir. Ancak tabii bitkiler, rasyonel tıbbın bir parçasıdır. Özel bir inanışa değil, bilimsel verilere dayalıdır.
#Bitki ÇayıBitki çayları denince aklınıza kış günleri gelmesin. Kışın hem içimizi ısıtan hem de şifa veren bitki çaylarını, soğuk olarak yaz aylarında da tüketmek mümkün. Sıvı tüketiminin fazlasıyla önem kazandığı yaz aylarında yeşil çay ve bitki çaylarını soğuk tüketmeyi öneren Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, hem şifa veren hem de serinlik katan bu çayların nasıl hazırlanacağına dair önerilerini paylaştı.
#Bitki ÇayıRenkleri, tatları ve etkileri birbirinden farklı onlarca bitki çayı arasından seçim yapmak çok zor. Sakinleştirici lavanta, papatya veya melisayı mı; mikroplara karşı kalkanımız olan adaçayı, yeşilçay veya ekinezyayı mı tercih etmeli? Yoksa antioksidan etkisiyle bilinen roybos veya yabanmersinini mi içmeli?
#Dr. Ecz. Metin UyarBöğürtlen orman meyveleri arasında anılmaktadır. İnsan vücudundaki hazımsızlığa ve şişkinliğe iyi gelen böğürtlen kökü anti bakteriyel özelliğe de sahiptir. Sinirsel hastalıklar ve anksiyete gibi sorunlarda da büyük yarar sağlamaktadır. İşte böğürtlen kökünün faydaları.
#BöğürtlenCivanperçemi çayının yararları oldukça fazladır. Aynı zamanda kadınlar adına çok fazla yararı bulunan bir çaydır. Civanperçemi çayı kadınlarda sık sık karşılaşılan beyaz akıntıyı önler. Bunun dışında yumurtalık, genital bölge ve rahim enfeksiyonlarını önleyen özelliğe sahiptir. Civanperçemi çayının diğer faydaları nelerdir? İşte, tüm detaylar.
Son dönemde Instagram’dan TikTok’a sosyal medya mecralarında en sık paylaşılan içeceklerden biri mavi kelebek sarmaşığı çayı. Peki, rengârenk tariflerin başaktörü olan bu bitki gerçekten de pek çok şeye faydası olan bir ‘mucize’ mi, yoksa bilimsel dayanakları olmayan yeni ve başka bir tuzak mı?
#GAZETEHABERLERİTürkiye’nin dört bir yanında yetişen bitkiler yemeklere kattıkları lezzet kadar çaylarıyla da şifa kaynağı. Antioksidan özelliğiyle Arapgir’in mor reyhanından Antakya’nın sindirimi kolaylaştıran zahterine, Isparta’nın gülünden Nizip’in nanesine... Bu hafta 15 Aralık Dünya Çay Günü vesilesiyle Anadolu’nun şifalı bitki çaylarının peşinde bir tura çıkalım.
#HürriyetYeşil çay özellikle kilo verme söz konusu olduğunda akla ilk gelen bitki çaylarından biridir. Metabolizmaya etkisi olduğu gözlemlenen yeşil çay zayıflatır mı, yağ yakar mı araştırmaları gündemde yer almaya devam ediyor. İşte yeşil çayın faydaları ve merak edilen bilgiler...
#Yeşil ÇaySon dönemde Instagram’dan TikTok’a sosyal medya mecralarında en sık paylaşılan içeceklerden biri mavi kelebek sarmaşığı çayı. Peki, rengârenk tariflerin başaktörü olan bu bitki gerçekten de pek çok şeye faydası olan bir ‘mucize’ mi, yoksa bilimsel dayanakları olmayan yeni ve başka bir tuzak mı?
#GazetehaberleriGeçmişten bugüne dek hemen her toplum hastalıkları tedavi edebilmek için bitkilerden yardım almıştır. Bu bitkilerden en çok bilineni ve tüketileni ise nane ve limondur. Peki nane limon nasıl hazırlanır, nasıl yapılır? Nane limon suyunun faydaları nelerdir, ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Nane Limon Nasıl Hazırlanır?Mide bulantısı bazen ciddi sorunlara işaret edebilir. Çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen mide bulantısı günlük hayatı da olumsuz etkileyebilir. Mide bulantısının nedenleri arasında aşırı kahve tüketimi, alkol alımı sonrası ya da üşütme gösterilebilir. Mide bulantısına iyi gelen bitkisel yiyecek ve içecekler sayesinde doğal yollarla evde çözüm üretmek mümkün. Peki, mide bulantısı nasıl geçer? Evde mide bulantısına ne iyi gelir? İşte mide bulantısının nedenleri ve mide bulantısını hemen kesen öneriler...
#Mide BulantısıPapatya çayı, en fazla tercih edilen bitki çaylarından ve vücuda olumlu etkileri var. Bu nedenle papatya çayının faydaları da merak konusu. Peki papatya çayı nelere iyi gelir, nasıl hazırlanır? İşte papatya çayının faydaları...
#Papatya Çayı Nasıl HazırlanırEvinizde çiçek yetiştirmeyi seviyorsanız, fakat soğuk havalar nedeni ile bu sevginizden mahrum kalmak istemiyorsanız, Çuha çiçeği tam size göredir. Parklarda ve bahçelerde yetişen bu çiçekler renk çeşitliliği ile evinizi şenlendirir. Çuha çiçeği hakkında tüm detayları derledik.
#Çuha ÇiçeğiAloe vera çiçeği, Türkiye'de "tıbbi sarısabır" olarak da bilinen bir bitki olup, ana vatanı Afirka'dır. Bitkinin alametifarikası ise yapraklarının içinde mevcut durumdaki jelimsi yapıdır. Sizin için en çok araştırılan Aloe vera çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Aloe vera çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği konularını tüm detayları ile beraber derledik.
#Aloe Vera ÇiçeğiAltın otu, ülkemizin pek çok bölgesinde yetişen ve adını da altın sarısı renginden alan bir bitki. İçerisinde flavonlar, reçine ve benzer bileşenler bulunduran bu bitki çeşitli yararları bulunuyor. Peki altın otunun faydaları nelerdir, çayı nasıl hazılanır? İşte altın otunun faydaları...
#Altın Otu FaydalarıBiberiye çayı, biberiye bitkisinin yapraklarının kurutulup kaynatılması ile hazırlanır. Vücut için çeşitli faydaları olan bu çay, sindirimden baş ağrısına kadar pek çok şeye iyi geliyor. Peki biberiye çayı faydaları nelerdir, nasıl hazırlanır? İşte biberiye çayı hakkında bilinmesi gerekenler
#Biberiye ÇayıEn sık tüketilen bitki çaylarından biri olan papatya çayı, etkileriyle de şaşırtıyor. Bazı rahatsızlıkların tedavisinde de tercih edilen bu çay, ağrıdan uykusuzluk problemine çeşitli sorunlarda etkili olabiliyor. Peki papatya çayının faydaları nelerdir evde papatya çayı nasıl yapılır? Papatya çayı hakkında önemli bilgiler...
#Papatya ÇayıGeleneksel Hint tıbbında yüzyıllardır kullanılan ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olan udi hindi, vücuttan mikropların atılmasını sağlayan özelliğiyle de dikkat çeken bitkilerden biridir. İçeriğinde udi hindi tozu, saf zeytinyağı, bal, zencefil, tarçın ve limon kullanılarak hazırlanan udi hindi yağı ise vücut direncinin artırılmasında oldukça etkilidir.
#Udi HindiMeyan kökü, eski çağlardan beri özellik alternatif tıpta çok sık karşımıza çıkan bir bitki. Peki bu bitki ne işe yarar? Sağlığımıza ne gibi faydaları vardır? En önemlisi de meyan kökü nasıl kullanılır? Merak edilenleri anlatıyoruz.
#Meyan KöküC vitamini deposu maydanozun faydaları saymakla bitmez. Hem yemeklere lezzet katan hem de vitamin deposu olan maydanoz kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde yerini alıyor. İçerdiği yüksek besin değeri, içerisinde bulunan A vitamini, B vitaminleri, folikasit ve K vitamini bakımından oldukça zengin olan maydanozun aynı zamanda içerisinde potasyum, kalsiyum, çinko, fosfor, demir, ve magnezyum mevcut.
#MaydanozUzun yıllardır kullanılan, faydaları saymakla bitmeyen papatya çayının etkileri deneyenleri şaşırtıyor. Yararları pek bilinmeyen papatya çayı ağrıları yok etmekten uykusuzluk problemlerini gidermeye kadar pek çok sorunda etkili oluyor.
#PapatyaHoş kokulu yapraklarıyla kolayca ayırt edilebilen melisa çayının faydaları saymakla bitmiyor. Bitki çayı içmeyi sevenler için yararları ve tadıyla harika bir seçenek. Tam bir şifa deposu olan melisa çayı diğer bitki çaylarında olan faydaların çoğunu içinde barındırıyor.
#Melisa ÇayıBahar ve yaz; şifalı otlarla, diğer tıbbi bitkiler için en güzel zamandır. Otlar çiçek açar, sıcaklar başladığında tohumları olgunlaşır, kökler güçlenir. Bir çok hastalığın çaresi doğada filizlenirken, kısırlıktan dert yanan kadınlar için de bir çok bitki boy verir. Doğal doğurganlık takviyeleri bir çok toplumda popülerdir. "Şifalı otlar ve tıbbi bitkiler gebe kalamayanlara nasıl faydalı olabilir?" sorusuna tabiatta çok yanıt mevcut.
#Doğal Yollarla Doğurganlığı Artırmak