İBB İstanbul ilçeleri deprem risk raporu paylaşımında bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 39 ilçe için olası depremde risk tahminleri kitapçığı hazırladı. En çok merak edilen ilçeler arasında ise İstanbul Beylikdüzü deprem riski merak ediliyor. Peki, Beylikdüzü deprem bölgesi mi, depreme dayanıklı mı, fay hattı geçiyor mu? İstanbul ilçeleri deprem risk raporu...
#Beylikdüzü DepremBeylikdüzü deprem bölgesi mi, riskli mi, fay hattı durumu İstanbul'da yaşayan vatandaşların merak ettiği konular arasında yer alıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 39 ilçe için olası depremde risk tahminleri kitapçığı hazırladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2019 yılında hazırlanan Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitapçığı ilçelerdeki deprem risk durumu ve nüfus bilgileri hakkında bilgi veriyor. Bu ilçeler arasında en çok merak edilenlerden biri de İstanbul Avrupa Yakası ilçesi Beylikdüzü deprem risk haritası oldu. Peki, Beylikdüzü deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? İBB Beylikdüzü olası deprem riski raporu sorgulama bilgileri...
#Beylikdüzü DepremBeylikdüzü deprem bölgesi mi, riskli mi, fay hattı durumu İstanbul'da yaşayan vatandaşların merak ettiği konular arasında yer alıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 39 ilçe için olası depremde risk tahminleri kitapçığı hazırladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2019 yılında hazırlanan Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitapçığı ilçelerdeki deprem risk durumu ve nüfus bilgileri hakkında bilgi veriyor. Bu ilçeler arasında en çok merak edilenlerden biri de İstanbul Avrupa Yakası ilçesi Beylikdüzü deprem risk haritası oldu. Peki, Beylikdüzü deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? İBB Beylikdüzü olası deprem riski raporu sorgulama bilgileri...
#Beylikdüzü Depremİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 39 ilçe için olası depremde risk tahminleri kitapçığı hazırladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2019 yılında hazırlanan Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitapçığı ilçelerdeki deprem risk durumu ve nüfus bilgileri hakkında bilgi veriyor. Bu ilçeler arasında en çok merak edilenlerden biri de İstanbul Avrupa Yakası ilçesi Beylikdüzü deprem risk haritası oldu. Peki, Beylikdüzü deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? İBB Beylikdüzü olası deprem riski raporu sorgulama bilgileri...
#Beylikdüzü Depremİstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, seçim gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Kurum, Gazze’ye yardım mesajı verdiği için kendisini eleştiren İBB Başkanı’nın Gazze’ye yardım tırıyla poz vermesini değerlendirdi. “Tebrik ederim iyi poz veriyor” diyen Kurum, “Dün bizi Gazze, Filistin üzerinden eleştiren Belediye Başkanı bugün tır dorsesinin arkasına geçip sevimlilik pozu veriyor. Ucunda iyilik dokunacak her işin yanındayız. Ekrem Bey bizi takip ederse, böyle iyi örnekleri, hizmetleri yapacaktır. Bizim söylemimiz üzerinden Gazze’ye yapılacak yardım bizi sevindirir” ifadelerini kullandı.
#Murat KurumAK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Murat Kurum, "Gittiğimiz her yerde coşkuyu görüyoruz. Bir heyecan var. İstanbul yorulmuş, beklentileri karşılanamamış. Bir değişim sinyali var. Değişim arzusu ve isteği var. 31 Mart'a da tüm İstanbul'un kazanacağı gün diyoruz biz" dedi.
#Murat KurumAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), olası İstanbul depremi için en riskli 15 ilçeyi açıkladı. Zemin sıvılaşması riskine göre belirlenen ilçeler için Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yurdakul Aygörmez, "Hiçbir yapı üzerinde bulunduğu zeminden daha güvenilir, kuvvetli değildir. O yüzden bir yapıyla beraberinde zemini de incelemek gerekir. Zemin sıvılaşması dediğimiz olay, zemin tanecikleri arasındaki boşluk suyu basıncının fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Kum tanecikleri eğer içerisinde suya doygun kum tanecikleri varsa bunlar deprem etkisiyle, depremin oluşturduğu etkiye karşı bir tepki oluştururlar" diye konuştu.
#İstanbulGYODER, erişilebilir kiralık konut sorununa çözüm bulmak için, kamu-özel iş birliğinde geliştirdiği ‘GYODER Yeni Konut Modeli’ni tanıttı. Arsa maliyetini ortadan kaldıran model ile uzun dönemli kiracılık mümkün olacak. Kamusal kiraya veren yapısı ile uygun fiyatlı kiralık konutlar üretilecek. Hızlanması gereken kentsel dönüşümün de önü açılacak.
#GYODER6 Şubat depremlerinin acısı henüz çok taze... Afet bölgesi toparlanmaya çalışıyor, tüm Türkiye’nin gözü kulağı orada. Bölgede yaşananlar, başta İstanbul olmak üzere deprem riski olan birçok kent belediyesini ve halkını harekete geçirdi. İBB hızlı tarama sistemiyle İstanbul’daki yapı stokunu kontrol çalışmalarına ağırlık verdi, bir yandan da zemin çalışmaları yapılıyor, tahliye yolları belirleniyor, bilgilendirici tabelalar asılıyor. Yapılacak çok iş var ama ilk adımlar atılıyor.
#DepremSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay'da açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "Hatay'da şebeke suyunun içme suyu olarak kullanılması riskli. Artçı depremler şebeke suyunu riskli hale getiriyor" dedi. "Deprem hepimiz için uyarıcı oldu. Önümüzde acil işler listesi var. Sağlık kurumlarımız için ülke genelinde harekete geçmiş bulunmaktayız. İstanbul'da 2 üniversite hastanemiz için adım atıyoruz" diyen Bakan Koca, Çapa ve Cerrahpaşa hastanelerinin geçici olarak hizmet vereceği hastaneleri açıkladı.
#Fahrettin KocaOlası Marmara depreminde tsunami beklentisiyle ilgili konuşan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Mühendislik Fakültesi, Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şamil Şen, "Ben büyük ölçekli tsunami olacağını düşünmüyorum. Bazı düz alanlarda dalga yaptıktan sonra dar bölgelerde, farklı etkiler yapma olasılığı var. Haliç'e girdiğinde, büyük bir su kütlesi az bir alanda çok yerlere hasarlar verebilir " dedi. ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner ise, tsunaminin en çok tekneleri etkileyeceğini belirterek, "Kıyılardaki tabelaların gösterdiği yöne en hızlı şekilde ulaştığımız takdirde güvenli bölgeye varırız. Bu güvenli bölgede uzak mesafede değildir, birkaç 100 metredir. O nedenle tsunaminin geleceği zamana kadar bizim güvenli bölgeye çıkmamız mümkündür" dedi.
#TsunamiOlası Marmara depreminde tsunami beklentisiyle ilgili konuşan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Mühendislik Fakültesi, Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şamil Şen, "Ben büyük ölçekli tsunami olacağını düşünmüyorum. Bazı düz alanlarda dalga yaptıktan sonra dar bölgelerde, farklı etkiler yapma olasılığı var. Haliç'e girdiğinde, büyük bir su kütlesi az bir alanda çok yerlere hasarlar verebilir " dedi. ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner ise, tsunaminin en çok tekneleri etkileyeceğini belirterek, "Kıyılardaki tabelaların gösterdiği yöne en hızlı şekilde ulaştığımız takdirde güvenli bölgeye varırız. Bu güvenli bölgede uzak mesafede değildir, birkaç 100 metredir. O nedenle tsunaminin geleceği zamana kadar bizim güvenli bölgeye çıkmamız mümkündür" dedi.
#İstanbulUNESCO'dan dikkat çeken bir tsunami uyarısı geldi. BM çatısı altında çalışan kurum kıyı şehirlerini 'tsunamiye hazır' olmaya çağırdı önümüzdeki 30 yıl içinde önemli bir tsunami riskinin neredeyse %100 olduğunu açıkladı. Tsunami tehdidi altındaki kentleri de açıklayan UNESCO listede İstanbul'a da yer verdi.
#Tsunamiİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Marmara Denizi ile kıyısı olan ilçelerde sahillere levhaların ardından 'Tsunami Eylem Planı' kapsamında bilgilendirme panoları yerleştiriyor. Panolarda tsunami tehlikesinde izlenecek yol gösteriliyor. İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, "Şu an 17 ilçede 131 noktada bilgi panolarımızın montajını gerçekleştirdik. 500'e yakın tahliye yollarına yönlendirici tabelalarımız ve güvenli bölgeye ulaştıklarına dair tabelalarımızın da montajı devam ediyor" dedi.
#TsunamiAFAD'ın en son paylaştığı verilere göre 2021’de 23 bin 753 deprem meydana geldi. 2022’de de sarsıntılar devam ediyor. Özellikle Marmara’da geçen ay önce Yalova sonra da Tekirdağ'da deprem oldu. Her iki depremin büyüklüğü orta şiddette olsa da konumları itibariyle akla hemen beklenen büyük Marmara depremini getirdi. Peki İstanbul'u da etkileyecek büyük deprem için süre kısaldı mı? Hangi ilçeler tehlike altında? Uzmanlarla konuştuk...
#Deprem2022 konut piyasası için hareketliliğin devam etmesi beklenirken, yapılan projelerle bazı bölgeler değerine değer katacak. İşte değerlenecek il ve ilçeler için tahminler ve satın alım noktasında dikkat edilmesi gerekenler...
#Konut Piyasasıİstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman, TBMM'de Deprem Komisyonundaki sunumunda "İstanbul’da şu anda 1,16 milyon bina var. Bunların neredeyse 5'te 1'i, yüzde 20'sine tekabül ediyor ki bu binalar muhtemel bir İstanbul depreminden sonra kullanılmaz hale gelecekler. İçme suyu, atık su, doğal gaz noktalarında da hasarlar bekliyoruz. Toplam 120 milyar TL'lik bir ekonomik kayıp depremin etkisiyle birlikte oluşacak" dedi.
#İstanbulSon dakika haberi.. İzmir’de yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul İstatistik Ofisi, 'İstanbul’un deprem raporu'nu yayımladı. Raporda, İstanbul’un beklenen depreme hazırlıksız yakalanması durumunda yaşanacak senaryo gözler önüne serildi.
#İstanbulJeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kanal İstanbul projesinin depremi tetikleyeceği yönündeki söylemlerin doğru olmadığını belirtti. Üşümezsoy, "Bir jeolog olarak verilere baktığım zaman 30-40 kilometrelik bir kanalın (Kanal İstanbul) herhangi bir depreme etkisi olmayacağını söylüyorum. Bu alan Beylikdüzü, Avcılar, Küçükçekmece'den daha sağlam kayalara sahip. Bu boyutuyla da baktığımız zaman depremi tetiklemez" dedi.
#Prof. Dr. Şener ÜşümezsoyCumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2011'de açıklanan ve kamuoyunda 'çılgın proje' olarak bilinen Kanal İstanbul Projesi'nin detayları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Kanal İstanbul projesinin ne zaman başlayacağı, güzergahı ve başka pek çok detayı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, Kanal İstanbul Projesi nedir?
#Kanal İstanbul Projesi Nedir?Evi döşerken alınacak önlemler, afet çantasına konacaklar, acil durum aile eylem planı oluşturma… Deprem uzmanları bu konularda ısrarla uyarıyor. Peki kendileri bunlara uyuyor mu? Birleşmiş Milletler Afet Riskleri Uzmanı Erdem Ergin ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy’u ziyaret ettik.
#Deprem