CHP'den bilinçsiz antibiyotik kullanımıyla ilgili araştırma önergesi

Güncelleme Tarihi:

CHPden bilinçsiz antibiyotik kullanımıyla ilgili araştırma önergesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2013 20:06

CHP, bilinçsiz antibiyotik kullanımıyla ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Haberin Devamı

CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinde, dünyada ve Türkiye'de bilinçsizce kullanılan ilaç türlerinin başında yer alan antibiyotiklerin sonraki tedavi aşamasında süreci aksattığı belirtildi.

“Dünya Sağlık Örgütü, antibiyotik direncinin artık küresel bir tehdit oluşturduğunu ilan etmiş. Antibiyotiklerin aşırı ve yanlış kullanımına bağlı gelişen bakteri direncinin enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde güçlükler yarattığını belirtmiştir” denilen önergede, “Ülkemizde bilinçsiz antibiyotik kullanımı sık karşılaşılan bir olgudur. Özellikle devlet hastanelerindeki yoğunluktan dolayı hastalarına yeterli zaman ayıramayan hekimlerimiz, her enfeksiyona iyi gelebileceğini düşündüğü ilaçları daha rahat yazmakta, 'Ona iyi gelmezse, buna iyi gelir' zihniyetiyle birden çok rahatsızlığı olan hastaya, risk almayarak asıl hastalığına çözüm olabilecek ilaç yerine daha geniş semptromlu, yani birçok hastalığı kapsayan ilaçlar yazmaktadır. İhtiyacı olmayan antibiyotiği alan vücutta o antibiyotiğe karşı direnç gelişmekte, antibiyotiklere dirençli mikroplar, toplumda hızla yayılmaktadır. Ayrıca eczanelerde reçetesiz rahatlıkla satılan antibiyotik dost tavsiyesiyle veya eczacı önerisiyle alınmakta ve kullanılmaktadır. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı bu haliyle devam ederse toplumumuzu büyük tehlikeler beklemektedir” ifadelerine yer verildi.
Konunun, Tıp Fakültesi eğitiminden başlanarak hekimler açısından, büyük ilaç firmalarının pazar yaratma istekleri ve eczacılar yönünden incelenmesi ile soruna çözüm yolları önerilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması talep edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!