Hızlı yaşam temposuna ayak uydurmak için genellikle besinleri çabuk ve aceleyle tüketiyoruz. Fakat hızlı yemek yeme alışkanlığı, başta kilo artışı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili yapılan pek çok araştırma ise tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. Peki hızlı yemek tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Standart yemek hızı ne kadar olmalı? En önemlisi yemek yeme hızını bilinçli olarak yavaşlatmak için hangi adımlar atılmalı? Bunun gibi pek çok soruya Prof. Dr. Alper Yurci ile cevap aradık.
#SağlıkBazen bizi sevdiğimiz besinlere götüren şey aslında ‘midemiz’ değil, ‘duygularımız’dır. Özellikle de kaygılı, sinirli ve huzursuz hissettiğimizde duygusal açlığımızdan dolayı kendimizi birden mutfakta buzdolabının başında ya da televizyon karşısında çikolata yerken buluruz. Peki acaba bizi bu duruma getiren nedir? İşte bu haftaki yazımızda hepimizin zaman zaman yaşadığı duygusal açlık konusunda yapılacaklara değindik.
#YEMESağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#SağlıkKepekli ekmekler kilo kontrolünde ve insan sağlığında pek çok yararı bulunmaktadır. Sağlığına dikkat eden herkesin kepek ekmeği tüketmesi gerekir. Özellikle yüksek kilo ve diyabet gibi rahatsızlıklara sahip bireylerin dışında herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerin de kepek ekmeği tüketmesi önerilmektedir. Peki, kepekli ekmeğin faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte kepekli ekmek tüketmenin yararları.
Düşük tansiyon sıklıkla ortaya çıkabilen durumlardan bir tanesidir. Düşük tansiyon şikayeti yaşayan ya da düşük tansiyon teşhisi konulmuş kişiler bu hastalığın nedenlerini araştırmaktadırlar. Düşük tansiyona iyi gelen pek çok doğal etmen bulunmaktadır. Son günlerde düşük tansiyon ile ilgili pek çok araştırma yapılmıştır. Peki düşük tansiyona ne iyi gelir? Düşük tansiyon nasıl geçer? Düşük tansiyon nedenleri nelerdir? Düşük tansiyon tedavisi nasıl olur? İşte düşük tansiyon ile ilgili tüm detaylar.
#Düşük Tansiyona Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?BESLENME ve Diyet Uzmanı Ayşegül Savsa, koronavirüs, grip gibi hastalıklarla karşı karşıya kalmamak için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Bağışıklık sistemi bu dönemde önemli bir faktör. Bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için sağlıklı ve dengeli beslenmemiz gerekiyor" dedi.
#Beslenme Ve Diyet UzmanıEsra Kazancıbaşı Öztekin, eşi Rasim Öztekin'in vefat etmesinin ardından araştırılan isim olmaya başladı. Rasim Öztekin'in hayatını kaybetmesinin ardından kızı Pelin Öztekin ile birlikte aranan isimler arasında yer alan Esra Kazancıbaşı Öztekin, eşi için sosyal medya üzerinden son kez bir paylaşımda bulunmuştu. Peki, Esra Kazancıbaşı Öztekin kimdir? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Esra Kazancıbaşı ÖztekinUsta oyuncu Rasim Öztekin, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Türkiye’yi yasa boğan vefat haberi ardından Rasim Öztekin'in kariyeri ve özel hayatıyla ilgili bilgiler de gündeme geldi. Rasim Öztekin, 2005 yılından bu yana sağlık alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Esra Kazancıbaşı ile evliydi. Peki, Rasim Öztekin'in eşi Esra Kazancıbaşı kimdir?
#Esra Kazancıbaşı KimdirBeslenme, diyet ve psikoloji danışmanlık hizmetlerini bir araya toplayan Psikolog G. Tansu Ocak, karantina ve belirsizliğin yarattığı stresin duygusal yeme davranışına yol açtığını belirtti, çok önemli tavsiyelerde bulundu.
#Karantinada Kilo AlmakBeslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sedef Aksu, uzman eşliğinde dikkatli bir programla aralıklı beslenmeyle sağlıklı kilo verilebileceğine dikkat çekerek “İlk kez aralıklı oruç diyetini uyguluyorsanız açlık zamanınızı kademeli arttırın, böylece vücudunuz daha kolay uyum sağlayacaktır. Çünkü açlık zamanını birden 16 saate çıkarmak, birçok rahatsızlığı beraberinde getirebilir” uyarısında bulundu.
#Diyetisyen Sedef AksuSon aylarda tüm dünyayı etkileyen yeni koronavirüs pandemisi, yaşlıları risk grubuna girmeleri nedeniyle sosyal ortamlardan iyice uzaklaştırdı. Koronavirüse karşı sosyal mesafe kritik önem taşırken, sosyal hayattan tümden uzaklık bu kez de farklı sorunlara yol açtı.
#TansiyonKolajen, insan vücudunun en önemli yapı taşlarından biridir. Cilt, tendonlar ve kaslar dahil olmak üzere vücut yapımızı oluşturan çeşitli bağ dokularının ana bileşenidir. Cilt yapımızı oluşturması ve kemiklerimizi güçlendirmesi, kolajenin en önemli fonksiyonlarındandır.
#Kolajen AzalmasıUzman Astrolog Aygül Aydın'dan, nam-ı diğer Astromatik'ten mayıs ayı burç yorumunuzu okudunuz mu? Mayıs ayı boyunca tüm burçlar için aylık burç yorumlarınızı sizin için derledik. Yay burçlarını değişim, Akrep burcunu hayal kırıklıkları, Oğlak burçlarını başarı, Kova burçlarını ise yeni seçimler bekliyor... İşte tüm burçların 2020 Mayıs ayı detaylı burç yorumları...
#BurçMeltem Şarkışlalı, konuk olarak katıldığı programlar ve açıklamalarıyla gündeme geliyor. Yıllardır birçok kanalda yayınlanan sağlık ve estetik programlarını hazırlayan ve şimdilerde zayıflama ve güzellik uzmanlığı yapan Meltem Şarkışlalı'nın hayatı ve kariyeri merak ediliyor. Peki, Meltem Şarkışlalı kimdir?
#Meltem Şarkışlalı KimdirYeni yılı karşılamaya sayılı günler kaldı. Yeni yıla sağlıklı girebilmenin püf noktası, dengeli bir yılbaşı sofrasından geçiyor. Yeni yılın ilk dakikalarına mide problemi, baş ağrısı gibi sıkıntılar ile girmek istemiyorsanız davet sofralarınızın içeriğine dikkat edin. Beslenme, Diyet ve Fitoterapi Uzmanı Ayşe Korkmaz, yılbaşı sofralarında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#YılbaşıProf. Dr. Mustafa Tayar, Muharrem ayının gelmesiyle birlikte yapılmaya başlanan aşure hakkında bilgiler verdi. Aşurenin içine baharatlarla beraber ortalama 41 çeşit malzeme girdiğini belirten Prof. Dr. Tayar, "Kuru kayısı, incir, nohut, ceviz, fındık, tarçın gibi malzemelerin olduğu aşure vitamin ve mineral deposudur. Aşureyi yaparken içine koyduğumuz şekeri azaltıp pekmezle tatlandırırsak daha sağlıklı olacaktır. Aşureyi yılda bir kez değil, sürekli yememiz gerekiyor" dedi.
#AşureProf. Dr. Mustafa Tayar, Muharrem ayının gelmesiyle birlikte yapılmaya başlanan aşure hakkında bilgiler verdi, "kuru kayısı, incir, nohut, ceviz, fındık, tarçın gibi malzemelerin olduğu aşure vitamin ve mineral deposudur. Aşureyi yaparken içine koyduğumuz şekeri azaltıp pekmezle tatlandırırsak daha sağlıklı olacaktır. Aşureyi yılda bir kez değil, sürekli yememiz gerekiyor" dedi.
#Aşure Nasıl YapılırAşırı kilo kadının gebe kalmasını engeller; fakat kilo vermek için yapılan yanlışlar ( sağlıksız beslenme, diyet ürünler, katkı maddeli yiyecekler, uzun süre aç kalma) bu durumu daha da kötüleştirmektedir. Çocuğu olmayan kadınların elinde yaprak yaprak testlerle doktor doktor dolaşarak, umutsuzca kendi kendilerini tedavi etmeye çalıştıklarını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Berfu Demir, çocuk sahibi olmak için yaşanılan süreçte yapılması gerekenleri anlattı.
#YumurtalıFiziksel olarak aktif veya sedanter (fiziksel olarak çok aktif olmayan) bireylerin akıllarında sürekli ‘’DİYET Mİ SPOR MU?’’ sorusu var. Tek başına diyet ve spor kilo vermede etkin olabilir; ama her ikisinin de avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır, fakat birlikte uygulandığında avantaj ve dezavantajları birbirlerini olumlu yönde etkilemekte ve denge sağlanmaktadır. Diyetisyen Tansu Demirdöven, bu avantaj ve dezavantajları, diyetle sporun nasıl adapte edileceğini anlattı.
#Diyet Ve EgzersizObezite, kişinin sağlığını tehdit edecek boyutta kilolu olması durumu. Çağımızın en yaygın hastalığı olan obezite 7'den 70'e herkesin sıkıntısı. Öyle ki, kapalı yöntemle ameliyatlardaki gelişmeler sayesinde ABD’de her yıl 200,000’den fazla obezite ameliyatı yapılmakta. Prof. Dr Abdulkadir Bedirli obeziteyi bu kadar yaygın hâle getiren sebepleri, sorunları obeziteyi ve obezite cerrahisini 10 maddede özetledi.
#Obezite