Victoria Danson, uzun süredir bir inflamatuar bağırsak hastalığı olan Crohn ile mücadele ediyor. Tüm sindirim yolunu etkileyen ve ölümcül de olabilen Crohn hastalığı, Danson’ın tüm hayatını değiştirdi. "Şehir hastalığı" olarak bilinen Crohn’un dünyada görülme sıklığı artıyor. Uzmanlara göre Türkiye’de de Crohn büyük şehirlerden kırsala doğru artışını sürdürüyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? İşte Victoria Danson'ın yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkFazla kilolar, hareketsizlik, yanlış duruş ve oturuş, hatta aşırı topuklu ya da babet ayakkabılar giymek… Günümüzde gerek sağlıksız yaşam tarzı, gerekse ilerleyen yaş gibi etkenlerle erişkin skolyozu giderek yaygınlaşıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, erişkin skolyozu hakkında en sık sorulan 6 soruyu yanıtladı, kaçınılması gereken 4 hatayı sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Erişkin SkolyozFarklı yaş guruplarına bağlı olarak birçok kişide yaşanan sorunlardan biri bel kaymasıdır. Özellikle günlük yaşama sekteye uğratan en önemli sağlık sorunlarından biridir. Peki, bel Kayması nedir? Neden olur? Bel kayması tanısı, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında detayları derledik.
#Bel KaymasıBel fıtığı, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem teşkil eden durumlar arasındadır. Bu bakımdan Bel fıtığının ne olduğunu öğrenebilir ve nasıl geçtiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bel Fıtığı nedir? Nasıl geçer ve teşhis edilir? Bel fıtığının tedavi yöntemleri araştırarak detaylarıyla birlikte derledik.
#Bel Fıtığıİnsan vücudunun en önemli sinirleri içerisinde yer alan ve belden topuğa dek uzanan siyatik sinirlerinde oluşan baskı veya hasarlar ağrıların meydana gelmesine sebep olur. Bu ağrılar, bacaklarda veya kalçada hissedilebilmektedir. Peki Siyatik nedir ve neden olur? Siyatik belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Siyatik Nedir Ve Neden Olur?Belinizden dizinize doğru inen dayanılmaz ağrılar, bacaklarda karıncalanma, hareket etmekte zorlanma gibi şikayetleriniz varsa sebebi siyatik ağrılar olabilir. Halk arasında sinir romatizması olarak da adlandırılan siyatik ağrılar, vücudun en büyük siniri olan siyatikte meydana gelir ve sıkışması halinde şiddetli ağrıya sebep olur. Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Çetin Ayhan Evliyaoğlu siyatik ağrısı ve tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Ayakta KarıncalanmaBel ve boyun ağrısı çeken hastalarımız için doğru bir yol izlemeleri tedavi açısından hayli önem arz etmektedir. Bu konuda da bize çok fazla sayıda ‘Fıtık mıyım, yoksa fıtık dışı nedenlere bağlı bir ağrı mı yaşıyorum?‘ gibi sorular gelmektedir. Bu karmaşık problemin ayırt edilmesi ciddi bir uzmanlık, bilgi ve tecrübe gerektirmektedir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Bel FıtığıGencinden yaşlısına toplumumuzda her 10 kişiden 8’inde görülen bel – boyun fıtığı, çağın sorunu olan hareketsiz yaşam tarzı ile birlikte her geçen gün artıyor. Birçok kişinin korkulu rüyası olan ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen bu rahatsızlığın tedavisinde gelişen teknoloji umut oluyor.
#Fıtık Neden OlurDoç. Dr. Ahmet İnanır, “Fazladan 50 kilogramlık bir ağırlığın gün boyunca taşınması bel omurları arasındaki disklerde, bağlarda, kaslarda, eklemlerde kronik zorlanmaya ve bozulmaya yol açar. Ayrıca 50 kilogram fazla kilosu olan bir insanın eğilerek bir kalemi alması durumunda dahi bele en az 250 kg ekstra yük binmektedir” dedi.
#ObeziteBel fıtığı, özellikle çalışan insanlar için oldukça zorlayıcı ve acı verici bir hastalıktır. Bu rahatsızlık genelde şiddetli bel ağrısı olarak tarif edilmektedir. Ancak her bel ağrısı bel fıtığı olmayabilir. Peki, bel fıtığı için hangi doktora gidilir? Bel fıtığına hangi bölüm bakar? İşte bel fıtığı hakkında çok sorulan bu soruların cevaplarını size özel hazırladık.
#Bel Fıtığı İçin Hangi Doktora Gidilir?Nöroşirürji, sinir sistemi problemlerinin tedavisiyle ilgilenmektedir. Alanın uzmanlığı; asıl sinirleri, beyni, omuriliği, omurganın kemiklerini, kafatası, omuriliklerin dışında kan damarlarını, bağlarını ve sinir dokularına destek veren koruyucu kaplamaları içermiş olan türlü şartları içermektedir. Peki, beyin cerrahi nedir? Beyin cerrahi bölümü hangi hastalıklara bakar?
#Beyin Cerrahi Nedir?Nöral terapi; ağrı şikayetiyle başvuran hastalarda, otonom sinir sistemi bozuklukları olanlarda tedavi için etkili ve güçlü bir yöntemdir. Tedavide iyileşme mekanizmasını harekete geçiren bir enjeksiyon uygulanır. 19. yüzyılın başlarında yöntem oluşmaya başlamış ve gelişmiştir.
#Nörol TerapiAğrı bandı, yani orijinal adıyla ‘’kinesio’’bant pamuk ve naylondan oluşan özel bir karışım banttır. Cildin elastik yapısını taklit etmek gibi bir özelliği vardır. Bu sayede vücut hareketlerini de kısıtlamaz. Ağrı bandı yapıştırıldıktan sonra su geçirmez özelliği, egzersiz sırasında hatta duş alırken bile çıkmaz. Ağrı bandı, vücutta yaklaşık olarak 5 gün dayanabilecek yapıya sahiptir.
#Ağrı Bandının FaydalarıKuru iğneleme tedavisi, tetik noktasının tedavisi için çok ince bir iğnenin deriden itildiği bir tedavidir. Tamamlayıcı tedavi olan kuru iğne tedavisi tetik noktayla ilişkili olan ve geniş bir alana yayılan ağrıya sebep veren gergin kas bantlarının gevşemesi için kullanılır. Bazen bu tetik noktalar günlük işleri yapmayı zorlaştırır çünkü alana her dokunulduğunda ağrı olur ve ağrı vücudun yakın bölgelerine yayılır.
#Kuru İğnelemeÇoğu ofis çalışanı günün 8 saatini neredeyse hiç kalkmadan üstelik yanlış pozisyonda oturarak geçiyor. Hal böyle olunca omurganın doğal postürü bozuluyor çeşitli hastalıklar ve buna bağlı olarak ağrılar da kaçınılmaz oluyor. Alınacak basit önlemlerle omurga hastalıkları riskini en aza indirmek mümkün. Avrasya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Şenay Sıldır omurga hastalıkları hakkında önemli bilgiler verdi.
#Bel Ağrısı Nasıl Geçer