Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) düzenlediği Üçüncü Yatırım Zirvesi’nde yine önemli mesajlar vardı. Zirvede dünya ekonomisindeki dengelerin ne kadar hızlı değiştiğinin mesajları verildi. Amerika ve Çin arasındaki güç mücadelesi, Avrupa’nın teknoloji açığını kapatma çabaları, Türkiye’nin yatırım ikliminde hukukun üstünlüğü ve güvenilir bir finansal sistemin önemi... Ancak bu meseleleri yalnızca haber başlıklarıyla geçiştiremeyiz; hayatımıza dokunan yönleriyle anlamaya çalışmalıyız.
#1ABD’de Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton, İsrail lideri Netanyahu hakkında tutuklama kararı çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni üstü kapalı şekilde askeri müdahaleyle tehdit etti. Cotton, 22 yıl önce çıkarılan ‘Lahey İşgal Yasası’nı hatırlattı.
#Uluslararası Ceza MahkemesiTürkiye’nin ilk kuantum bilgisayarı QuanT görücüye çıktı. TOBB Üniversitesi ETÜ Teknoloji Merkezi’nde geliştirilen bilgisayar, stratejik alanların yanı sıra sağlık, finans, sensör ve ileri malzeme geliştirme gibi sektörlerde oyunu değiştirecek bir etkiye sahip olarak görülüyor.
#Kuantum BilgisayarıOyuncu kimliğiyle tanıdığımız Berke Üzrek’in yazıp yönettiği, başlıca rollerini ise Haldun Dormen, Meltem Beydilli, Erkan Petekkaya, Mustafa Alabora ve Yurdaer Okur’un paylaştığı “Hain” filmi, 13 Aralık’ta vizyona giriyor. Çekimlerinde yeni nesil teknolojilerin kullanıldığı film, uluslararası bir örgütün içine sızmayı başaran kadın ajanın yaşadıkları üzerinden önemli mesajlar veriyor. Sinemaseverleri heyecanlandıran projeyi Haldun Dormen, Meltem Beydilli ve Berke Üzrek’le konuştuk.
#Haldun DormenBaşkanlık seçiminden Trump’ın başarıyla çıkması teknoloji şirketlerini sevindirdi. Yapay zekâyı kontrol altında tutmaya yarayan etik ve teknik sınırlamalar gevşetilecek mi? Önümüzdeki günlerde bu konunun parlamento gündemine geleceği düşünülüyor.
#Donald J. TrumpElektrikli araç ve cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte batarya patlamaları, büyük bir güvenlik tehdidi oluşturuyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Sarıyer’de 19 yaşındaki Mehmet Gökay Odabaş, elektrikli bisikletinin bataryasının şarjdayken patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Bu olay, batarya güvenliği ve kullanım hatalarıyla ilgili soru işaretlerini yeniden gündeme getirdi. Peki bu patlamalar neden gerçekleşiyor? Kullanıcı olarak biz mi hatalıyız yoksa cihazlar mı sorunlu?
#Teknoloji10 Ekim Dünya Görme Günü’nde uzmanlar, kullanımları yaygınlaşan akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar nedeniyle gelecek nesillerin miyopi tehlikesi ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. “2040 yılında her iki kişiden biri miyop olabilir” diyen uzmanlar Hürriyet’e şu değerlendirmede bulundu.
#10 Ekim Dünya Görme GünüAlmanya’da güvenlik birimleri, çocuk istismarına karşı büyük bir operasyon düzenledi. Duisburg polisinin öncülüğünde, Darknet’te çocuk istismarına dair içeriklerin paylaşıldığı bir platform kapatıldı. Operasyon kapsamında 6 kişi tutuklandı. Tutuklananlardan ikisi Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletine bağlı Minden ve Jüchen’de yaşıyor.
#Herbert ReulYenilenmiş ürün sistemi, teknolojik ürünlerin belirli bir standartta yenilenmesi, ithalatın azaltılması, kullanım ömrü henüz dolmayan teknolojik ürünlerin tekrar ekonomiye kazandırılarak israfın ve çevreye verilen zararların önlenmesi amacıyla 2020'de Bakanlık tarafından devreye alındı.
#Yenilenmiş ÜrünArtık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunUzaya gitmek, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaşamak çok az kişinin yaşayabildiği, geri kalan herkesin de merak ettiği muhteşem bir tecrübe. Astronotlar ne yiyip içiyor, nasıl uyuyor, nasıl spor yapıyor, kirli çamaşırlarını nasıl temizliyor? Üç ayrı ülkeden üç astronot anlattı...
#UzayKabataş Erkek Lisesi’nin 12’nci sınıf öğrencileri TEKNOFEST’te, ‘Ulaşımda Yapay Zekâ’ kategorisinde çoğu üniversite olmak üzere yaklaşık 2 bin 700 takımı geride bırakarak birinci oldu. Öğrenciler bu başarıyı, yakın geleceğin teknolojisi uçan arabaların karşılaşacağı olası sorunlara yapay zekâ tabanlı çözümler üreterek elde etti.
#Kabataş Erkek LisesiAlmanya’da polis göçmen kaçakçılığına ve kaçak işçiliğe karşı büyük bir operasyon düzenledi. Mannheim, Karlsruhe ve Worms çevresinde polis, bu sabah erken saatlerde başlayan baskınlarda aralarında ev ve şirketin olduğu toplam 24 farklı adreste arama yaptı.
#AlmanyaEvde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno Boyunİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 'Narin kızımız ile ilgili sosyal medya platformu X üzerinden 15 ayrı etikette 4 milyon 761 bin 420 tweet atıldı. 498 bin 713’ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu tespit edildi. Sosyal medya üzerinden algı operasyonları yapanlarla mücadele etmeye devam ediyoruz.' dedi.
#İçişleri BakanıSon yıllarda ürün satın almak yerine kiralama modeli giderek daha popüler hale geliyor. Başta teknolojik ürünler olmak üzere; giyim, spor ekipmanları, mobilya gibi pek çok araç gerecin kiralanması hem ekonomik hem de sürdürülebilir avantajlar sağlıyor. Fiyatların ortalama 79 TL’den başlayarak, 5 bin TL’ye kadar çıktığı sektörde Türkiye’de yıllık büyüme hızı ise yüzde 80’i buluyor.
#KiralamaHakkâri Yüksekova’ya Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile birlikte gittik. Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ile 3. Piyade Komutanlığı’nda inceleme ve denetlemelerde bulundu, birliklerle video telekonferans toplantısı yaptı. Bakan Güler, Hürriyet’in sorularını yanıtlarken Suriye ve Irak’la ilgili önemli mesajlar verdi.
#HakkâriHollanda'da bazı devlet dairelerindeki bilgisayar sistemlerindeki arızalar nedeniyle hizmetlerde aksaklıklar yaşandığı ve Eindhoven Havalimanı'ndan uçuşların yapılamadığı bildirildi. Havalimanının askeri amaçlarla da kullanılması sebebiyle bilgisayar sisteminin Savunma Bakanlığındaki sistemlerle bağlantılı olduğu aktarıldı.
#HollandaGünümüzün en ‘trend’ konusu açık ara yapay zekâ. Üniversite sonuçlarına göre gençlerin en çok başvuru yaptığı alanlardan biri de ‘yapay zekâ’. AB de geçen haftalarda dünyanın ilk ‘Yapay Zekâ Yasası’nı yürürlüğe soktu. Peki robotlar bir gün dünyayı ele geçirecek mi? Gelecekte bizi ne bekliyor? Teknolojist, girişimci, uzun yıllar global teknoloji şirketi Intel’in en üst düzeydeki Türk profesyoneli olan, ‘Ayşegül Işınla Bizi’ kitabının yazarı, TÜSİAD’ın Silikon Vadisi Ağı kurucusu Ayşegül İldeniz’le buluştuk; önce eski albümleri karıştırdık, sonra ‘geleceğe ışınlanarak’ bu soruların cevaplarını aldık.
#TÜSİADOkul döneminin başlamasına kısa bir süre kalırken öğrencilerin eğitim ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılayacak bilgisayar arayışı da hızlandı. Bu sezon öğrencilerin taleplerine yanıt verecek bilgisayarlar 15 bin TL seviyelerinden başlıyor ve 40 bin TL’lere kadar çıkabiliyor. Geçen yıl başlatılan öğrencilere teknoloji desteği limitlerini ise çok az model karşılayabiliyor. İşte bilgisayar arayışında olanlar için mutlaka araması gereken özellikler ve karşılaştırmalı fiyatları.
#Öğrenci