Güncelleme Tarihi:
Doğal bir süreç olarak ortaya çıkması ile beraber ile regürjitasyon ön plana çıkıyor. Bu durum bebeklerde yaşanması ile beraber aynı zamanda yetişkinlerde de meydana gelebilir. Genelde bebeklerde yaygın bir belirti ortaya çıkarmasını yanı sıra, aynı zamanda reflü de yine bebeklerde görülen durumlar içerisinde yer alır.
Regürjitasyon Nedir?
Sütün mideden ağza geri gelmesi regürjitasyon olarak bilinir. Geneli bebekler tarafından tükürülmesi olarak da ifade edilir. Ancak bunun bir kusma olmadığını ifade etmek gerekir. Çünkü kusma sütün mideden hızla geri gelmesi anlamı taşımaktadır. Genelde 12 aylık olan bebeklerde yaşanan regürjitasyon, aynı zamanda reflüye benzer bir yapıya sahiptir. Ancak aralarında birtakım farklılıklar ortaya çıkar. Bununla beraber pek çok anne ve baba regürjitasyon nedir ve neden olur sorusunun cevabını öğrenmeye çalışıyor.
Regürjitasyon Nasıl Tedavi Edilir?
Aslına bakılırsa regürjitasyon bebeklerde yaşanan ve doğal süreçler içerisinde olan durumlardan biridir. Yine de bu durumun azaltılması için ele alınması gereken birtakım unsurlar söz konusudur. Diğer taraftan bu durumun hem bebeklerde hem de yetişkinlerde yaşanan bir sorun olduğunu ifade etmek gerekir.
- Yüksek yastıkta yatmak ve başı yüksek yerde tutmak etkilidir.
- Fazla miktarda yemekten mümkün olduğu kadar kaçınmak gerekir.
- Az miktarda ve düzenli şekilde sık aralıklarla yemek yemek gerekir.
- Yemekleri yavaş yemek ve dikkatli bir şekilde çiğneyerek yutmak etkilidir.
Genel çerçevede yukarıda verilen yöntemler ve ışığı altında regürjitasyon sorununu gidermek mümkün. Tabii bu durum özellikle bebeklerde söz konusu olduğu zaman, uzman bir doktora görünmek önemli durumlar içerisinde yer alır. Böylece gerekli tedaviler ele alınmak suretiyle bunu uygun şekilde çözüm yöntemi elde edilir.
Regürjitasyon ve Reflü Arasındaki Fark Nedir?
Regürjitasyon ile beraber reflü karıştırılan durumlar içerisinde gelir. Her ne kadar benzerlik gösterse bile aralarında bazı farklılıklar bulunur. Örneğin regürjitasyon sütün mideden ağıza doğal bir süreç içerisinde gelmesi olarak öne çıkar. Bu durum özellikle 12 aylık bebeklerde süt dökülmesi üzerinden yaşanır. Ancak reflü ise mideden ağıza yiyeceklerin hızlı bir şekilde ve doğal olmayan süreçler doğrusunda gelmesidir. Yani aniden ortaya çıkar ve birçok farklı yiyecek ağza gelir. Bu sebepten dolayı reflü aynı zamanda bir kusma olarak ifade edilir. Fakat regürjitasyon herhangi bir kusma olayı olarak nitelenmez.
Regürjitasyon Neden Olur?
Reflü ile beraber regürjitasyon bebeklerde sık yaşanan durumlardan biridir. Bu durum inek sütü proteini alerjisi gibi bir durumdan yaşanabileceği biliniyor. Aynı zamanda olgunlaşmamış beslenme düzeni de yine bu problemler içerisinde gelmektedir. Ayrıca düz yatmak ve neredeyse bütünüyle sıvı beslenmek regürjitasyon durumun ortaya çıkarmaktadır. O yüzden mutlaka beslenmeye dikkat etmek, aynı zamanda yüksek yastıkta yatmak önemli bir yer taşıyor.
Regürjitasyon İçin Ne Yapmalı?
Böyle bir sorun hem 12 aylık bebeklerde hem de yetişkinlerde yaşanabilir. Öncelikle sorunun tam olarak tespit edilebilmesi ve tedavi yöntemlerinin ele alınabilmesi için doktora görünmek gerekir. Bunun dışında aynı zamanda yüksek bir yastıkta yatmak bu problemi önemli oranda azaltır. Diğer yandan besinleri dikkatli bir şekilde ve çiğneyerek tüketmek oldukça önemlidir. Az miktarda yemek yemek ve bunu sık aralıklarla gerçekleştirmek yine önemli hususlar arasında yer alıyor. Yine de özellikle bebeklerde yaşanabilecek doğal bir süreç olduğunu ifade etmek gerekir.