Titanik, Güney Atlantik Okyanusunda 15 Nisan 1912 sabahın erken saatlerinde, Southampton'dan New York'a yaptığı yolculuk sırasında bir buzdağıyla çarpışarak battı. Tahmini 2.224 yolcu ve mürettebattan 1.500'ü aşkın insan öldü. Bu kaza modern tarihin en ölümcül deniz felaketlerinden biri olarak anılmasına sebep oldu. Bu 100 yıldan fazla bir süre önceydi, evet bugün hala bizi rahatsız ediyor.Çoğu fotoğraf Titanik'e ne olduğunu belgelemek üzere çekildi, ancak birçoğu asla halka gösterilmedi veya zamanla unutuldu. Bu inanılmaz resimleri kontrol edin ve her birinin altındaki Titanik hakkında inanılmaz bazı gerçekleri okuyun!
#TitanicYaz mevsimini sonlandırdığımız ve sonbaharı yavaş yavaş hissetmeye başladığımız günlerde, artık tatilin bize çok uzak olduğunu düşünmeye başlarız. Oysaki tam da şu sıralarda gidilmesi gereken birçok yer var. İnternet sitemizde yazan beş gezgin yazarımıza ‘Ekim’ ayında nereye gitmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. Beşinden de oldukça güzel, eğlenceli ve bütçeyi pek sarsmayacak öneriler geldi. İşte ekimde mutlaka gitmeniz gereken beş yer...
#Ekimde Gidilecek YerlerBazı şehirler vardır, şehir olmaktan ötedir; gelir gönül tahtınıza oturur. İşte Roma benim için o şehirlerden biri... Başınızı çevirdiğiniz her noktada, döndüğünüz her köşede büyüleyici bir eser ya da antik kalıntı barındıran, bir ‘açıkhava müzesi’ni andıran bu şehir, Sophia Loren’li, Anna Magnani’li, Marcello Mastroianni’li siyah beyaz filmlerin sıcacık atmosferli dekorudur aynı zamanda...
#RomaOslo pahalılıyla meşhur. Eğer İstanbul’dan gidiyorsanız durum sizi pek şaşırtmayacaktır. Kentin en ilgi çeken bölgeleri merkezin çevresindeki mahalleler. Kuzeydoğuda havalı Grunerlokka, güneybatıda şaşaalı Tjuvholmen ve az ileride muhteşem manzaralı Oslo Körfezi ve genişleyen kuzey ormanları. Bununla beraber şehir merkezi hâlâ “Çığlık”ın bir versiyonuna ev sahipliği yapıyor. Norveç’in en meşhur ressamı Edvard Munch’un 150’nci doğumgünü tüm yıl kutlanıyor. Geçen yıl açılan çağdaş mimari örneği kavisli sanat müzesi ve açısal opera binası etrafında heyecan büyük...
Osmanlı döneminde 500 yıl Anadolu’yla içiçe yaşayan, Cumhuriyet döneminde Ankara ile kardeş şehir ilan edilen Sofya artık gerçek bir Avrupa başkenti. Sofya’yı geniş parklar, meydanlar, Bizans ve Roma kalıntıları süslüyor. Osmanlı eserleri de kentin mimarisinde, kültüründe önemli bir yer tutuyor.
Erzurum’un güneyini bir yay gibi kuşatan Palandöken Dağları, el ele tutuşan Dadaşların bar oynamasına benzetilir. 27 Ocak ile 6 Şubat arasında 25’inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na ev sahipliği yapmak, Palandöken’in uluslararası düzeyde ciddi bir sınavdan geçmesini sağladı. Yapılan 700 milyon liralık yatırımla adeta ikinci baharını yaşayan Palandöken, 52 ülkenin katıldığı oyunlarda elde ettiği başarının ardından şimdi kış olimpiyatlarına kilitlendi.
Bu hafta en iyilerde ne belirli bir konu başlığı ne de jüri üyeleri var. 2009’un son listesini çıkarırken, geride kalan yılın bıraktıklarına bakalım dedik. Ne de olsa elimizde 52 haftalık bir birikim vardı. Her haftanın birincilerinden yeni bir liste çıkardık. İşte hamamlardan Japon mutfağına, müzelerden eğlence ve alışveriş merkezlerine 2009’un en iyileri.
Bahara girdik, yaz da kapımızda. Artık yavaş yavaş Yunan adalarına doğru seyahati planlamaya başlayabiliriz. Şu sıralar daha sıcak bir yer arıyorsanız Kıbrıs da hemen bir saat uzaklıkta. Bu hafta, Güney ve Kuzey Kıbrıs’a, Mikonos, Rodos ve Delos’a küçük bir tura çıkıyoruz.