Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 Euro değeri, temmuz ayında yüzde 30,5 oranında artırılarak 14,0387 TL olarak belirlendi.
#Resmi Gazeteİlaç fiyatlarını belirleyen Euro değerinin yüzde 36.77 arttırılarak 10.75 TL’ye çıkarılması kararının, piyasadaki ilaç bulunurluğu sıkıntısına çare olup olamayacağını sektör temsilcileri, doktor kökenli milletvekilleri ve eczacılara sorduk. Aldığımız tepkiler genellikle, artışın geçici bir rahatlama sağlayacağı ancak fiyat bareminin de yenilenmesi gerektiği yönünde oldu.
#İlaç FiyatlarıTicari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nde kritik bir değişiklik yapıldı. Tüketiciyle satıcılar arasında anlaşmazlığa neden olan ve satıcının, indirim oranını zaten fiyatı düşürülmüş bir ürünün, ilk satış fiyatını esas alarak yüzde ‘70 indirim, yüzde 90 indirim’ yazmasıyla başlayan tartışmalar sona erecek. Artık indirimlerde önceki 30 gün içinde uygulanan en düşük fiyat esas alınacak.
#Sahte İndirimMonoklonal antikorların adını ilk olarak eski ABD Başkanı Donald Trump koronavirüse yakalandığında uygulanan çoklu tedavi kokteylinde duymuştu. GSK ile Vir Biotechnology tarafından geliştirilen ve monoklonal antikor içeren Kovid-19 ilacına acil kullanım onayı verildi.
#Monoklonal AntikorAcil Kullanım Onayı, son gelişmelerin ardından gündeme geldi. Çin'den gelen ve perşembe günü uygulanmaya başlayacak olan koronavirüs aşısıyla ilgili Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan yapılan açıklamada, "Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca ilgili aşı için Acil Kullanım Onayı verilmiştir." ifadesi kullanıldı. 18 Aralık 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 'Acil Kullanım Onayı' maddesinde aşılar için belirtilen veriler sağlanıncaya kadar kurum tarafından AKO verileceği bildirilmişti. İşte, Acil Kullanım Onayı ile ilgili bilgiler.
#Acil Kullanım Onayı Ne DemekSon dakika haberleri: Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) ABD'nin Moderna koronavirüs aşısını onayladığı bildirildi. Moderna'nın geliştirdiği aşı, Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının ardından AB’de onay verilen ikinci aşı oldu.
#ModernaKoronavirüs aşısı için yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği'ne bulaşıcı hastalıklar kapsamındaki aşılar için "Acil Kullanım Onayı (AKO)" hükmü eklendi. 18 Aralık 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 'Acil Kullanım Onayı' maddesinde aşılar için belirtilen veriler sağlanıncaya kadar kurum tarafından AKO verileceği bildirildi. Resmi Gazete'de yapılan düzenlemeyle beraber, Acil Kullanım Onayı'nın anlamı gündeme geldi. Peki, Acil Kullanım Onayı (AKO) ne demek? İşte, ayrıntılar.
#Acil Kullanım Onay NedirSon dakika haberine göre, Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği'ne bulaşıcı hastalıklar kapsamındaki aşılar için "Acil Kullanım Onayı (AKO)" hükmü eklendi.
#Koronavirüs Aşısıİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbulluların akıllı telefonlarındaki karekod sistemiyle toplu taşıma araçlarını kullanabileceğini duyurdu. Bu gelişme ardından karekod ve karekod okutma kelimelerinin anlamı merak konusu oldu. Peki, karekod nedir? Karekod okutma ne demek?
#Karekod NedirAK Parti'nin sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için hazırladığı yasa teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Teklif ile ilaç ve eczacılık alanında düzenleme, sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesi gibi konular hedefleniyor. TBMM Başkanlığına sunulan teklif 43 maddeden oluşuyor. Teklifin perşembe günü Meclis Sağlık Komisyonu'nda görüşülmesi öngörülüyor.
#AK Parti20 Şubat'ta yüzde 10.6 zamlanacak ilaçlar piyasada bulunmayınca devreye Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) girdi. Kurum, yaptığı duyuruda, ilaç olduğu halde talepleri geri çeviren firmalar hakkında idari ve cezai işlem yapılacağını açıkladı.
#İlaç