Son dakika haberine göre, koronavirüs aşısı 2. doz bekleme süresi güncellendi. Dünya genelinde hızla artarak alarma yol açan Delta varyantlı vaka sayısı yükselişe geçerken Sağlık Bakanlığı aşılama takvimini değiştirdi. Kritik Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından önemli açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sinovac ve Biontech aşısı 2. doz süresinin 4 ve 3 hafta olarak belirlendiğini bildirdi. Aşı hakkı bulunanların randevu süreleri buna uygun olarak sistemde değiştirildi. Peki, Sinovac ve Biontech aşısı 2. doz ne zaman kaç gün sonra yapılacak? İşte, koronavirüs Sinovac ve Biontech aşısı 2. doz süresi hakkında bilgiler.
#2. Doz Aşı SüresiBioNTech 2. doz aşı tarihi, aşılama süreci devam ederken gündemde yer almayı sürdürüyor. Aşılama sürecine hız veren Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yaş grubunun 30 yaşa kadar indiğini bildirdi. Toplumsal bağışıklık için önemli olan aşılamada 3. doz için temmuz ayı işaret edilirken BioNTech 2. doz aşısı ile ilgili uzmanlardan da dikkat çeken açıklamalar geldi. Diğer yandan aşılama öncesinde imzalanan belgede BioNTech aşısı ikinci dozda gün sayısına yönelik detaylar yer alıyor. Peki, BioNTech 2. doz aşı ne zaman yapılır? İşte, BioNTech ikinci doz aşı tarihi hakkında bilgiler.
#Biontech 2. Doz AşıTürkiye'de yapılan toplam koronavirüs aşı sayısı 31 milyon 600'e yaklaşmış durumda. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs salgınında herkese 3'üncü doz aşı yapılmasını önermediklerini söyledi. Ceyhan, "Sağlık personeli yaptıkları iş açısından koronavirüs ile çok sık temas ettikleri, 2 doz Sinovac aşısı oldukları için 3'üncü doz Pfizer-BioNTech ile aşılanmalarını öneriyorum" dedi.
#HaberRusya'nın Covid-19'la mücadele için geliştirdiği üçüncü aşısı CoviVac’ın Türkiye'de üretimi, ruhsatlandırılması ve dağıtımı için anlaşma imzalandı. Peki CoviVac’ın diğer aşılardan farkı nedir? Semptomatik vakalara ve ölümlere karşı yüzde kaç oranında koruma sağlıyor? Prof. Dr. İsmail Balık hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#CovivacSağlık Bakanlığı, Pfizer/BiNTech ile 120 milyon dozluk aşıya imza attı, bir başka deyişle 'tünelin sonundaki ışık göründü.' Sonbahara kadar toplumsal bağışıklığın kazanılacağı öngörülüyor. Tabii yeterince insan aşı olmak isterse...
#Aşı Sorularıİsrail'in aşılama programının başarısı alkış toplasa da gözden kaçan önemli bir nokta var: Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da yaşayan Filistinliler. Filistinlilere verilecek aşı desteğinden en fazla yararı İsrail görecek belki ama...
#İsrailÇoğu batılı, gelişmiş ülkeler ihtiyaçların fazla koronavirüs aşısı satın aldıkları için eleştirilmişti. Son haftalarda yaşanan yan etki kriziyle birlikte sayılamayacak kadar doz aşı elde kalacak gibi görünüyor. Dünya ise bu sorunun cevabını merak ediyor: Kullanılmayan Kovid-19 aşıları ne olacak?
#Koronavirüs“Dur bakalım, bu hafta da bir geçsin” diye diye ayları devirdik. COVID-19 hakkında hâlâ pek bilgimiz yok. Neyse ki aşısı çabucak bulundu. Ama bu kez de insanlık kendi elleriyle yarattığı bir canavarla karşı karşıya: Aşı milliyetçiliği. Uzmanlara tünelin ucundaki ışığa ne zaman ulaşacağımızı, bu pandemi tecrübesinden neler öğrenmemiz gerektiğini sorduk.
#GazetehaberleriDünya şaşkın! Aşılar üretime bile geçmeden yüz milyonlarca doz sipariş veren Avrupa Birliği ülkeleri, aşılamada çok kötü bir sınav veriyor. AB'de aşılama meselesini masaya yatırdık, 15 ülkeyi tek tek analiz ettik ve oralarda yaşayanlarla konuştuk...
#Avrupa BirliğiYeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede aşıların önemi her geçen gün daha da ön plana çıkıyor. Bir çok ülke ise normalleşmeye ulaşabilmek için kesenin ağzını açarak, ilaç firmalarının kapısında sipariş sırasına girmiş durumda. Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin kurucusu olduğu Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in de aralarında olan firmalar ise şimdiden milyarlarca dolar kazanç sağlamış durumda.
#AşıCovid-19 salgını hız kesmeden sürüyor. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına sıkı sıkıya riayet ederek yayılmasını, daha fazla can almasını engellemek herkesin görevi. Ama bu salgını ortadan kaldırmıyor. Salgına karşı tek çare aşı. Değişik metotlarla hızla geliştirilen aşılarından bazılarına çeşitli ülkelerde acil kullanım izni verildi. Birçok ülke halkını aşılamaya başladı. Ama firmalar yeteri kadar aşı üretemiyor. Bu da işin bir başka yönü. Türkiye’de Çinli SinoVac firmasının geliştirdiği inaktif metotla üretilen aşıdan satın aldı. Aşılama çalışmaları hemen başladı. Kısa süre içinde de dünyada 10. sıraya yükseldik.
#YazarCOVID-19 salgınının ilk dalgası sırasında geçen yaz başında Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açıklamalarında karşımıza çıkan temalardan biri “Kara görüldü ama deniz durulmuş değil. Yakalanmaktan kaçınacağımız olası dalgalar var” sözlerinde ifade buluyordu.
#YAZARGündemdeki konulardan biri de koronavirüs aşıları üzerine. Aşılar güvenli mi, yan etkileri var mı? Peki emziren anneler için aşılar güvenli mi? Bu yazımda aşılar konusunda henüz yeterli veri olmamasına rağmen, eldeki verilere göre son bilgileri size aktaramaya çalışacağım. Bölüm sonunda kaynakça yer almakta ve her paragrafın sonunda parantez için kaynak numarası belirtilmektedir.
#CovidSon dakika... Başında Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci'nin bulunduğu BioNTech firmasının Amerikan ilaç devi Pfizer'le geliştirdiği aşının denemeler dışındaki ilk uygulamasının ne zaman yapılabileceği ortaya çıktı... ABD'de yeni tip koronavirüse karşı aşılamanın aralık ayında başlaması öngörülüyor.
#PfizerSon Dakika Haberi... Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin yönettiği Almanya merkezli BioNTech firmasının Amerikan ilaç devi Pfizer'le ürettiği koronavirüs aşısının acil kullanım yetkisi için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) resmi başvuru yapıldı.
#Koronavirüs Aşısı