Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - MEMORIAL Antalya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Şirin Elmi, bazı hastalıkların tedavisinde çok faydalı olan antibiyotiklerin, kontrolsüz kullanıldığında antibiyotik direncine, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının bozulmasına, işitme problemleri gibi önemli yan etkilere yol açabildiğini söyledi.
Uz. Dr. Şirin Elmi, 17 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Günü'nde, gereksiz antibiyotik kullanımının yol açtığı riskler ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Yapılan araştırmalara göre antibiyotik kullanımında Batı Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'nin, Orta Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinin 2 katı olduğunu aktaran Şirin Elmi, "Ayrıca iki ayrı çalışmada hem AB ülkeleri, hem de AB üyesi olmayan ülkeler arasında en yüksek antibiyotik kullanımına sahip olan ülke Türkiye olarak belirtilmektedir. Bireysel antibiyotik kullanımı çok fazla olduğu için, ilaca karşı direnç gösteren vaka sayısı da bu oranda artmaktadır" dedi.
DOKTORUN ÖNERDİĞİ SÜREDEN ÖNCE İLACI BIRAKMAYIN
Antibiyotik kullanırken uyulması gereken bazı kurallar olduğunu kaydeden Şirin Elmi, "Bu kuralların en önemlisi mutlaka doktorun önerisine uygun hareket etmektir. İlacın dozu, verilme sıklığı, aç-tok olarak kullanılması gerekliliği ve görülebilecek yan etkiler açısından bilgi vermek de doktorun en önemli görevidir. Antibiyotik kullanımının süresi de antibiyotiğin çeşidine ve hastalığa bağlı değişir. Bu durumda ilaç doktorun önerdiği süreden önce bırakılmamalıdır. İyileşme sonrası tedavi tamamlanmadan antibiyotiğin bırakılması halinde hastalık tekrarlar ve bakterilerin direnç kazanmasına neden olabilir" diye konuştu.
Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi sıklıkla görülen hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu aktaran Elmi, "Üst solunum yolu hastalıklarında destek tedavi ve ateşin düşürülmesi genellikle yeterlidir. Antibiyotikler daha çok orta kulak enfeksiyonu, bazı boğaz enfeksiyonları, zatürree, sinüzit ve idrar yolu enfeksiyonu gibi durumlarda kullanılmaktadır. Hastalık etkeninin bakteri olduğu kuvvetle düşünüldüğü veya kanıtlandığı durumlar ve doktor önerisi ile antibiyotik başlanmalıdır" dedi.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Şirin Elmi, antibiyotik kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle sıraladı:
"Antibiyotik kullanma kararı doktora bırakmalıdır. Antibiyotik ateş düşürücü/ağrı kesici olarak kullanılmamalıdır. Doktora antibiyotik yazılması konusunda ısrarcı davranılmamalıdır. Güvenli ve en az yan etki gösterecek antibiyotikler kullanılmalı ve kullanım süresi en kısa olan antibiyotikleri seçilmelidir. Antibiyotik verilen saatlere göre harfi harfine kullanılmalıdır. Özellikle bebekleri enfeksiyondan koruyan en doğal ve en güçlü etkenin, antibiyotik yerine anne sütü olduğu unutulmamalıdır. Antibiyotik kullanımı sırasında ve sonrasında probiyotik içeren özellikle yoğurt, kefir ve fermente ürünler sık sık tüketilmelidir. Yoksa özellikle sindirim bozuklukları ile yeni bir hastalık ortaya çıkabilir."
FOTOĞRAFLI