Meltem ÖZGENÇ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2010 00:00
Küpür kesme işlemini sona erdirececeği düşünülen İlaç Takip Sistemi (İTS) yeni sorunları beraberinde getirdi. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü (İEGM) ile SGK’nın yayınladığı genelgelerle, eczacılara yeni küpür kesme şekilleri bildirildi.
Konuya ilişkin Ankara Hürriyet’e açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan “Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliği”nde yapılan değişiklikle ürünler üzerinden kupürlerin kaldırıldığını ve yerine “karekod” adıyla yeni bir tanımlayıcı konulduğunu anımsattı. Saydan şöyle devam etti:
Sistem test edilemedi
“Bu süreçte Sağlık Bakanlığınca, ürünler üzerine ilaç firmalarınca karekod konulma mecburiyeti getirildi. Uygulamada karşılaşılacak aksaklıkları görmek açısından çok az sayıdaki eczanede pilot uygulama başlatıldı, ancak ilaç firmalarının sisteme kayıt yapamamaları nedeniyle sistemin çalışması test edilemedi. Buna rağmen Sağlık Bakanlığı ve İEGM’nin yayınladığı genelge ile İTS için yeterli sayıda pilot uygulama yapıldığı belirtilerek sistem hayata geçirildi.
Olmayan karekod nasıl kesilecek
Üstelik eczacılar olarak hangi kurumun dediğini yapacağımızı şaşırmış durumdayız. İTS’nin bağlı olduğu İEGM sitesinde yayımlanan listede karekodlu ifadesi olan ürünlerde karekod kesilmez demesine rağmen, SGK nın yayımladığı genelgede karekod kesilecek denmektedir. Bazı ilaçlarda ‘karekodludur’ ifadesi yer almakta, fiyat küpürü ve barkotu olduğu halde SGK’nın ‘keseceksin’ dediği karekodu kutunun üzerinde bulunmamaktadır. Biz eczacılar olmayan bir karekodu nasıl kesebiliriz?”
Aksaklıklar nedeniyle dava açıldı
TEİS aksaklılar nedeniyle Danıştay’da dava açtı ve şunları savundu:
“Alt yapısı ve diğer paydaşları hazır olmayan bir sistem uygulamaya konularak ilaç gibi hayati öneme sahip ve beklemesi mümkün olmayan bir ürünün hastaya ulaşması engellenmektedir. Üstelik, kanser, hepatit, hemofili gibi tedavisi pahalı hastalıklarda hastanın derhal ilaca ulaşamaması hastalığın tedavisini imkansız kılacaktır. İTS’ne ilaç firmaları ve ecza depolarının giriş zorunluluğu olmadan, eczacıların girişe zorunlu tutulması hem sistemin ruhuna aykırılık taşımakta, hem de ilaç ve eczacılık hizmetlerini aksatarak toplum sağlığına zarar vermektedir.”