ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi İyi Klinik Uygulama Merkezi Baş araştırıcısı Dr. Ahmet İnal, bilinçsiz antibiyotik kullanımının bağırsaklarda zararlı bakterilerin yanında faydalı bakterileri de öldürebildiğini söyledi. İnal, "Bu dönemde koronavirüs ile karşılaşırsanız veya koronavirüs hastasıysanız bilinçsiz antibiyotik kullandıysanız zaten savunma sisteminiz zayıf olduğu için hastalığı daha ağır geçirmeniz mümkün olabiliyor" dedi.
#Dr. Ahmet İnalBakterilerin yol açtığı enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin bulunması, insanlık için dönüm noktasını oluşturuyor. Yüzbinlerce insanın ölümüne yol açan salgınların önlenmesini sağlayan antibiyotikler, günümüzde yanlış kullanım nedeniyle bambaşka sağlık sorunlarına yol açma tehlikesini de barındırıyor.
#AntibiyotikKulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Başarır, antibiyotiklerin verimsiz kullanımının kişinin sağlığına ve ülkenin ekonomisine zarar verebileceğini belirterek, “Gereksiz antibiyotik kullanımında Avrupa birincisiyiz. Tüm ilaçlar içerisinde antibiyotiğe ayrılan paranın oranı da yüzde 36’larda” ifadelerini kullandı.
#AntibiyotikAşırı stres, sağlıksız ve endüstriyel beslenme, bilinçsiz antibiyotik kullanımı gibi etkenler bağırsak florasını olumsuz etkiliyor. Bu durum da obeziteden diyabete, alerjik hastalıklardan depresyona ve bağışıklık hastalıklarına kadar pek çok olumsuzluğu beraberinde getiriyor. Bunlardan korunmak için ise son yıllarda uzmanların da çok tartıştığı prebiyotik ve probiyotikler gündeme geliyor. Konu ile ilgili Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Kar bilgi verdi.
#KefirTürkiye, Avrupa’da en fazla antibiyotik kullanan ülke konumunda bulunuyor. Son yıllarda bilinçli antibiyotik kullanımı konusundaki farkındalık çalışmaları ve reçetesiz antibiyotik alınamaması gibi tedbirlere rağmen rakamlar hala yüksek seyrediyor. İç Hastalıkları Uz. Dr. Aytaç Karadağ, antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi gereken faktörleri anlattı.
#Antibiyotik KullanımıYüksek ateş, boğaz ağrısı ve halsizlik… Kış ayının başından beri hemen hemen herkes aynı sorundan dert yanıyor. Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Altıntaş enfeksiyonların her yıl başkalaşım geçirdiğini belirterek şu uyarıda bulundu: “Para ve cep telefonu gibi objeler enfeksiyon bulaştırıyor. Gereksiz antibiyotik almayın, zencefil-limon karışımını deneyin, bilinçsizce burun spreyi yerine karbonat kullanın, sebze ve meyveyi mevsiminde tüketin!”
#Boğaz EnfeksiyonuSakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, çok kolay şekilde tedavi edilebilen hastalıkların antibiyotikler nedeniyle direnç kazanarak tedavi edilemez duruma geldiğini belirterek, “Ateşliyken kullanılan antibiyotikler, ilacın yan etkilerini tetikliyor” dedi.