Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BionTech aşısının artık aile hekimleri tarafından da yapılabileceğini duyurdu. Bakan Koca, ''Bugünden itibaren e-nabız ve MHRS üzerinden randevu alabilirsiniz'' dedi.
#Sağlık BakanıTürkiye'de ocak ayından bu yana yapılan BioNTech aşısının, yeni dozları için bekleyiş devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde BioNTech kurucu ortağı Uğur Şahin'in açıklamalarının ardından beklentileri artan vatandaşlar, yeni doz BioNTech aşısının ne zaman geleceğini araştırıyor. Peki, BioNTech aşısı ne zaman gelecek?
#Biontech Aşısı Ne Zaman Gelecek?BioNTech aşısı tedarik süreci gündemde yer almaya devam ediyor. Aşılama sürecine hızla devam eden Türkiye Pfizer ile BioNTech'in geliştirdiği Kovid-19 aşısından 30 milyon dozu opsiyonlu olmak üzere 90 milyon doz daha satın almak için anlaşma imzaladı. Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan aşılama takviminde yol gösteren BioNTech aşısı tedariki ile ilgili Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından önemli açıklamalar geldi. Prof. Dr. Uğur Şahin canlı yayında yaptığı açıklamada "Ne zaman, ne kadar aşı dozu verileceğini anlaştık" dedi. Peki, BioNTech aşısı ne zaman gelecek? İşte, o konuyla ilgili yapılan açıklamalar.
#Biontech Aşısı Ne Zaman GelirYeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını geliştiren, Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Türkiye’ye mümkün olduğunca çok aşı vermek istediklerini, ancak bu aşıların önce üretilmesi gerektiğini söyledi. Peki, BioNTech aşısı ne zaman gelecek?
#Biontech Aşısı Ne Zaman Gelecek?Covid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı PişmanlığıCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı KarşıtlığıOmicron varyantı çıktığı günden bu yana o kadar hızlı bir şekilde yayıldı ki, bilim insanları dahi bu hızın karşısında şaşkın. Omicron’la ilgili her gün yeni bir bilgi gelmeye devam ederken bir yandan da bu yeni varyantı anlamak ve ondan korunmak için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Aşıların koruyuculuğu Omicron’a karşı düştü mü? Covid geçirenler Omicron’dan korunuyor mu? Ülkemizde durum ne? Çocuklar daha mı fazla enfekte oluyor? Prof Dr. Derya Unutmaz'ın "İnsanlığın karşılaştığı en bulaşıcı virüs' olarak tanımladığı Omicron hakkında merak edilen her şeyi konunun uzmanlarına sorduk
#KoronavirüsTürkiye’nin yerli korona aşısı TURKOVAC, acil kullanım onayı aldı. Yerli aşının seri üretimine başlanan Şanlıurfa’daki tesise canlı bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aşı hasisliği yapmayacağız, tüm insanlıkla paylaşacağız” dedi. Bakan Koca da TURKOVAC’ın 2021 bitmeden vatandaşlara yapılmaya başlanacağını söyledi.
#TURKOVACSiyasilerin pandemi sürecinde, sokak ve seçmen ilişkilerinden kaynaklanan hastalık hikâyeleri bitmiyor. Parti grupları COVID-19’a yakalan vekillerin çetelesini tutmaya devam ediyor. İktidar partisi 112 vekille rekor kırdı. Neyse ki sadece üç kişinin tedavisi sürüyor, diğerleri iyileşti.
#TBMMÇok farklı geçmişlerden gelip kendilerini aynı anda aynı noktada bulan iki bilim insanı: Dr. Uğur Şahin ve Stephane Bancel. Dünyayı kasıp kavuran koronavirüsten çıkışın anahtarının ellerinde olduğunu biliyorlardı. Çevrelerini ve yatırımcıları buna ikna etmek için uzun süre var güçleriyle çabaladılar ve nihayet başardılar. Bu haber inanılmaz paralellikteki iki başarının hikayesi...
#Mrna Aşıları2019'un son günlerinde hayatımıza giren koronavirüs ile ilgili sevindiren haber ABD'den geldi. Virüse karşı aşı geliştiren ABD merkezli Pfizer'ın CEO'su Albert Bourla salgının biteceği tarihi açıkladı. Bourla aşılar ile ilgili de çok konuşulacak sözlere imza atti.
#KoronavirüsKoronavirüs salgınında yetişkinler kadar büyük bir risk altında olmayan ancak yine de virüse yakalanıp hasta olabilen çocuklar için iyi haber geldi. BionTech 5-11 yaş grubuna uygulanacak, farklı bir doza sahip koronavirüs aşısı için onay başvurusu yapacaklarını açıkladı. Haberi BioNTech’in Baş Tıbbi Sorumlusu Özlem Türeci duyurdu.
#BiontechTürkiye'de yapılan toplam koronavirüs aşı sayısı 86 milyon 500 bini geçerken yerli aşı çalışmaları da hızla sürüyor. "Turkovac" için geçtiğimiz ay başlatılan Faz 3 çalışmasının ardından, bir yandan da Ankara ve İstanbul’da toplam 4 merkezde "üçüncü dozda Sinovac -Turkovac karşılaştırması" için Faz 2 araştırmalarına başlandı. Gönüllülere, üçüncü doz aşıları yapıldıktan sonra belli periyotlarla antikor düzeyleri ve olası yan etkileri ve farklar yakından izlenecek, çalışmaya giren tüm gönüllüler 168 gün boyunca gözetimde tutulacak. "Çift kör" prensibine göre yürütülen çalışmada, kime hangi aşının yapıldığını ise 84. gününe kadar kimse bilmeyecek.
#HaberAşılama oranlarının hızla artması ve normalleşme adımları ile birlikte pek çok kişi pandeminin artık biteceğine dair ümitli. Ancak hala aşılanmayan, sırası geldiği halde aşı olmayan kişi sayısı da oldukça fazla. Öte yandan delta varyantının tüm dünyada vakaları tırmandırdığı da bir gerçek. Peki 4'üncü dalga gelecek mi? Aşı oranımız bizi dalgalardan korur mu?
#KoronavirüsSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüsle mücadelede ile ilgili önemli mesajlar verdi. Aşılamada yeni safhaya geçildiğini belirten Bakan Koca, cuma günü itibarıyla 18 yaşından gün almış olan herkesin aşı randevusu alabileceğini, 18 yaş altı kronik rahatsızlığı, ek rahatsızlığı olanların da 1 hafta 10 gün içinde aşılanabileceğini açıkladı. Bakan Koca, Hindistan kökenli Delta mutasyonunun Türkiye'de 134 kişide tespit edildiğini söyledi ve mutasyonun ağırlıklı olarak İstanbul'da görüldüğünü ifade etti. Ayrıca Bakan Koca, yerli aşı çalışmalarında son durumu açıklayıp Türkiye'ye gelen toplam aşı miktarını duyurdu. Toplumsal bağışıklığa vurgu yapan Bakan Koca, Kurban Bayramı'na kadar nüfusun en az yüzde 70'inin en az bir doz aşılanması hedefini dile getirdi.
#Fahrettin KocaSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüsle mücadelede ile ilgili önemli mesajlar verdi. Aşılamada yeni safhaya geçildiğini belirten Bakan Koca, Cuma günü itibarıyla 18 yaşından gün almış olan herkesin aşı randevusu alabileceğini açıkladı. Bakan Koca, Hindistan kökenli Delta mutasyonunun Türkiye'de 134 kişide tespit edildiğini söyledi ve mutasyonun ağırlıklı olarak İstanbul'da görüldüğünü ifade etti. Ayrıca Bakan Koca, yerli aşıda son durumu açıklayıp Türkiye'ye gelen toplam aşı miktarını duyurdu. Toplumsal bağışıklığa vurgu yapan Bakan Koca, Kurban Bayramı'na kadar nüfusun %70'nin aşılanacağını söyledi.
#Fahrettin KocaYerli koronavirüs (Kovid-19) aşısının Faz-3 çalışması kapsamında gönüllülerle yürütülen aşılama programı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çevrimiçi katılımıyla Ankara Şehir Hastanesi'nde başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli koronavirüs aşısının adının 'TURKOVAC' olduğunu açıkladı.
#Yerli Aşıİngiltere’yi kasıp kavuruyor... Almanya, Fransa, Rusya, İspanya alarm verdi... Delta varyantı korkutuyor! Aşılamada belli aşamaya gelen ülkelerde varyantın baskın hale gelmesi, 80’den fazla ülkede görülmesi salgında ‘dördüncü dalga’ endişesine yol açarken, Türkiye’de durum ne? Sinovac ve BioNTech aşılarının bu varyanta karşı koruyuculuğu var mı? TÜSAD Başkanı, İzmir Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu ile 7 soruda masaya yatırdık.
#Delta VaryantıHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, üçüncü doz aşı açıklaması yaptı. Ceyhan, 2 doz Sinovac aşısı olan ve hala virüs ile temas halinde bulunan sağlık çalışanları dışında halka 3'üncü doz aşı uygulanması konusunda yeterli veri bulunmadığını söyledi. Ceyhan, sağlık çalışanlarına 3'üncü doz için ise Biontech aşısını önerdi. Ceyhan, ''Şu andaki 3'üncü doz aşı önerimiz 2 doz Sinovac aşısı olmuş ve üzerinden belli bir süre geçmiş sağlık personeline Biontech'' dedi.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanYazın gelişiyle artan hava sıcaklıkları bir yandan, aşılamanın ve kısıtlamaların etkisiyle düşen vaka sayıları diğer yandan derken birçok kişinin aklında aynı soru: Açık havada maskemi çıkarsam olur mu? Bu soruyu sizin için Türkiye'nin önde gelen uzmanlarına sorduk. Cevapları haberimizde...
#MaskeBioNTech’ten alınan toplam 120 milyon doz sözü, Sputnik’le yapılan anlaşma ve Çin’den gelmesi beklenen dozlarla Türkiye’nin aşı takvimi güncellendi. Bakan Koca dün orta düzey ve ağır engellilerin aşılanmaya başlandığını duyurdu. 50 yaş üstüne ise 1 Haziran’da aşılama başlayacak. Hedef sonbahara kadar 18 yaş üstünü aşılamak...
#GazetehaberleriSağlık Bakanlığı, Pfizer/BiNTech ile 120 milyon dozluk aşıya imza attı, bir başka deyişle 'tünelin sonundaki ışık göründü.' Sonbahara kadar toplumsal bağışıklığın kazanılacağı öngörülüyor. Tabii yeterince insan aşı olmak isterse...
#Aşı SorularıProf. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin kurucu ortak oldukları Alman BioNTech firması ile varılan ve eylül ayı sonuna kadar 120 milyon doz mRNA aşısının teslim edilmesini hedefleyen mutabakat, COVID-19 salgınıyla mücadelede ülkemizde genel bir iyimserlik dalgasının yerleşmesine yol açmış bulunuyor.
#YAZAR