Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün tamamlandı. Uzmanlara göre; sınavda analiz yapma, akıl yürütme, yorum yapma gibi beceriler gerektiren sorulara yer verildi. Genel olarak sınav müfredata uygun ve özenle hazırlanmış olarak yorumlandı.
#TYTM.Ö 8. yüzyılda kurulan Yunan medeniyeti, küçük şehir devletlerinden oluşuyordu. Merkezi yönetime sahip olan devlet önce aristokrasi sonra demokrasi ile yönetilmiştir. Yunan medeniyetinin en önemli özelliklerinden biri, demokrasi ile yönetilen ilk Avrupa ülkesi olmuştur. Halk soylular ve köleler olarak ikiye ayrılsa da herkes yargı önünde eşitti. Yunan medeniyeti nerede kurulmuştur? Özellikleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
#Yunan Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Sistem yaklaşımı modeli sistem teorisi şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bu teori disiplinler arası bir bilimdir. İncelenmekte olan bir problemi ya da olguyu sistem biçiminde ele alan düşünsel ve bilimsel anlayıştır. Dolayısıyla adı sistem yaklaşımı modeli olmaktadır. Sizin adınıza sistem teorisi hakkında tüm detayları derledik.
#EğitimEpistemik kelimesi oldukça fazla olarak kullanılmakta olan bir kelime olarak ifade edilebilir. Siz de birçok yerde epistemik kelimesinin kullanıldığını duyabilirsiniz. Epistemik kelimesini duyduğunuz zaman ise sahip olduğu anlamı öğrenmek isteyebilirsiniz. Epistemik ne demek, ne anlama gelir? Epistemik kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir? Epistemik kelimesinin anlamını tüm detayları ile derledik.
#TDKDüşünce kelimesi Arapçada fkr kökünden gelmektedir. Arapçadan alıntı olan düşünce sözcüğü fakr kelimesinin mastar almış halidir. Türkçe karşılığında ise düşünme ya da akıl yürütme anlamlarını ifade etmektedir. Bu bakımdan yazıda sizler için bilgilendirici şekliyle detaylı olarak düşünce nedir, düşünce nasıl oluşur, felsefede düşünce akımları ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#Düşünce Nedir Nasıl Oluşur?Epistemoloji, temel konusu ''bilgi'' olan ve farklı görüşleri kapsayan felsefi bir sistemdir. İlgilendiği konular arasında bilgiye ulaşma yöntemleri ve doğruluk gelir. Bu felsefenin içinde yer alan görüşler, bilgiyi tanımlama ve elde etme yöntemleri bakımından birçok türe ayrılır. Bilginin kaynağını araştırmak ve doğru olup olmadığını sorgulamak da bilgi felsefesinin temel unsurları arasında yer alır. Epistemolojinin temsilcileri kimdir, temel kavramları nelerdir? Sizin için detayları derledik.
#Bilgi Felsefesi''Entüisyonizm'' ve ''Bergsonculuk'' isimleriyle de bilinen Sezgicilik, gerçeklerin akıl değil sezgi yoluyla idrak edilebileceğini öne süren felsefi akımıdır. İslam felsefesindeki karşılığı ''kalp gözü'' ve ''üçüncü göz'' olan manevi güç, bu akımın temelini oluşturur. Entüisyonizm nedir, akımın kurucusu ve temsilcileri kimdir? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
#Entüisyonizm Nedir?Uzmanlar, Alan Yeterlilik Testleri’ni (AYT) yorumladı. Öğrencilerden alınan bilgilere göre soruları ve konuları değerlendiren uzmanlar, matematikte yoruma dayalı soruların yer aldığını belirtti. Kimya testinde geçen yıla göre adayları zorlayacak sorular var. Edebiyat hem bilgiyi hem yorumu ölçtü. Coğrafyada yoruma dayalı sorular ön plana çıkarken, testlerde müfredat dışı soruya rastlanmadı.
#AYTAkademisyen, yazar Prof. Dr. Uğur Batı, her şeyin karmaşıklaştığı hız dünyasında insanın giderek özünden uzaklaştığına dikkat çekerek, “Önce kendimizi tanımaya ihtiyacımız var. Fabrika ayarlarını bilen insanlar, hayatı daha doğru ve anlamlı yaşayabilirler” dedi.
#BursaYKS’nin ilk oturumu TYT’nin tamamlanmasının ardından öğrencilerden ve uzmanlardan yorumlar gelmeye başladı. Sınava katılan öğrencilerden aldıkları bilgilerle TYT’yi değerlendiren uzmanlar, Türkçe’de dil bilgisi sorularının arttığına dikkat çekerken matematikte işlem değil yorum ağırlıklı soruların geldiğini söylüyor.
#YKSÜniversiteye geçiş için yeni sistemi olan YKS'ye kaç gün kaldığını merak eden öğrenciler, bir yandan sınava hazırlanırken bir yandan da YKS'nin ne zaman yapılacağını sorguluyor. Hayalini kurdukları üniversite ve bölümlerde eğitim almak için aylardır YKS'ye hazırlanan öğrenciler, sınava kaç gün kaldığını araştırıyor. Peki, YKS ne zaman yapılacak? Üniversite sınavı ne zaman?
#Yks Ne ZamanÜniversite sınavı başvuru tarihleri öğrenciler tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Yeni sistemde iki ayrı sınavı tek haftada gerçekleştirecek olan ÖSYM, YKS ve TYT başvuru işlemini mart ayında alacak. Peki, üniversite sınavı başvurusu ne zaman yapılacak? İşte, YKS başvuru tarihi ve vatandaşların merakla araştırdığı konu hakkında detaylı bilgiler
#YksÖğrenciler, yeni üniversiteye geçiş sınavı YKS’de hangi dersten hangi konuda ağırlıklı soru geleceğini merak ediyor. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, “Müfredat dışı sorulmayacak” dedi. Ancak YKS ilk kez yapılacağı için uzmanlar soru dağılımlarının net olmadığını söylüyor. Adaylara, YGS’ye hazırlandıkları gibi çalışabileceklerini söylüyor. Biz de, son 8 yılda YGS’de çıkan soru konularını derledik.
#TYT