Binbirdirek Sarnıcı haberleri sayfasında Binbirdirek Sarnıcı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 119 Binbirdirek Sarnıcı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bir şehir düşünün ki, asırlar boyu simgesi hep su olmuş. Dünyanın en güzel suyoluna sahip oluşuyla hep kıskanılmış, Boğaz’a âşık olmak için bir kez görmek yetmiş. Ama aynı şehir, yine asırlar boyunca hep su sıkıntısıyla anılmış. O sıkıntının çözüm yolları ise bugüne hayranlık uyandıran mimari ve mühendislik harikalarının ulaşmasını sağlamış. Su sorununa karşı hayat kurtaran sarnıçlar, şehrimize Bizans döneminden yadigâr. Osmanlı da bu sarnıçları bir süre kullanmış sonra asıl işlevi için değerlendirmese de günümüze dek korunması sağlanmış. İşte o değerlerden biri daha sekiz yıl süren restorasyon çalışmalarından sonra hayatımızda. Şerefiye Sarnıcı… Yerebatan Sarnıcı’ndan daha eski olan Şerefiye Sarnıcı İstanbul’un tarihi hazineleri arasında yerine aldı. Neredeyse 2 bin yıldır suyun izindeki İstanbul’u keşfetmek isterseniz en yenisi Şerefiye’den başlayıp, uğramanız gereken üç önemli adres var.
#Şerefiye Sarnıçı AçıldıKüresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun geçen ay yayımladığı rapora göre dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya. Bu uyarının ülkemiz özelinde değerlendirilmesi için biliminsanlarına danıştık. “Bütün şehri suya göre tasarlayan bir kültürden gelip suyu çok kötü kullanan bir millet olduk” diyerek uyardılar: “Yeraltı sularımız hızla tükeniyor.”
#SuŞehirde yaşamanın en büyük artılarından biri kültür ve sanat etkinliklerini yakından takip edebilmek. İyi yemeğin peşinde şehrin sokaklarını turlayanların sayısı da giderek çoğalıyor. Hazır Michelin Rehberi’ne giren 53 restoranımız varken biz de bu iki tutkuyu birleştirdik. Şehrin en iyi restoranlarında güzel bir yemek deneyiminin ardından gidebileceğiniz sanat galerilerinin, müzelerin, tarihi yerlerin izini sürdük.
#Michelin Rehberiİstanbul’daki Şerefiye Sarnıcı ‘modern müzecilik’ anlayışıyla yeni bir kültürsanat merkezi haline getirildi. Başlı başına bir eser olan sarnıca tek çiviçakılmadan gerçekleşen bu çalışmada dünyanın ilk ‘360 derece projection mapping’ uygulaması kullanıldı. Mekânın tamamının bir ekrana dönüşmesi anlamına gelen bu çalışmadan yola çıkıp kentteki sarnıçları gezelim...
#HürriyetCumhuriyet Dönemi öncesi önemli bir yere sahip olan sarnıçlar, farklı dönemlerde yaygın şekilde kullanılmış yapılardır. Bu yapıların ne olduğu ve nasıl kullanıldıkları ise pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, sarnıç nedir ve eskiden hangi amaçla kullanılırdı? Sarnıç mimarisi ve örnekleri üzerine merak edilenler.
#Sarnıç Nedir?Küçük bir Anadolu şehrinde; bahçeli, iki katlı, badem çiçeklerinin pencereden içeri girdiği bir evde büyüdü. İkinci Dünya Savaşı nedeniyle Türkiye’ye geri çağrılan öğretmenler tarafından yetiştirildi. Resme gönül verdi. İlk sergisini bir lise öğrencisiyken açtı. Yeteneği onu Akademi’ye taşıdı. Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisi oldu. 60 yıl durup dinlenmeden üretti. Türkiye’nin önde gelen sanatçılarından Devrim Erbil’le, onun resimlerinden ilhamla kaleme alınan metinlerden oluşan kitap vesilesiyle buluştuk.
#İkinci Dünya SavaşıBir şehir düşünün ki, asırlar boyu simgesi hep su olmuş. Dünyanın en güzel suyoluna sahip oluşuyla hep kıskanılmış, Boğaz’a âşık olmak için bir kez görmek yetmiş. Ama aynı şehir, yine asırlar boyunca hep su sıkıntısıyla anılmış. O sıkıntının çözüm yolları ise bugüne hayranlık uyandıran mimari ve mühendislik harikalarının ulaşmasını sağlamış. Su sorununa karşı hayat kurtaran sarnıçlar, şehrimize Bizans döneminden yadigâr. Osmanlı da bu sarnıçları bir süre kullanmış sonra asıl işlevi için değerlendirmese de günümüze dek korunması sağlanmış. İşte o değerlerden biri daha sekiz yıl süren restorasyon çalışmalarından sonra hayatımızda. Şerefiye Sarnıcı… Yerebatan Sarnıcı’ndan daha eski olan Şerefiye Sarnıcı İstanbul’un tarihi hazineleri arasında yerine aldı. Neredeyse 2 bin yıldır suyun izindeki İstanbul’u keşfetmek isterseniz en yenisi Şerefiye’den başlayıp, uğramanız gereken üç önemli adres var.
#Şerefiye Sarnıçı AçıldıHani hep duyarız, şehir efsaneleri vardır ya, “Efendim, Topkapı Sarayı’ndan giriyorsun bir kuyuya, Ayasofya’ya uğrayan bir metro gibi altından geçip Eminönü’nden çıkıyorsun”. Her ne kadar bunu yapamadıysam da, geçenlerde bunun gerçek olabileceğini anladım. İstanbul, eski adı ile ‘Polis’ yani ‘Şehir’, binlerce yıldır henüz çözülememiş bir bilmece. Bu hafta rehber Şerif Yenen ve Bizans sarnıçları hakkında doktora tezi yazmış Arkeolog Dr. Kerim Altuğ ile yeraltındaki İstanbul’un sırlarının peşine düştüm.
#Yerebatan Sarnıcı