Erken müdahalenin önemini ortaya koyan hastalıkların başında beyin tümörleri yer alıyor. Kulağa korkutucu gelse de her beyin tümörü ölümcül risk taşımamakla birlikte kanserle sonuçlanmıyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Prof. Dr. Çetin Ayhan Evliyaoğlu, beyin tümörleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Beyin TümörüHayatının en kötü krizlerinden birini yaşayan Deborah Menzies, arabasını park edecek bir yer bulup bulamayacağını merak ediyordu. Park yeri bulduğu an ise aklında hayatına son vermek vardı. Onu bu noktaya sürükleyen ise yaklaşık 50 yılın ardından ne olduğu ortaya çıkacak olan hastalığıydı...
#Hipotalamik HamartomRomanya’da üç yıl önce beyin tümörü teşhisi konulan 9 yaşındaki Mateo Ciocoiu’ya ülkesinde ameliyatın riskli bulunması gerekçesiyle müdahale edilemedi. Beyninde yaşamsal dokulara bitişik, riskli bölgede bulunan ve büyüme eğilimi gösteren tümörden Türk hekimlerinin doğru ve zamanında müdahalesiyle kurtulan minik Mateo, Türkiye’de hayata yeniden tutundu. Mateo’nun annesi Doina Ciocoiu, “Türkiye benim için ikinci ev oldu. Çocuğumu bana güven veren Türk doktorlarının eline teslim ettim. Doktorlar hızlı bir şekilde karar aldı ve müdahalede bulundu. Oğlumun sağlığına kavuşmasında hiç zaman kaybetmediler ve hayatını kurtardılar” dedi.
#TümörKahmaranmaraş'ta görme kaybı başlayan Ayşe Gül'ün (56) beyninde ceviz büyüklüğünde tümör tespit edildi. Doç. Dr. İdiris Altun, tümörün ana şah damarları ve solunum hayat merkezinin olduğu bölgede görülmesinin milyonda 1 olduğunu ve yüzde 80 ölüm riskine rağmen ameliyatın başarılı geçtiğini söyledi. Doç. Dr. Altun, "Hastamız görme şikayetiyle ilgili birçok yere gitmiş ancak hastalıkla ilgili bir teşhis konulamamış" ifadelerini kullandı.
#KahmaranmaraşKahmaranmaraş'ta görme kaybı başlayan Ayşe Gül'ün (56) beyninde ceviz büyüklüğünde tümör tespit edildi. Doç. Dr. İdiris Altun, tümörün ana şah damarları ve solunum hayat merkezinin olduğu bölgede görülmesinin milyonda 1 olduğunu ve yüzde 80 ölüm riskine rağmen ameliyatın başarılı geçtiğini söyledi. Doç. Dr. Altun, "Hastamız görme şikayetiyle ilgili birçok yere gitmiş ancak hastalıkla ilgili bir teşhis konulamamış" ifadelerini kullandı.
#TümörAnestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Tahir Güven, “Normal doğum eyleminde ağrıyı tolere edemeyen gebelerimiz için oldukça konforlu olan halk arasında da 'prenses doğum' olarak bilinen Epidural Analjezi yöntemi, doğum sürecinde mükemmel bir ağrı kontrolü sağlar ve hastanın doğuma aktif katılımına izin verir” dedi.
#DOĞUMTütün mamulleri ve sigara kullanımının giderek yaygınlaştığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, 31 Mayıs Dünya Tütünsüzlük Günü için açıklamalarda bulundu. Salepçi, “15 yaş altı gençlerde de sigara içme oranları her yıl giderek artıyor. Sigara bırakıldığında haftada en az 5 gün, en az yarım saat olmak üzere spora başlamak sigara içme isteğini önemli ölçüde azaltır” dedi.
#Tütün MamulleriOmurganın farklı nedenlere bağlı hastalıkları ile her hastalığa ve hastaya özgü tedavi yaklaşımları bulunuyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hilmi Kaya, genetik yatkınlığı olanlarda ise omurga yıpranmasının daha hızlı gerçekleştiğini ifade ederek, son derece kısıtlı bir alanda hayati yapıları taşıyan omurganın cerrahisinin de önem ve özellik arz ettiğine işaret etti.
#Genetik YatkınlıkMalum mevsim itibariyle bademcik enfeksiyonları arttı. Hem çocukların hem de ailelerin keyfi fazlasıyla kaçıyor. Kutu kutu ilaç kullanımı, okul devamsızlıkları, yüksek ateş nedeniyle uykusuz gecelere ve endişelere yol açan bademcik enfeksiyonlarında aileler bazen “aldırıp, çocuğu kurtarsak mı?” diye düşünüyor.