“Okula hazır olmak” çocukların bedensel, toplumsal, duygusal, bilişsel ve dil gelişimleri açısından okul ortamında kendilerinden beklenen görev ve etkinlikler için yeterli gelişim düzeyine erişmiş olmaları demek. Bedensel gelişim içerisinde çocukların denge, yürüyüş ve benzeri hareketleri “kaba motor”, el becerileri “ince motor” beceriler olarak değerlendirilir. Örneğin okula hazır olan bir çocuk kalem tutabilmeli, vücudunu ve hareketlerini kontrol edebilmeli, yazı ve çizim yapabilmeli.
#Konuk Yazar37’nci haftadan önce doğan bebeklere prematüre deniliyor ve organları henüz tam olarak gelişmediği için kuvözde kalmaları gerekiyor. Son yıllarda dünyada prematüre doğan bebeklerin sayısında ciddi şekilde artış yaşanıyor. Türkiye'de de her 10 bebekten biri prematüre doğuyor. Peki bu duruma etki eden faktörler neler? Neden sayıları her geçen gün artıyor?
#Prematüre DoğumDarüşşafaka Cemyieti’nin 2020 Yılı Entegre Raporu, 3 kategoride başvuru yaptığı MarCom Ödülleri’nde, tüm başvurularında ödüle layık görüldü. Raporun şeffaflık, yönetişim ve hesap verilirlik kavramlarıyla doldurulduğunu ve temelini ekip ruhunun oluşturduğunu belirten Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem, nitelikli eğitimin temel güvencesinin düzenli bağışlar olduğunu vurguladı.
#MarcomAK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, 54 maddelik 5'inci Yargı Paketi teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunduklarını açıkladı. 5'inci Yargı Paketi ile "çocuk haczi", icra sistemi dışına çıkarılacak ve Çocuk Koruma Kanunu kapsamına alınacak.
#AK PartiHayat bizleri o kadar meşgul ediyor ki bazen biraz eğlenecek zamanı bile bulamıyoruz. İnsanlar telaşlı çalışma programları, finans sorunları, ilişkilerdeki hayal kırıklıkları, mücadeleler ve gerginlikler nedeniyle daha fazla strese giriyor. Fıkralar ise hayatımızı kolaylaştırmak ve stresimizi yeniden yaşamak için iyi bir yoldur. İşte sizler için en komik, güzel, uzun ve kısa güldüren fıkra örnekleri..
#FıkraBir yılı aşan bir süredir çocuklar okullardan uzak kaldı, üniversiteler ve bütün eğitim kurumları kapandı, eğitim aternatif yollarla sunulmaya çalışıldı. Okul kurumuna yöneltilen bütün köklü eleştirilere rağman bu süreçte okulun birey ve toplum yaşamındaki önemi derinden hissedildi.
#Okul21’inci yüzyılla birlikte sanayi ve teknoloji oldukça gelişti, Endüstri 4.0 sonrası 5.0 dönemi sorgulanır hale geldi. Gelişmiş ülkeler tarafından 21’inci yüzyılda ihtiyaç duyulan insan profili yeniden tanımlandı. Problem üreten değil çözüm ortaya koyan, muhakeme gücü yüksek, teknolojiye hâkim, olabildiğince dil bilen ve takım çalışmasına uygun bireylerin yetiştirilmesi ön plana çıktı.
#EğitimEn değerli varlıklarımız, çocuklarımızın da spora en az bizim kadar hatta bizden daha fazla ihtiyaçları var. Bu fiziksel aktivite, sadece çocuklarımızın kendi ayaklarının üstüne bastığı zamandan itibaren değil; zihinsel ve bedensel gelişimlerinin en önemli evresinde, yani ilk bir yaş döneminde de çok büyük önem taşır.
#Bebeklerde EgzersizAnne babalar olarak çocuklarımızın büyüme gelişimleri sırasında her gün kafamızı meşgul eden sorularla mücadele etmekten kendimizi alamayız. Çocuğumun büyümesi yaşına uygun mu? Zihinsel ve bedensel gelişmeleri iyi mi? Duygusal gelişime yardımcı olabilmek için neler yapmalıyım? Fark edilmeyen bir hastalığı var mı?
#ÇocukEtkileri vücudumuzdaki her bir hücrede görülen tiroid hormonu, büyüme, gelişme, metabolizma dengesi gibi yaşamsal faaliyetler için olduğu kadar, nörolojik ve psikolojik iyilik hali için de çok gerekli bir hormondur. Klinik olarak çocuklarda hipotiroidin, hipertiroide göre daha sık görüldüğünü söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları& Çocuk Endokrin Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, bunun sebepleri arasında ilk sırada hashimoto tiroiditin bulunduğunu belirtti.
#HashimotoAnne babalar olarak çocuklarımızın beden ve ruh sağlığını geliştirmek her zaman öncelikli amacımızı oluşturuyor. Ancak zeka gelişimine katkıda bulunacak çabalardan da geri durmuyoruz. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol, çocuklarda zekayı geliştirecek en önemli unsurun konuşmak, şarkı söylemek gibi karşılıklı etkileşim olduğunu söylüyor.
#Çocuk GelişimiSırt çantası kullanımı okul çağındaki çocuklar için okul araç-gereç ve kitapların taşınmasında en pratik ve uygun yol. Ancak çocukların bedensel gelişim gösterdiği bu dönemlerde uygunsuz çanta taşıma, ağrı ve önemli kas iskelet sistemi problemlerine yol açıyor.
#ÇocukEğitim sistemimiz gençleri, hayata ve meslek yaşamı yerine sınavlara hazırlıyor. İnsanın asıl sınavı olan hayatın kendisi için ne kazandırdığı ise tartışmalı. Eğitim sistemimiz, öğrencilere ne alması gereken bilgileri tam olarak verebiliyor ne de onların hayatta başarılı olacak yönlerinin gelişmesine yardımcı oluyor.
#Eğitim