6 Şubat Kahramanmaraş depremleri bir kez daha hepimize gösterdi ki önlem almazsak ölürüz! Evlerimiz, hastanelerimiz, kentlerimiz yıkılır; biz de enkaz altında kalırız. Arama kurtarma ekipleri kurup yeterli eğitimi vermezsek enkaz altında kalanları zamanında kurtaramayız. İyi organize olmazsak afetten sonra aç kalırız, ilaç bulamayız. Sözün özü; yapabileceğimiz tek şey depreme ve sonrasına hazırlanmak. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan yıkımın ardından deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine hazırlıkları sorup bunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu yıl tekrar kapılarını çaldık. Belediyeler projelerini anlattı.
#Deprem'Asrın Felaketi' olarak adlandırılan 6 Şubattaki Kahramanmaraş depremleri ile ilgili Colorado Boulder Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sismolog Roger Bilham'dan çarpıcı açıklamalar geldi. Bilham, 3 yıl önce Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde yaşanan enerji boşalması sayesinde Kahramanmaraş depremlerinin büyüklüğüne olumlu yönde etki ettiğini söyledi. Elazığ depremi olmasaydı büyük bir felaketle karşı karşı kalınabileceğini belirten Bilham, "2020 depremi yaşanmasaydı ve bütün fay 2023 yılında kırılsaydı, depremin büyüklüğü 8.2 hatta 8.4'e ulaşabilirdi" dedi.
#DepremAdıyaman ve Şanlıurfa’yı etkisi altına alan sağanak yağmur sele neden oldu. Sel felaketinde Şanlıurfa'da 12 kişi, Adıyaman'da 2 kişi hayatını kaybetti. Kayıp 5 kişi ise aranıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, hayatını kaybedenler arasında 1 buçuk yaşında bir çocuğun da olduğunu açıkladı. Öte yandan CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, en riskli günün bugün olduğunu vurgularken Meteoroloji beklenen kuvvetli yağışlar nedeniyle Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Mardin ve Şanlıurfa'ya turuncu kodlu uyarıda bulundu.
#AdıyamanTürkiye bir deprem ülkesi... 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra bu gerçeği acı bir şekilde yeniden hatırlamak zorunda kaldık. Uzmanlarca potansiyel deprem bölgesi olarak anılan 13 farklı şehirden 100 kişiye sorduk: “Depreme hazır mısınız, hazırlık için ne yaptınız?” Hazır hissedenlerin sayısı 100 kişiden 24’te kalırken 100 kişinin tamamı tehlikenin farkında ve kimi çaresiz hissediyor, kimi de “Elimden gelen yetersiz” diyor...
#DepremBilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara'da deprem üretecek olan iki tane aktif fay kolu var. Bunlardan biri Adalar kolu, yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda. Bu tamamen kırıldığı zaman 6'lar mertebesinde deprem üretir. Bir diğeri ise Kumburgaz fay koludur. Yeşilköy açıklarında Silivri açıklarına kadar uzanır. Bu da 65 kilometre uzunluğundadır. Kırıldığı zaman minimum 7.2 üretir. İkisi birden kırılırsa 7.5, 7.6'yı bulabilir. Marmara'nın batısında Tekirdağ fayı muhtemelen 1912 Şarköy depreminde kırıldığı için orada büyük bir depremin üretileceğini düşünmüyoruz. Dolayısıyla Marmara'da depremin 7.2 ile 7.6 arasında değişeceğini düşünüyoruz" dedi. Prof. Dr. Naci Görür, Kayseri ve Sivas'ta peş peşe yaşanan depremler için ise "Kayseri, Sivas'ta depremler olursa bizim için şaşırtıcı olmaz. O bölgelerde faylarda iki deprem nedeniyle bir hareketlenme olabilir" ifadelerini kullandı.
#Naci GörürBilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara'da deprem üretecek olan iki tane aktif fay kolu var. Bunlardan biri Adalar kolu, yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda. Bu tamamen kırıldığı zaman 6'lar mertebesinde deprem üretir. Bir diğeri ise Kumburgaz fay koludur. Yeşilköy açıklarında Silivri açıklarına kadar uzanır. Bu da 65 kilometre uzunluğundadır. Kırıldığı zaman minimum 7.2 üretir. İkisi birden kırılırsa 7.5, 7.6'yı bulabilir. Marmara'nın batısında Tekirdağ fayı muhtemelen 1912 Şarköy depreminde kırıldığı için orada büyük bir depremin üretileceğini düşünmüyoruz. Dolayısıyla Marmara'da depremin 7.2 ile 7.6 arasında değişeceğini düşünüyoruz" dedi. Prof. Dr. Naci Görür, Kayseri ve Sivas'ta peş peşe yaşanan depremler için ise "Kayseri, Sivas'ta depremler olursa bizim için şaşırtıcı olmaz. O bölgelerde faylarda iki deprem nedeniyle bir hareketlenme olabilir" ifadelerini kullandı.
#Naci GörürJeolog, Deniz Jeolojisi Uzmanı ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Kanal D'de yayınlanan Hakan Ural ile Nur Tuğba Namlı'nın sunduğu 'Neler Oluyor Hayatta' programında yaptığı yeni bilgilendirmelere açıklık getirdi. Görür, "İzmir’e dedim ki, bilim insanları sizi de uyarıyor. Aynen İstanbul’u uyardığımız gibi, bizim yıllarca Maraş’ı uyardığımız gibi, Hatay’ı uyardığımız gibi, Elazığ’ı uyardığımız gibi..." dedi. Görür, "Bütün Türkiye’ye haykırarak bunu söylüyorum. Fay tartışmasını bırakın. Ne zaman, nerede olacağını bırakın. Bu deprem gelirse on binleri telef edecek, bu bilimsel gerçeklik. İstanbul’u İzmir’i depreme nasıl hazırlayabiliriz, ne yöntemler yapabiliriz, bu belli. Depreme dirençli kentler haline getirelim" ifadelerini kullandı.
#Deprem18 Kasım 2022 Cuma son dakika hava durumu tahminleri Meteoroloji tarafından paylaşıldı. Son rapora göre bazı iller için kuvvetli yağış uyarısı yapıldı. Yağışların; sabah saatlerinde Osmaniye, Adana'nın güney ve doğusu ile Hatay kıyılarında, öğleden sonra Kıyı Ege ile Antalya çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Sıcaklıklarda ise önemli bir değişiklik beklenmiyor. Peki bugün hava nasıl olacak, yağmur var mı? İşte Meteoroloji'den İstanbul, Ankara, Bursa ve diğer iller için hava durumu raporu
#Bugün Yağmur Yağacak Mıİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Önümüzdeki hazirana kadar Allah nasip ederse Türkiye'de ormandan itfaiyeye, AFAD'dan jandarmaya, polise, Sahil Güvenlik'e, sağlığa kadar acil hizmet numaralarının hepsini kaldıracağız, 112 numarasında birleştireceğiz." dedi.
#112AFAD Eğitim Şube Müdürü Tezcan Buçan, Gölcük'te 1999 yılında meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremin 21. yıldönümünde, AFAD'ın olası bir afet ve acil duruma karşı hazırlık ve çalışmalarını anlattı. Buçan, "Burada sarsma tablamız var. Türkiye'de etki bırakmış 10 tane büyük depremi simule ediyoruz. Gölcük, Düzce, Afyon Dinar depremi, Gökova, Çankırı, Erzurum, Bingöl depremlerini birebir simule ediyoruz. Afet farkındalık eğitimi veriyoruz ve kendilerine birebir o depremi hissettiren bir yapımız var. Bu salonda şu ana kadar 100 bine yakın kişiyi ağırladık. Elimizden geldiği kadar onlara afet konusunda bir farkındalık oluşturmaya çalıştık ve bundan sonra da devam edeceğiz" dedi.Gölcük'te 7.4 büyüklüğünde meydana gelen 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 21 yıl geçti. Uzmanlar, Türkiye'nin bir deprem coğrafyası olması dolayısıyla deprem dayanıklı evlerde oturulması ve afet bilincine sahip olunması gerektiği konusunda sık sık uyarılarda bulunuyor. Afet yönetiminde etkin rol oynayan AFAD, aslında kurulduğundan bu yana risk yönetimine yönelik çalışmalar yapıyor. Bu doğrultuda, Bakırköy'de bulunan AFAD Afet Eğitim Merkezi'nde vatandaşlara farkındalık eğitimleri veriliyor. Merkezde bulunan deprem simülatörü sayesinde katılımcılar, Türkiye'de etki bırakmış 10 depremden birini yaşayarak, olası bir acil durum ya da afet anında nasıl hareket etmeleri gerektiğini öğreniyor. Deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılması gereken ve hayati önem taşıyan pek çok bilgiye, AFAD'ın eğitimleri sayesinde sahip olmak mümkün. İstanbul AFAD Eğitim Şube Müdürü Tezcan Buçan, AFAD'ın hazırlıklarını ve çalışmalarını anlattı.
#AFADBingöl'ün Karlıova ilçesi merkezli 5.6 büyüklüğünde meydana gelen ve Erzincan’da da hissedilen deprem anı canlı yayında stüdyoya yansıdı. Ert Şah TV’de “Günaydın Erzincan” programını yapan spiker Semih Peker, canlı yayında depremi hissetti.
#Deprem AnıCNN TÜRK yayınına katılan; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Ben vatandaşlardan şunu rica ediyorum. Artçı sarsıntılar var, evlerden uzak durmakta fayda var. Panik yapmadan, sağlıklı bir şekilde bu süreci atlatmamız lazım" ifadelerini kullandı
#CNN TÜRKBugün 18 milyon öğrenci karne aldı. 2014-2015 eğitim öğretim yılının ilk yarıyılını tamamlayan öğrencilerin iki haftalık tatili başladı. Kimi okulunda karnelerini alırken, kimi öğrenciler sağlık sorunları nedeniyle evlerinde karne aldı. 65 yaşında karne sevinci yaşayanlar da vardı.
#Meb25’inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için Erzurum’un Palandöken İlçesi Kiremitliktepe’de yaptırılan Türkiye’nin ilk ve tek kayakla atlama kulelerinde meydana gelen heyelanla ilgili soruşturmaya başlandı. Erzurum’a kış oyunları ile birlikte yaklaşık 650 milyon lira harcandığını belirten Erzurumlular, "Sadece atlama kuleleri değil, kış turizminde umudumuz da çöktü" dedi. Göçük sırasında bazı görevlilerin cep telefonları ile çektiği göçük anı görüntüleri basına dağıtıldı. Panik kameralara saniye saniye yansıdı.
#ErzurumVan'da Tabanlı köyü merkezli 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İlk belirlemelere göre çoğunluğu Erciş'te olmak üzere 100'ü aşkın kişi hayatını kaybetti, 500 kişi de yaralandı. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik ise depremde 700 ila 1000 kişi arasında vatandaşın hayatını kaybetmiş olabileceğini tahmin ettiklerini söyledi. Öte yandan depremin ardından bölgede 83 tane artçı deprem meydana geldi.