Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Bergama Antik Kenti'nin, ulusal ve uluslararası kültür-turizm vitrininde hak ettiği öncelikli yeri almasını sağlayacağız. Bu süreç için öngördüğümüz bütçe ise 1 milyar TL'dir" dedi.
#Turizm Bakanı Mehmet Nuri ErsoyTürkiye, peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olduğu her bölgenin kendine has bir peyniri bulunuyor. 'Çanakkale' denince ilk akla gelen lezzetlerden olan Ezine peyniri, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı ve Türkiye'den bu listeye girmeyi başaran ilk peynir çeşidi oldu. Biz de uzmanlarımıza ‘Ülkemizde peynirlerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 peyniri önerdiler.
#RotaAvrupa Bisikletçiler Federasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ev sahipliğinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve yerel paydaşların destekleriyle İzmir’de bir otelde düzenlenen EuroVelo (Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı) Bisiklet Turizmi Konferansı’nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “İzmir 8 bin 500 yıllık tarihi mirası, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Efes ve Bergama şehirleri, Ege kıyılarında uzanan eşsiz coğrafi ve tarihi yapısıyla bu etkinliğe ev sahipliği yapmak için mükemmel bir ortam sunuyor” dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyPergamon Antik Kenti, Ege bölgesinde İzmir ilinde bulunur. Tarihi özelliklerin dolayı yerli ev yabancı turistlerin ilgisini çeker. Pergamon Antik Kenti nerede, tarihi özellikleri, giriş ücreti bilgilerini sizler için araştırdık.
#SeyahatTürkiye'nin en önemli tarihi kentlerinden biri olarak öne çıkan Bergama antik kenti, dünya çapında çok önemli bir yere sahiptir. Her sene yoğun şekilde yerli ve yabancı turistin akın ettiği özel bölge, içerisinde birçok farklı yapının bulunduğu en önemli tarihi dokular arasında yer almaktadır. Peki, Bergama Antik Kenti nerede? Bergama Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023)
#SeyahatTapınak ve sunağı Berlin’de sergilenen Pergamon Antik Kenti için geçen hafta Berlin Eyalet Müsteşarı Gomis şaşırtıcı bir çıkış yapıp ‘Türkiye’ye iade edilmeli’ dedi. Bu vesileyle antik kentten kalanları hatırladık... Kasabanın ortasındaki Kızıl Avlu ve geleneksel yaşamıyla Bergama dört mevsim ziyaret edilmeyi hak ediyor.
#SeyahatAnadolu toprakları, antik çağlardan itibaren sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış bereketli bir diyar... Günümüzde ise bu medeniyetlerden bizlere kalan pek çok kültürel hazine bulunuyor. Hazır güz mevsimine adım attığımız şu günlerde bu kültürel değerleri keşfetmeye ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken açık hava müzeleri hangileri?’ diye sorduk. 12 şehirden müze kartla giriş yapılabilen birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#Rotaİzmir'in Bergama ilçesinde, Pergamon Antik Kenti'ndeki kazılarda Kızıl Avlu'nun yakınında yeni ortaya çıkarılan peristilli (avlulu) evin yer aldığı alanda, 'ampulla' olarak tanımlanan hacı şişesi bulundu. Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Felix Pirson, "Hacı şişesi olarak tanımlayabileceğimiz bir buluntuya rastladık. Erken Hristiyanlık dönemine ait olduğu anlaşılıyor" dedi.
#İzmirABD'de bir müzik şirketinde yazılımcı olarak çalışan bilgisayar mühendisi Denem Orhun (39), yaklaşık 1,5 yıl önce eşiyle birlikte tatil için geldiği İzmir'in Dikili ilçesinde dalış yaparken su altında yuvarlak kolonlara rastladı. Orhun, kolonların dronla çektiği görüntüsünü Bergama Antik Kenti kazı ekibine gösterdi. Kolonların Akalılar tarafından kurulan Atarneus Antik Kenti'ne ait liman olduğu belirlenirken, bölge 1'inci derece sit alanı ilan edildi. Denem Orhun, "Yüzerken sudaki yuvarlak kolona gözüm ilişti. Yerdeki başka taşlarla beraber buranın antik bir yapı olduğunu düşündüm. Yapının bazilika planına sahip olduğunu fark ettim" dedi.
#Atarneus Antik KentiABD'de bir müzik şirketinde yazılımcı olarak çalışan bilgisayar mühendisi Denem Orhun (39), yaklaşık 1,5 yıl önce eşiyle birlikte tatil için geldiği İzmir'in Dikili ilçesinde dalış yaparken su altında yuvarlak kolonlara rastladı. Orhun, kolonların dronla çektiği görüntüsünü Bergama Antik Kenti kazı ekibine gösterdi. Kolonların Akalılar tarafından kurulan Atarneus Antik Kenti'ne ait liman olduğu belirlenirken, bölge 1'inci derece sit alanı ilan edildi. Denem Orhun, "Yüzerken sudaki yuvarlak kolona gözüm ilişti. Yerdeki başka taşlarla beraber buranın antik bir yapı olduğunu düşündüm. Yapının bazilika planına sahip olduğunu fark ettim" dedi.
#İzmirABD'de bir müzik şirketinde yazılımcı olarak çalışan bilgisayar mühendisi Denem Orhun (39), yaklaşık 1,5 yıl önce eşiyle birlikte tatil için geldiği İzmir'in Dikili ilçesinde dalış yaparken su altında yuvarlak kolonlara rastladı. Orhun, kolonların dronla çektiği görüntüsünü Bergama Antik Kenti kazı ekibine gösterdi. Kolonların Akalılar tarafından kurulan Atarneus Antik Kenti'ne ait liman olduğu belirlenirken, bölge 1'inci derece sit alanı ilan edildi. Denem Orhun, "Yüzerken sudaki yuvarlak kolona gözüm ilişti. Yerdeki başka taşlarla beraber buranın antik bir yapı olduğunu düşündüm. Yapının bazilika planına sahip olduğunu fark ettim" dedi.
#İzmirMilattan önce 2’nci yüzyılda inşa edilen ve 1870'li yıllarda Almanya'nın başkenti Berlin'e götürülen Zeus Sunağı'nın Bergama Antik Kenti'ne getirilmesi için çalışma başlatıldı. Yerel yönetimler ve hükümetin ortak çabalarıyla Osmanlı arşivlerindeki bilgilerin toplanması için ilk adım atılırken bir sonraki aşamada hukukçulardan destek alınacağı dile getirildi.
#Zeus SunağıCHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi ile AK Partili Bergama Belediyesi ortak kararla, Türkiye’den Almanya’ya kaçırılan Zeus Sunağı’nı geri istemeye hazırlanıyor. Berlin Pergamon Müzesi’ndeki eserin iadesi için Osmanlı arşivlerindeki bilgiler toplanıyor. Bir sonraki aşamada ise hukukçularla görüşülecek.
#Gazetehaberleri‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari EserİZMİR’in Bergama İlçesi’ndeki Bergama Antik Kenti’ndeki teleferiğin vagonlarından biri, lodos fırtınası sırasında yerinden çıkarak yaklaşık 10 metre yükseklikten düştü. Vagonda kimsenin bulunmaması olası faciayı önlerken, diğer vagonlar bulunanlar ve çevredekiler, büyük panik yaşadı.