Süt alerjisi hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ortaya çıkabilen bir alerji türüdür. Süt alerjisinin nedenleri günümüzde de en çok araştırılanlar arasına girmiştir. Süt alerjisi çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Süt alerjisine nelerin iyi geldiği merak edenler araştırma yapmaktadırlar. Peki süt alerjisine ne iyi gelir? Süt alerjisi neden olmaktadır? Süt alerjisi belirtileri nelerdir? Süt alerjisinin tedavisi nasıl yapılır? İşte süt alerjisi ile ilgili her şey.
#Süt Alerjisi NedirBebeklerin en önemli besin kaynağı süttür. Özellikle de anne sütü bir mucize gibidir ve bebeklerin gelişimi için hayati bir öneme sahiptir. Ancak anne sütü içemeyen bebekler inek sütü ile beslenmek zorunda kalabilir. Bu durumda bazı bebeklerde inek sütüne karşı alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, bebeklerde görülen süt alerjisi ile ilgili önemli bilgiler veriyor.
#AnneGıda alerjileri modern ve giderek artan bir salgın. Son araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Besin AlerjisiAlerjiler her zaman hayatımızdaydı ama son zamanlarda bu konudaki şikayetleri çevremizde çok daha sık duyar olduk. Kiminin polene kiminin çeşitli besinlere kiminin de hayvanların tüyüne kısaca hemen herkesin bir şeylere alerjisi var. Peki alerji vakalarında son dönemlerde gerçekten de bir artış var mı, yoksa her zaman bu kadar yaygın mıydı? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkBebekken inek sütüne alerjisi olan Lorin’in en çok sevdiği besinlerden yumurtaya da alerjisi oluştu. Yediğinde ayak bileğine kadar tüm vücudu kıpkırmızı oldu. Annesi Gizem, Dünya Besin Alerjisi Farkındalık Haftası kapsamında katıldığı seminerden öğrendiklerini paylaşıyor...
#Dünya Besin Alerjisi Farkındalık HaftasıKarın guruldaması hemen her yaş grubu insanda gözlemlenen bir durumdur. Bu guruldama bebeklerde gözlemleniyor ve sayısı da oldukça fazla oluyorsa ebeveynlerin telaş etmeleri son derece normal olarak karşılanmaktadır. Peki, Bebeklerde karın guruldaması ne anlama gelir ve neden olur? Karın guruldaması nasıl geçer sizin için tüm detayları ile derledik.
#Bebeklerde Karın Guruldamasıİnek sütü alerjisi, süt ya da sütten elde edilen gıdalar tüketildiği zaman bağışıklık sisteminin normal olmayan bir şekilde cevap vermesi durumudur. Normal şartlarda ise, bağışıklık sistemi bu gıdalara karşı çeşitli reaksiyon göstermezken, inek süt alerjisi olan kişilerde oldukça güçlü bir yanıt görülür. Belirtiler ise, orta ya da ağır bir şekilde seyredebilir. Bebeklerde inek sütü alerjisi neden olur, nasıl anlaşılır ve belirtileri nelerdir sizler için derledik.
#BebekBebeklerde alerji çeşitleri görülebilmektedir. Bebeklerde hangi alerjilerin görülebileceği konusunda bilinçlenmek ve bu konuda bilgi sahibi olmak gerekir. Bu nedenler sizde bebeklerde alerji çeşitlerini öğrenebilir, bebeğinizde bu belirtiler meydana geldiğinde, nasıl davranılması gerektiği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Bebeklerde alerji çeşitleri nelerdir? Bebeklerde hangi alerji türleri görülür tüm detaylarıyla derledik.
#Bebeklerde AlerjiÖzellikle bebeklerde yaygın olarak görülen durumlardan biri regürjitasyondur. Bebeklerde belli bir ay geldiği zaman yaşanan durumlar içerisinde gelir. Peki, Regürjitasyon nedir? Nasıl tedavi edilir? Reflü arasındaki fark nedir? Neden olur detayları ile derledik.
#RegürjitasyonSüt pek çok kişi tarafından sıklıkla tüketilen besinlerden birisidir. İnsan vücuduna pek çok yönden faydası olan sütün sık sık tüketilmesi de tavsiye edilmektedir. Fakat fazla tüketilmesi halinde bazı problemlere sebep olabilmektedir. Peki, süt gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır? Sizlere süt hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
Domates pek çok yönden sağlıklı besinler arasında yer almaktadır. Sağlık açısından tüketilmesi gereken besinlerden olan domatesin gaz yapıp yapmadığı son yıllarda en sık araştırılan konular arasında yer almaktadır. Peki, pişmiş ve çiğ domates gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır? Sizlere domatesin yetişkinlerde ve hamilelikte gaz sorunu oluşturup oluşturmadığı hakkında detayları derledik.
İçeriğindeki probiyotik ve yararlı bakteriler ile kefir en önemli besin kaynaklarından biridir. Çocuk ya da yetişkin herkesin mutlaka düzenli tüketilmesi gerektiği yiyecekler arasında gelir. Peki, ama bebeğe kefir verilir mi ve ne zaman verilir? Bebeğe kefir içirmek yararlı mı yoksa zararlı mıdır detayları ile derledik.
#BebekSüt alerjisi, bebeklerde ve çocuklarda olduğu kadar yetişkinlerde de ortaya çıkabilen bir durumdur. Süt alerjisinin belirtileri ve nedenleri de en merak edilen konulardan biri. Peki süt alerjisi belirtileri nelerdir, neden olur? Bebeklerde süt alerjisine karşı dikkat edilmesi gerekenler...
#Süt AlerjisiŞeker alerjisi nedir? Şeker alerjisi neden ve nasıl olmaktadır? Şeker alerjisi nasıl anlaşılır? Şeker alerjisinin belirtileri nelerdir? Şeker alerjisine ne iyi gelir? Şeker alerjisi nasıl tedavi edilir? Şeker alerjisi tedavi edildikten sonra tekrarlar mı? Şeker alerjisi nedir ve özellikleri hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Şeker Alerjisi NedirGünlük hayatımızda kahvaltılarda tükettiğimiz peynirler zaman zaman alerjiye neden olabilir. Alerjinin nasıl olduğu, belirtileri ve tedavisi gibi konular merak edilen konular içerisindedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Peynir Alerjisiİnek sütü alerjisi, inek sütünün içerisinde bulunan protein yapısının immünolojik mekanizma ile meydana gelen reaksiyonlara verilen addır. İnek sütünün içerisinde insanların antikor üretmesine sebep olan 20 tane protein çeşidi yer alır.
#İnek Sütü AlerjisiAtopik egzamanın bebeklerde de çok sık görüldüğüne dikkat çeken Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, ailelere uyarılarda bulundu. Nacaroğlu, “Pamuklu ve yumuşak dokulu giysiler tercih edilmelidir. Atopik dermatitin alevlenmesine neden olan besin ve solunum yolu alerjenleri belirlenmeli, bu faktörlerle temastan kaçınılmalıdır” dedi.
#Doç. Dr. Hikmet Tekin NacaroğluÇocuklarda besin alerjilerinin son 20 yılda 3 kat arttığını söyleyen Dr. Serdar Nepesov, “Bu durumun daha anne karnından itibaren insanın hayatını etkilediğini biliyoruz. Besin alerijisinin yetersiz ve dengesiz beslenmeye yol açmaması için de ayrıca dikkatli olunması gerekiyor” dedi.
#Dr. Serdar NepesovÇocuklarda besin alerjilerinin son 20 yılda 3 kat arttığını söyleyen Dr. Serdar Nepesov, Bu durumun daha anne karnından itibaren insanın hayatını etkilediğini biliyoruz. Besin alerijisinin yetersiz ve dengesiz beslenmeye yol açmaması için de ayrıca dikkatli olunması gerekiyor dedi.
#Besin AlerjisiYoğurt, mayalı bir süt ürünüdür. Yoğurt alerjisi aslında bir süt alerjisidir. Süt alerjisi, vücudun bağışıklık sisteminin sütteki proteine anormal bir şekilde tepki vermesiyle ortaya çıkar. Bebeklerde görülen en yaygın besin alerjilerinden biridir. 1 yaşından küçük bebeklerin yüzde 2-3'ünde görülür. Çocuklar büyüdükçe; özellikle 6 yaş ve üzeri çocuklarda görülme sıklığı yüzde 1'den daha azdır.
#Yoğurt AlerjisiBebeklerde besin alerjileri sık yaşanan problemlerin başında gelir. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde görülen besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli tablolara dönülebilir. Peki, her bebekte besin alerjisi riski var mı? Bebeklerde besin alerjisi diğer hastalıkları tetikleyebilir mi? Hangi besinler alerjiye yol açar? Alerjiye yatkınlık anne karnında mı başlar? Besin alerjileri nasıl tedavi edilir? İşte bebeklerde besin alerjisi ile ilgili tüm merak edilenler…
#Bebekİnek sütü protein alerjisi, ülkemizde bebeklerde en sık görülen besin alerjisidir. Bu alerji bağışıklık sistemimizin inek sütü proteine karşı anormal bir şekilde tepki vermesiyle ortaya çıkar. Sıklıkla 1 yaşından küçük bebeklerde görülür. Çocuklar büyüdükçe görülme sıklığı azalır. Peki inek sütü protein alerjisi nedir ve bu alerjiye karşı ne yapmalıyız? Alerji Diyetisyeni Ecem Tuğba Özkan tüm yönleriyle açıkladı...
#İnek Sütü Protein AlerjisiBebeğin ilk 6 ay tüm gereksinimini sağlayan anne sütü, sanal ortama düştü. Doğum sonrası sütü fazla olan anneler, bu mucizevi besini internet siteleri üzerinden yasal olmayan şekilde satışa çıkardı. DHA’nın telefonla ulaştığı bu ailelerden bazıları bunu hayır amaçlı yaptığını belirtirken bazıları da sütün 100 miligramını 100 liraya sattığını söyledi. İnternet üzerinden alınacak sütlerin sağlık risklerine dikkat çeken uzmanlar ise "Kaynağı bilinmeden bebeğe verilen bu sütler hepatit, AIDS gibi hastalıklar ve çeşitli enfeksiyonlara yol açabilir" uyarısında bulundu.
#İstanbulBesin alerjisi her yaşta görülse de daha çok çocukları etkiliyor. Ege ve Marmara'da çocuklarda daha çok süt alerjisi görülürken, Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nde yumurta alerjisi yoğunlukta… Prof. Dr. Y. Birol Saygı, gıda etiketlerinde 14 ortak alerjenin listelendiğini belirterek, “Gıda alerjisi olan tüketiciler için etiketleri okumaları alerjik riske maruz kalmamaları için önemli bir olgudur” diyor.
#Alerji