Hamilelik dönemi anne baba için çok heyecanlı olduğu kadar merak edilen konuların fazla olduğu bir dönem. Bunlardan biri de bebek gelişiminin nasıl olduğu sorusu. Anne karnında bebek gelişimini takip etmek için belli görüntüleme teknikleri kullanılıyor. Detaylı ultrason, bebeğin tüm organlarını görüntüleme şansı veriyor. Peki detaylı ultrason ne zaman yapılır? Detaylı ultrason kaçıncı haftada çekilir? İşte o sorunun cevabı...
#Detaylı Ultason Ne Zaman YapılırHamilelik, bebeklerini heyecanla bekleyen anne ve baba adayı için çok özel bir dönem. Bu süreçte ilk kalıp atışı, ultrasonda ilk görüntüsü ve ilk hareketi merakla beklenir. Anne ve bebek arasındaki o özel iletişimde minik tekmeleri ve hareketleri ile gerçekleşir. Peki bebeğin hareketleri ne zaman, kaçıncı hafta hissedilir? Anne karnında bebek hareketleri dışarıdan ne zaman hissedilir? İşte konuyla ilgili detaylar...
#HamilelikDaha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar. Hamilelikte karnın pıt pıt atması normal mi ve neden olur sizler için derledik.
Gebelik boyunca vücutta pek çok değişiklik olur. Bu değişimlerin normal mi yoksa patolojik mi olduğunun saptanması son derece önemlidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Faruk Abike, gebelikte sık rastlanan sorunlar ve çözümleri ile ilgili önemli konulara dikkat çekti.
#GebelikGebelik döneminde kadınlar cinsel hayata dair endişe ve kaygılar yaşayabilir. Üstelik bu kaygılar tek taraflı olmayabilir. Eşi hamile olan erkeklerde de cinsellikle ilgili kafa karışıklığının olduğu görülür. Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı & Cinsel Terapist Dr. Dilek Öcal, bu kafa karışıklıklarını gidermek adına gebelikte aylara göre cinsel ilişki sıklığı hakkında bilgiler verdi.
#GebelikSon dakika haberi... Siyasi parti gruplarının ortak önerisiyle bazı özel sağlık kuruluşlarında yaşanan bebek ölümlerinin tüm yönleriyle araştırılması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.
#Meclis Araştırma KomisyonuYasa dışı yollarla gelir elde etmek için çok sayıda bebeğin ölümüne neden olan yenidoğan çetesi Türkiye'nin gündemine oturdu. Tüyler ürperten vahşette çarpıcı detaylar gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. İstanbul'daki "yenidoğan çetesi" soruşturması kapsamında kolluk kuvvetlerince hazırlanan fezlekede, suç örgütünün şeması ve yaptıkları usulsüzlükler yer aldı. Öte yandan örgütün ifşa olmasını sağlayan CİMER şikayetindeki ifadeler de fezlekede ayrıntılarıyla geçti.
#Yenidoğan Çetesi"Yenidoğan Çetesi"nin faaliyetlerini tespit edebilmek için İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan özel komisyon, ildeki tüm özel hastaneleri mercek altına alarak 30 klasör ve 2 kolilik denetim raporu hazırladı. Hangi hastanelerin çeteyle hareket ettiği, ne gibi usulsüzlüklere karışıldığına çapraz denetimler ve bu rapordaki tespitler ışık tuttu, 197 suça konu eylemin oluştuğu saptandı. Hastanelerin ruhsat iptaliyle ilgili sürecin ise halihazırdaki mevzuat çerçevesinde, yargı süreciyle eş zamanlı ilerletildiği, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığının bununla ilgili yakın zamanda karara varacağı öğrenildi.
#Yenidoğan Çetesiİstanbul'da bebekleri anlaşmalı hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ihmali davranışlarda bulunarak ölmelerine neden olan 'Yenidoğan Çetesi' lideri Fırat Sarı'nın ifadesi ortaya çıktı. Fırat Sarı ifadesinde, "Tıp fakültesinde okuduğum zaman PKK örgüt üyeliğinden hüküm giyerek 5 yıl civarı cezaevinde yattım. Cezaevinden sonra okuluma tekrar dönerek okulumu bitirerek mezun oldum" dedi. Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemediğini söyleyen Fırat Sarı, "İddia edildiği gibi bakımsızlıktan 'eks olan' bebek yoktur. Normalde yoğun bakımda 4 bebeğe 1 hemşire bakmalıdır. Tam zamanlı olarak bir doktor çalışmalıdır. Tam zamanlı doktor da benimdir. Her şey prosedüre uygundur" ifadelerini kullandı.
#Yenidoğan ÇetesiSAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, 1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Fenilketonüri (PKU) hastalığına en sık rastlanan ülkelerden biri olduğunu ve erken teşhis konan bebeklerin ömür boyu uygun bir diyetle sağlıklı bir yaşam sürebileceğini belirtti.
#Fahrettin KocaAlaska’da bir balinaya ilk “Merhaba”mızı dedikten sonra prestijli bilim ve teknoloji okulu MIT’den araştırmacılar balinaların seslerinin içindeki örüntüleri, tekrarları ve melodik vurguları makine öğrenimiyle tespit etti. Bu, günün birinde onlarla iletişim kurabileceğimiz anlamına gelebilir.
#Umut Fırat ErdoğluAilenin en minik üyesi için uygun bezi seçmek onun rahatı ve mutluluğu için çok önemli… Dolayısıyla bez seçimi de hassas bir konu olarak öne çıkıyor. Peki ona gün içinde anne kucağı rahatlığında hissettirecek bebek bezini seçerken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? Haydi gelin uygun cevapları beraber bulalım!
#Sponsorlu İçerikİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Köse, Fransa ve İtalya’daki üniversitelerle iş birliği yaparak serebral palsili bebeklerin tedavisine umut olacak yapay zeka teknolojisi üzerinde çalışıyor.
#İTÜGelişen teknoloji ve bilimsel araştırmalar, gelişim ve eğitim sürecimizi şekillendiren faktörleri her geçen gün daha da detaylı olarak gün ışığına çıkarıyor. Çağımızın en büyük keşiflerinden biri de bebeklerin henüz anne karnına düştükleri andan itibaren müthiş bir öğrenme potansiyeline sahip oldukları gerçeği.
#Çocukların Müzikle Gelişim SerüveniPırıl pırıl güneşli bir yaz öğle sonrasıydı. Scott Knudsen, kızının birinci yaş gününü kutlayacakları için çok heyecanlıydı. Ancak bir anda insanın aklına en son gelecek şey gerçek oldu. Scott kaçacak fırsatı bile bulamadı ama yaşadığı şeyin vahametini saatler sonra eşinin yüzündeki dehşet ifadesini görünce anlayacaktı. İşte milyonda 1 gerçek olan bir hayatta kalma hikâyesi...
#Scott Knudsen