Bilim insanları, savaştan zarar gören Ukrayna'da birçok ilaca direnç gösteren ‘aşırı patojenik’ bakterilerin endişe verici artışına dair uyarıda bulundu. Özellikle ‘Klebsiella pneumoniae’ bakterisi korkuttu. Peki bu durum tüm Avrupa’ya yayılabilir mi? Klebsiella pneumonia tam olarak nedir ve hangi belirtilerle ortaya çıkıyor? Nasıl önlemler alınmalı?
#SağlıkSeyahat etmek ruhumuza, zihnimize ve bedenimize çok iyi geliyor, bunu artık hepimiz biliyoruz. Ama sarı yazda Güney’e inip o mis gibi deniz kokusunu içimize çekmek daha büyük bir mutluluk sebebi. Marmaris, Datça, Fethiye ve Göcek’in en güzel köşeleri hatta mavi turlar bile kasım sonuna kadar emrinize amade.
#EgeBrezilya'nın Ceara eyaletinde yaşayan ve anne olma hayalleri kuran bir kadın, "Tembel hayvan ateşi" virüsüne yakalandı. Ateş, titreme, kas ağrıları ve şiddetli baş ağrısı şikayetleri yaşayan 40 yaşındaki kadının, bebeğini ölü doğurduğu bildirildi. 1955 yılında keşfedilen virüs İtalya, İspanya ve Almanya'ya sıçrarken, uzmanlar virüse karşı uyarı yazısı yayınladı.
#VirüsKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 13. durağı İstanbul Kültür Yolu Festivali, büyük ilgiyle devam ediyor. Frida ve Picasso sergileri başta olmak üzere festival kapsamındaki sergileri her gün binlerce kişi ziyaret ederken, İstiklal Caddesi ve AKM’de metrelerce kuyruk oluştu.
#İstanbul Kültür Yolu FestivaliBilim insanlarına göre 80 bin yıl sonra ilk kez çıplak gözle görülebilecek olan C/2023 A3 kuyruklu yıldız, Türkiye’de gökyüzünde görülmeye başlandı. Kastamonu’da kuyruklu yıldızı görüntüleyen Astrofotoğrafçı Murat Helvacıoğlu, geçen yıl keşfedilen ve yaklaşık 80 bin yılda bir yörüngesi olan kuyruklu yıldızı görmenin kendisini heyecanlandırdığını kaydetti.
#Kuyruklu YıldızBilim insanlarına göre 80 bin yıl sonra ilk kez çıplak gözle görülebilecek olan C/2023 A3 kuyruklu yıldız, Türkiye’de gökyüzünde görülmeye başlandı. Kastamonu’da kuyruklu yıldızı görüntüleyen Astrofotoğrafçı Murat Helvacıoğlu, geçen yıl keşfedilen ve yaklaşık 80 bin yılda bir yörüngesi olan kuyruklu yıldızı görmenin kendisini heyecanlandırdığını kaydetti.
#BilimŞebnem Coşkun 16 yıldır fotomuhabirliği yapıyor, aynı zamanda bir doğa âşığı. Çevre kirliliği canını yakan bir konu. Dalış sporcusu Şahika Ercümen’le sualtına dalıyor, denizlerin kirliliğine dikkat çekiyor. Kamerası elinde, kuzey kutbu senin, güney kutbu benim dolaşıyor, yaşamı fotoğraflıyor. Ödüllü fotoğrafçıyla buluştuk ve tutkusunu konuştuk.
#Şebnem CoşkunBirleşik Krallık’ın İstanbul Başkonsolosluğu son üç yıldır ‘bizden biri’ne emanet… Ailesi 1950’li yıllarda Kıbrıs’tan İngiltere’ye göç eden bir ailenin mensubu olarak çocukluğu Zeki Müren, Orhan Gencebay dinleyip Yeşilçam filmleri izlemekle geçen Başkonsolos Kenan Poleo ile buluştuk. Söyleşi sırasında bol bol anneannesinden öğrendiği Türkçe’yi kullanan Poleo’nun en sevdiği kelimeler; estağfurullah, inşallah, maşallah ve ‘şöyle böyle’ymiş…
#Birleşik KrallıkÇanakkale son 10 yılda yakaladığı popülariteyi keşfedilecek yepyeni köyleriyle zirvede tutmayı sürdürüyor. 671 kilometre kıyısının 70 kilometreden fazlası plaj olan kentin sahilleri ormanlarla da adeta dantel gibi işlenmış. Eksilmeyen rüzgârıyla sıcak yaz günlerinin en güzel duraklarından biri olan Çanakkale’yi bu kez az bilinenleriyle anlatalım.
#ÇanakkaleBeslenme Uzmanı Elvan Odabaşı’nın astronotların besinlerinden esinlenerek geliştirdiği peyniraltı suyu tabanlı protein içeceği, afet dönemlerinde sağlıklı beslenme sorununa çare olacak bir işbirliği yarattı. Gönüllü bilim kurulu tarafından geliştirilen ürün için INOGAR, Esenyurt Belediyesi ve Save the Children işbirliğinde kooperatif kuruldu. Kooperatifle hem protein açısından yeterli beslenemeyen gruplara ürün dağıtılacak hem de dezavantajlı kadınlara istihdam yaratılacak.
#AstronotBAZEN önceliklerimizin sırasını kaçırıyor ve daha alt sıralarda yer alması gereken konuları farkında olmadan en tepeye oturtuyoruz. Sağlık, hiç tartışmasız tüm önceliklerin üstünde olmalıdır. Sağlığımız aksadığı, bozulduğu zaman kıymetini anlıyoruz. Arabamıza, evimize gösterdiğimiz özeni sağlıkta esirgiyoruz. Ne zamanki yatağa ya da hastaneye mahkum oluyoruz, o zaman jeton düşüyor. Ama bazen çok geç olabiliyor. Dr. Neşe Erdinç, hayata ve sağlığa dair şunları anlattı;
#1Paris 2024 Olimpiyat Oyunları; sadece sporun coşkusuyla değil, tarihi, tartışmalı ve görkemli açılışı, siyasi ve sosyal mesajları, epik, bazen de lirik hikayeleri, teknik aksaklıkları, olmazsa olmaz skandalları, fenomenleri ve ikonlarıyla hafızalarda derin izler bıraktı. Bu yazıda; Paris 2024'te çok konuşulan, tartışmalara neden olan, akıllardan çıkmayacak türde, açılıştan kapanışa kadar biraz da magazinsel olayları bulabilirsiniz.
#Paris2024Sabah içtiğiniz bir fincan kahve sadece sizi güne uyandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sindirim sisteminizde bulunan milyarlarca dost mikroba da destek oluyor. Çünkü, giderek artan bir araştırma grubuna göre, kahvenin mikrobiyomunuzu yani bağırsak bakterilerinizi olumlu yönde etkileyerek genel sağlığınızı iyileştirebileceğine ve hatta daha uzun bir ömre yol açabileceğine dair kanıtlar bulunuyor.
#Aç Karna KahveABD’nin Güney Florida’sında geçen hafta büyük bir sürpriz yaşandı. Fort Lauderdale’in batısındaki bir yapay gölde yüzen deniz ineği, bölge sakinlerini şaşkına çevirdi. Deniz ineğinin bu alışılmadık konumda nasıl ortaya çıktığı konusunda biyologlar çeşitli teoriler geliştiriyor. İşte detaylar…
#SeyahatUzun ömürlü insanlar son dönemde bilim insanlarının gündeminden düşmüyor. Bu kişilerin genetik yapıları bir yana, nasıl bir hayat yaşadıkları, ne yiyip ne içtikleri sürekli mercek altında. 100 yaşını aşmış, kalp hastalığı, obezite, kanser, diyabet gibi kronik sorunları olmayan insanların yoğun olduğu Mavi Bölgelerden birinde yaşayan dünyaca ünlü araştırmacı Joan Sabate, hem araştırmalardan öğrendiklerini hem de kendi beslenme biçimini anlattı.
#SağlıkDünyanın dört bir yanındaki denizlerde yaşayan en ilginç türlerin başında ahtapotlar, mürekkep balıkları ve kalamarları da kapsayan kafadanbacaklılar ailesi geliyor. Oldukça geniş bir aile olan kafadanbacaklıların bir özelliği var ki bilim insanlarını bile şaşkına uğratıyor.
#KafadanbacaklılarÇanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde, 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip Roma İmparatorluğu'nun liman kenti Parion'daki su altı çalışmaları sırasında, kente ait 2'nci antik liman bulundu. Kazı Başkanı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Keleş, "Bu liman güney limana göre yani ticaret limanına göre biraz daha küçük boyutlu ve iç kısmı kentin içinden geçen çayın biriktirdiği alüvyonlar ile dolmuş durumda. Parion, bir lejyon kolonisi. Dolayısıyla buranın bir askeri liman olma ihtimali olabilir" dedi.
#Çanakkale