Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "2025 yılında 17 bin 28 dolar olmasını beklediğimiz kişi başına gelirin 2027 yılına gelindiğinde 20 bin dolar seviyesinin üzerine çıkması tahmin edilmektedir." dedi. Yılmaz, "Dünya ile kıyaslandığında, Türkiye ekonomisi bu zorlu koşulların üstesinden gelerek çok daha etkileyici bir büyüme performansı sergileyerek kümülatif olarak yüzde 25,9 oranında büyüme kaydetmiştir. 2025 yılında ekonomimizin üretim ve talep yönüyle dengeli görünümünü koruyarak, net ihracat ve sabit sermaye yatırımlarının ağırlığının arttığı, sürdürülebilir bir yapıyla yüzde 4 oranında büyüme kaydedilmesi beklenmektedir. Güçlü yapısı ve yüksek büyüme oranlarıyla milli gelir büyüklüğümüz Cumhuriyet'in 100’üncü yılı itibarıyla ilk defa 1 trilyon dolar eşiğini aşarak, 1,1 trilyon dolara ulaşmıştır." diye konuştu.
#Cevdet YılmazSon 3 yılda yatırım fonlarının sağladığı getirinin oldukça altında kazanç sağlayan TL mevduat faizi, uygulanan sıkı para politikası sonrası fonlarla yarışır hale geldi. 2021’de yatırım fonlarındaki ortalama getiri yüzde 41 iken mevduat faizindeki getirinin yüzde 18’de kaldığını söyleyen Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Yağız Oral, “Bu yılki getiri oranları ise yüzde 41-42’ler seviyesinde kafa kafaya gidiyor” dedi.
#TKYDBES kesintisi 2024 Ocak, asgari ücret zammı ile belli oldu. Türkiye'de 7 milyon kişiyi direkt, dolaylı olarak da milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zammı belli oldu. Asgari ücret yüzde 49.11 oranında artarak 17 bin 2 lira oldu. Yeni yıl asgari ücret zammı ile birlikte, işsizlik maaşı, staj ücreti, GSS primi, doğum ve askerlik borçlanması, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı, engelli aylıkları gibi ücretler asgari ücret tutarı kadar arttı. Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kesinti tutarı da hesaplandı. Devlet desteği ile çalışanların maaşından otomatik olarak kesilen Bireysel Emeklilik Sigortası'ndan çalışan isterse çıkabiliyor. Peki, BES kesintisi ne kadar oldu? BES iptali nasıl yapılır? İşte, BES kesintisi hesaplama bilgisi ve ayrıntılar.
#BES Kesintisi 2024Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Kasım 2023 sonu itibariyle katılımcı sayısı 8 milyon 583 bini aşmış, Gönüllü Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) toplam fon büyüklüğü 671 milyar liranın üstüne ulaşmıştır. Katılımcı sayısının 7 milyon 274 bine ulaştığı Otomatik Katılım Sistemi’nde (OKS) ise fon büyüklüğü 50,5 milyar lira seviyesine gelmiştir. Böylece sistemde toplam katılımcı sayısı OKS dahil 15 milyon 857 bin kişiyi aşarken, toplam fon büyüklüğü de OKS ve Devlet Katkısı dahil 722 milyar liraya ulaşmıştır” dedi.
#Cevdet YılmazEnflasyonun kalıcı ve düşük tek haneli seviyelere gerileyene kadar tüm politika araçlarının kararlılıkla kullanılmaya devam edileceğini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, “2024 yılının ikinci yarısından itibaren kalıcı bir dezenflasyon sürecine girmeyi bekliyoruz. Bu dönemi, geçiş süreci olarak tanımlayarak dezenflasyon sürecinin başlaması için gerekli adımları atmayı sürdürmekteyiz” dedi.
#Cevdet YılmazTSB Başkanı Atilla Benli “Son dönemde ardı ardına hayata geçirilen yeni düzenlemelerin yanı sıra küresel finans sistemindeki dalgalanmalar, vatandaşlarımızın tasarruf bilincine olumlu yansıdı. Millî ekonomimizin dinamosu BES, istikrarla büyüyor" dedi.
#Atilla BenliTürkiye Sigorta Birliği, BES hakkındaki bazı yanıltıcı haberlere ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, bireylerin tasarruflarını, emeklilikte yaşam standartlarını korumaları açısından olduğu kadar, ülke ekonomisi için de kritik değer taşıyan BES’in pozitif büyümesinin sürdürdüğü belirtildi.
#BES2023 yılı asgari ücret açıklandı. Buna göre asgari ücret yüzde 54.66 artarak, brüt 10 bin 8 liraya, net 8.506 liraya çıktı. Yeni senede asgari ücretin işverene maliyeti de 11.759 lira oldu. Asgari ücretteki yüzde 54.66’lık artış sosyal güvenlikteki tüm alanları etkileyecek.
#Asgari ÜcretBir süredir borsada yaşananlar ve özellikle küçük yatırımcıların borsadaki sert düşüşten olumsuz etkilenmesi konuşulup tartışılıyor. Gerekçe olarak da yüksek enflasyon ve faizdeki düşüş nedeniyle küçük yatırımcıların birikimlerini değerlendirmek için yükselişe geçen borsaya yönelmesi, ardından gelen düşüşle de hayal kırıklığı yaşaması gösteriliyor. Sonuçta da bireysel yatırımcı adına küçük yatırımcı da diyebilirsiniz- borsaya ilgisini kaybediyor, küsüyor. Bunları niye anlattım? Aslında temel konu, vatandaşın, bugünkü piyasa ortamında birikimlerini, tasarruflarını nerede ve nasıl değerlendireceği konusu.
#BES2023-2025 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’a (OVP)göre 6.5 milyon çalışanın tasarruf ettiği otomatik katılım sistemi; çalışanlar için uzun dönemli ve tamamlayıcı bir tasarruf ve özel emeklilik sistemine dönüştürülecek. BES’te biriken tasarrufların bir kısmının acil ihtiyaçlar için kullanılması, konut alımı, evlilik, eğitim gibi ihtiyaç duyulacak durumlar için de BES birikimine başvurulması planlanıyor.
#Orta Vadeli ProgramTürkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2022 yılı ikinci çeyrek sonuçlarına göre, tasarruf sahipliği oranı yüzde 19’a çıkarak 2021’in üçüncü çeyreğinden bu yana yükseliş trendini sürdürdü. Tasarruf sahipleri içinde düzenli tasarruf yapanların oranında dikkat çekici bir artış yaşanırken, bu oran ikinci çeyrekte 7 puan yükselerek yüzde 67 oldu.
#BESBES sorgulama nasıl yapılır? Bireysel emeklilik sisteminde ne kadar para biriktiği nasıl öğrenilir? Sigortalı çalışanların zorunlu bir şekilde dahil olduğu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), maaşlardan her ay belli bir miktar para kesintisi yapılmasına yol açıyor. E-devlet üzerinden gerekli adımlar izlenerek kolaylıkla BES sorgulaması yapılabilir. BES sorgulama nasıl yapılır sizler için derledik.
#BESTSB Başkanı Atilla Benli, bireysel emeklilik sistemi katılımcılarının konut sahibi olmalarını teşvik etmek için Konut BES uygulamasının planlandığını belirterek, yurtdışında yaşayanların da tasarruflarının değerlendirilmesi amacıyla Yuvam BES uygulamasına yönelik mevzuat değişikliği yapılacağını söyledi.
#BESTBMM Genel Kurulu'nda memur ve emekliye ek zam, kademeli doğal gaz tarifesi ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifi kabul edildi. Bu gelişmenin ardından maaş farklarının ne zaman ödeneceği gibi araştırmalar hız kazandı. Peki, 14 günlük maaş farkı ne zaman yatacak?
#MaaşTBMM Genel Kurulu'nda memur ve emekliye ek zam, kademeli doğal gaz tarifesi ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifi kabul edildi. Bu gelişmenin ardından maaş farklarının ne zaman ödeneceği gibi araştırmalar hız kazandı. Peki, 14 günlük maaş farkı ne zaman yatacak?
#Maaş Farkı