Çocuğunuzu spora teşvik edin

Çocuklar beden farkındalıklarını spor ile maksimumda kazanırken, eş zamanlı olarak öz güven, paylaşma duygusu, cesaret, disiplin gibi kişisel ve ahlaki değerlere de ulaşıyor.

Haberin Devamı

Ebru Karaduman kimdir bize anlatır mısın? Spora ne zaman başladın, kariyerin için neler yaptın ve şimdi ne üzerine çalışıyorsun?

Spora başlama serüvenim çok hareketli bir çocuk olmamdan ötürü, 3 yaşındayken, annem tarafından jimnastiğe yönlendirilmemle başladı. Sonrasında 17 yıl profesyonel olarak artistik jimnastik yaptım. Uluslararası turnuvalarda ülkemi başarı ile temsil etmiş milli bir sporcuyum. 2004 yılında Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Jimnastik Antrenörlüğü bölümüne başladım. Okul yıllarım boyunca birçok özel okul ve kulüpte jimnastik antrenörü olarak görev aldım. 2008 yılında üniversiteden mezun olduğumda ise farklı projeler yaratıp girişimlerde bulunmam gerektiğini düşünerek ve aynı zamanda tüm çocukların spora jimnastik ile başlaması gerektiğini savunarak 2009 yılının ocak ayında Ebru Karaduman Beden Atölyesi’ni kurdum. Aktif olarak artistik jimnastik milli hakemliğimi sürdürüyorum. Çok severek yaptığım diğer bir işim ise profesyonel sporculara koçluk yaparak, sporculuk kariyerlerine farkında olarak devam etmelerini sağlamak. Bir de kamera önünde olmaktan ve bilgilerimi aktarmaktan son derece keyif alıyorum. TRT 3 Spor, Bloomberg HT, Sports TV ekranlarında, uzun soluklu projelerde, egzersiz uzmanı ve sunucu olarak yer aldım. Sayısız dergi, web sitesi, gazete vb. mecralarda çocuk ve yetişkinlere yönelik spora dair bilgilendirici yazılar yazdım ve yazmaya da devam ediyorum. Bunların dışında, son yıllarda gelişen dijital platforma ayak uydurmazsam olmaz diyerek bir YouTube kanalı açtım. Kanalımda önceliği jimnastik olan; eğitici, öğretici, bilgilendirici ve motive edici paylaşımlar ile sporseverlerle buluşuyorum.

Haberin Devamı

Çocuğunuzu spora teşvik edin

Çocukları spora yönlendirmek çok önemli. Peki hangi yaşta spora başlatmalıyız çocuklarımızı?

Okul öncesi dönem diye adlandırdığımız 3-6 yaş arasında çocuklar spora başlatılabilir. Bir çocuk ne kadar erken yaşta spor ile tanışma fırsatı bulur ise, geleceğine hem ruhen hem de fiziki olarak ciddi yatırımlar yapmaya başlamış oluyor. Ülkemizde de artık ebeveynler bunun farkında…

Haberin Devamı

Çocuklarımızı spora yönlendirmenin ne gibi faydaları var?

Öncelikle, spor yapan çocuk ile yapmayan çocuk arasında ciddi farklar olduğunu belirtmekte yarar var. Spor yapan çocuklar ince ve kaba motor kas gelişimlerinin farkında olarak yetişirken, bu bedensel gelişim onların zihinsel gelişimlerini de olumlu yönde etkiliyor. Bunun yanı sıra, spor sadece fiziksel bir gelişime hizmet etmiyor. Spor aynı zamanda bir disiplin ve özveri işidir. Çocuklar beden farkındalıklarını spor ile maksimumda kazanırken, eş zamanlı olarak öz güven, paylaşma duygusu, cesaret, disiplin gibi kişisel ve ahlaki değerlere de ulaşıyor.

Erken yaşlar için en ideal spor dalları hangileri?

Haberin Devamı

Tüm spor branşlarının temeli olarak adlandırdığımız jimnastik, çocukların en erken yaşta, yani yaş 3 iken, başlayabileceği sporların başında gelmektedir. Çünkü karada beden hakimiyetini kazanma şansını ancak bu spor dalı ile maksimumda yakalayabiliyorlar. Bunun yanı sıra 3 yaş itibariyle yüzme sporuna da başlanabilir. 7 yaş itibariyle atletizm, tenis ve takım sporları (voleybol, basketbol vb.) başlanabilir. Önemli olan, çocuğun severek yapacağı sporu keşfetmesine imkan sağlamaktır.

Çocuğunuzu spora teşvik edin

Çocuğun bir spor dalını sevip sevmediğini nasıl anlayabiliriz?

Bir çocuk antrenmana gideceği her vakitte türlü türlü bahaneler üretiyorsa, o sporu sevmediği çok açık ortadadır. Özellikle okul öncesi dönemindeki çocuklar (3-6 yaş), bir spora alışana kadar oldukça isteksiz olabiliyor. Burada ebeveynlere önerim, çok da kolay vazgeçmemeleri olacak. Diğer taraftan, bazen çocuklar bir spor dalını çok sevebilir fakat o spora yeteneği olmayabilir. Bazen de o spor dalına çok yeteneği vardır fakat o sporu sevmiyordur. Bu iki durumu da anlayışla karşılayıp, uzman eğitmenlerin yönlendirmesi ile çocuğun sevebileceği farklı spor dallarını keşfetmesine yardımcı olmak gerekmektedir.

Haberin Devamı

Ne sıklıkta ders aldırmalıyız ki çocuklar sıkılmasın? 

Bu durum her çocukta karakteri, yetiştirilme tarzı ve aile ortamına göre değişiklik göstermektedir. Yine de genelleyecek olursak, başlangıçta çocuklar haftada minimum 2, maksimum 4 gün bir spora gidebilirler. Zaten çocuk keyif alıyorsa, antrenman süresi ve günleri rahatlıkla arttırılabilir.

Çocuğunuzu spora teşvik edin

Yaz aylarında hangi spor dallarını önerirsin çocuklarımıza? 

Başta tabii ki yüzme! Onun dışında jimnastik, basketbol, voleybol, futbol benim önerilerim arasında...

Spor salonlarına, özel merkezlere gidemeyen çocuklar için neler önerirsin?

Ebeveynlerin YouTube videolarını takip ederek, çocukları ile beraber evlerinde hareket etmelerini öneririm. Kendilerini ve çocuklarını riske atmayacak basit hareketler ile beraber spor yapmaları oldukça keyifli olacaktır. Bu sayede çocuklar, özel bir merkeze gidemiyorsa bile sporun önemini fark etme şansı yakalayacaktır. Ayrıca, Gençlik Spor İl Müdürlükleri'nin ücretsiz olarak her ilde çok güzel imkanlar sağladığını sık sık görüyorum. Devletin imkanlarını iyi araştırıp, faydalanabilirler.

Haberin Devamı

Teşekkür ederim Ebru, çalışmalarında başarılar dilerim.
 

Yazarın Tüm Yazıları