Artık Tokat’ın da bir gastronomi festivali var. İlki geçen hafta düzenlenen etkinliğin amacı; yerli tohumun önemine dikkat çekmek ve Tokat yemeklerini daha bilinir kılmak... Festivalin danışman şefi Ömür Akkor’la konuştuk. Akkor, “Tokat mutfağı, sebze ve etin bir arada olduğu, hamurişinin kâfi miktarda yendiği, dengeli bir mutfak.Geleneksel tarifleri eski usulde pişirmeye devam etmeleri de bence çok önemli” diyor.
#TokatCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, "Dünya Bankasının verilerine göre, 2050'de dünya nüfusunun, 10 milyar olması bekleniyor. Böyle bir dünyada tarım, ülkelerin en üstün gücü olacak. Tarım kabiliyetimize ağrılık vermeli ve bilhassa genç nesillerin, tarıma yönelmelerini sağlamalıyız" dedi.
#Emine ErdoğanMaden çıkarmak için zeytin ağaçlarının taşınmasıyla ilgili yasal düzenleme beni çok üzdü. Zeytine, ağacına, zeytinyağına ve çiftçiye sahip çıkmalı; bu kültürün gelecek kuşaklara aktarılması için elimizden geleni ardımıza koymamalıyız. Maden biter, zeytin kalır!
#ZeytinMersin'de limon hasadı başladı. İlk limonlar Rusya, Ukrayna ve Balkan ülkelerine ihraç edilecek. Hasada katılan Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, bereket ve bol kazanç dileğinde bulunup limonları besmeleyle kesti, işçilere baklava ikram etti.
#Limon HasadıSonbahar rengârenk doğasıyla gözlerin, lezzetli yemekleriyle de midelerin dostudur. Sonbahar hasat mevsimidir. Üzümler salkım salkım toplanmayı bekler. Zeytinler de zümrüt yeşili yağa dönebilmek için bu ayları bekler. Deniz de lezzetlenir sonbaharda. Palamut, lüfer, yavaş yavaş hamsi ve uskumru bu mevsimde damakları çatlatacak kadar lezzetlenirler. Kış bastırmadan hem gözlerinizi hem de midenizi heyecanlı bir yolculuğa çıkarın.
#Mehmet Yaşin