Paylaş
Yaklaşık üç hafta sonra, berber, kuaför, kavun-karpuz yetiştirenler, kadın ve erkek hamamı dahil 520 bin işyerinde, hekim, iş güvenliği uzmanı ve hemşire çalıştırma mecburiyeti başlıyor!
Hemşirede aranılan bir özellik daha var; “işyeri hemşiresi” olması gerekiyor. Bunun için de işyeri hemşiresi olduğuna dair belge almış olma zorunluluğu aranılıyor.
Hemşirenin yanı sıra “iş güvenliği uzmanı” ve “işyeri hekimi” de çalıştırılması gerekiyor.
TEHLİKELİ İŞYERİ
Çok kişi farkında değil. 50’nin altında işçi çalıştıran ve sayısı 500 bini aşan “tehlikeli ve çok tehlikeli” iş yerlerinde, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren
Hemşire (yardımcı sağlık personeli)
İş yeri hekimi,
İş güvenliği uzmanı çalıştırılması gerekiyor.
Sadece berber, kuaför, kavun- karpuz yetiştirenler ve hamamlar değil;
Saunalar, kaplıcalar, ılıcalar, içmeceler, zayıflama salonları, deniz balıkçıları, masaj salonları, solaryum salonları, “tehlikeli işyeri” sayılıyor.
İnanmayanlar 29 Mart 2013 tarih ve 28602 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan İş Sağlığı ve İş Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Tebliği, 96.04 pozisyona bakabilirler.
BİR İŞÇİ BİLE OLSA VAR
Hamamların da “tehlikeli işyeri” olarak yer aldığı, toplamı yaklaşık 520 bini bulan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde “bir işçi dahi çalıştırılsa” yukarıda belirtilen üç kişinin (yani iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve hemşirenin) 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren çalıştırılması gerekiyor.
İş yerinde öteden beri çalışanlara ek olarak, yukarıdaki üç kişinin daha istihdam edilecek olması nedeniyle, “Biz bu üç kişiyi nereye oturtacağız, bir ay boyunca ne iş vereceğiz, en önemlisi üç kişiye birden her ay dünyanın maaşını nasıl ödeyeceğiz?” diye endişe edenler olabilir.
Endişeye gerek yok.
Dışarıdan “ortak sağlık ve güvenlik birimleri”nden, hizmet alınması da mümkün olabilecek. Böyle olunca, bu üç kişinin maliyeti çok düşük olacak.
10 İŞÇİDEN AZ İSE ÖZEL AVANTAJ
İş yerinde öteden beri çalışanların sayısı 10’dan az ise, bunların iş sağlığı ve güvenliği masrafları, Sosyal Güvenlik Kurumu’nca karşılanacak.
Ancak masrafların karşılanması, yukarıda belirtilen üç kişinin istihdamına veya bu üç kişi için dışarıdan hizmet alınmasına engel değil.
HER AY 14 BİN TL CEZA
Çalışan sayısı 50’nin altında olan “tehlikeli ve çok tehlikeli” sınıftaki iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli (hemşire) çalıştırma zorunluluğu, 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle başlayacak.
Bunları çalıştırmayan veya bu hizmetleri veren “iş güvenliği ve sağlık hizmetleri birimleri ile anlaşmayan iş yerlerine, her ay için, 14 bin TL idari para cezası” kesilecek. Buna göre, örneğin 6 ay için kesilecek ceza (6 x 14.000 =) 84 bin TL olacak.
Bu ceza bir işçi çalıştıran iş yerine de 100 işçi çalıştıran iş yerine de aynı tutarda uygulanacak.
6.7 MİLYON İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR
Türkiye’de;
Tehlikeli ve çok tehlikeli tanımına giren yaklaşık 520 bin iş yeri,
Tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde çalışan yaklaşık 6 milyon 695 bin işçi var.
1 Ocak 2014 tarihi itibariyle, 520 bin iş yerinde; iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve yardımcı sağlık personeli istihdam edilmesi veya bu hizmetleri veren birimlerle anlaşma yapılmış olması gerekiyor.
Aksi takdirde her ay için 14 bin TL “idari para cezası” ödenecek.
Bazı tehlikeli işyeri örnekleri
Cilt bakımı, kaş alma, ağda, manikür, pedikür vb. hizmet sunan güzellik salonları
Mobilya imalatı,
Deniz balıkçılığı,
Şampuan imalatı,
Çanak, çömlek ve vazo imalatı,
Arıcılık,
Kümes hayvanları yetiştiriciliği,
Ansiklopedi, sözlük ve kitap basım hizmetleri,
Şarap ve bira imalatı,
Gıda ürünleri imalatı, Kavun karpuz yetiştirilmesi,
Zeytin, çay ve fındık yetiştirilmesi,
Yatak, yorgan, yastık imalatı,
Ayakkabı, bot ve terlik imalatı,
Koyun ve keçi yetiştiriciliği,
Leblebi çekirdek imalatı,
Kedi köpek maması imalatı,
Matbaalar,
Yapma çiçek imalatı,
Çatal, bıçak imalatı,
Süt ve peynir imalatı.
Paylaş