Güncelleme Tarihi:
Cinsel hayat, gebelikte ve gebelik sonrası döneme göre farklılıklar gösterir. Hatta bu durum gebeliğin haftalarına göre de değişebilir. Elbette bütün kadınları gebeliklerinde yaşadıkları cinsel deneyimleri konusunda aynı kategoride sınıflandırmak doğru olmaz. Çünkü gebelikten bağımsız olarak kadının ruh sağılığında önceden var olan bir sorun, gebelikteki psikolojisini de farklı etkileyebilir. Yine aynı şekilde gebelikten önceki cinsel hayatın nasıl yaşandığı da gebelikteki cinsel hayatı etkiler.
Yapılan çalışmalara göre hamilelik döneminde kadınların %70’inde cinsel ilişki sıklığında azalma görülür, bunun çeşitli nedenleri vardır. Genellikle 1. trimester dediğimiz ilk üç ayda ciddi bulantı olması, göğüslerde duyarlılık, duygusal değişiklikler, halsizlik, uyku değişimleri, düşük olabileceği endişesi veya düşük tehdidi durumları yoğun stres oluşturur. Stres, cinsel zevkin yaşanmasının önündeki en büyük engeldir. Stresle birlikte kadında libido dediğimiz cinsel istekte azalma olabilmektedir. Libido azalması ile birlikte de vajinal kuruluk meydana gelir ve cinsel yanıt döngüsü olması gerektiği gibi tamamlanamaz.
2. trimester dediğimiz ikinci üç aylık dönemde, artık kadın kendini biraz daha iyi hissetmeye başlar. Gebelik durumuna alışmış, psikolojik olarak biraz daha rahatlamıştır. Sağlıklı devam eden gebelikte, bu dönemde, cinsel ilişki sıklığında artma gözlenir. Bunun sebebi cinsel organlara giden kan akımının, vajina çevresindeki kanlanmanın artmasıdır. Bu durum uyarılmayı, vajinal ıslanmanın daha iyi olmasını ve kadının kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Orgazm sıklığı ve orgazma ulaşabilme süresi kısalır.
3. trimesterde ise vücut ve hareketler biraz daha ağırlaşır, bebek büyür, bebek hareketleri çok belirginleşir. Son haftalara doğru ödem artar, uykusuzlukla birlikte yorgunluk belirginleşir. Gebeliğin başından beri hissedilen bebeğe zarar verme korkusuna ilave olarak, doğumun tetiklenebileceği korkusuyla birlikte yine cinsel ilişki sıklığı azalır. Uygun pozisyonu bulma konusunda zorluk yaşanabilir.
Genel olarak sağlıklı bir gebelikte cinsel ilişki güvenlidir ve cinsel birliktelik devam edebilir. Ancak herhangi bir nedenle oluşan kanama, düşük tehdidi, erken doğum tehdidi, plasentanın rahim ağzına yerleştiği plasenta previa durumları ve amniyon zarının yırtılıp bebeğin suyunun geldiği durumlarda cinsel ilişki önerilmez.
Bilinmesi gereken önemli bir bilgi de çoğul gebeliklerde, rahim ağzı yetersizliklerinde ve daha önce düşük ve erken doğum yapmış kişilerde cinsel ilişkinin olumsuz etkisinin gösterilmemiş olduğudur. Bu gibi durumlarda psikolojik etkilerinden dolayı kişiler kendileri cinsel ilişkide bulunmamayı tercih edebilir ya da doktorları cinsel birlikteliği önermeyebilir. Gebelikte cinsel birlikteliğin bağlantısının gösterildiği tek durum enfeksiyonlardır. Normal dışı bir vajinal akıntının varlığında, idrar yolu enfeksiyon belirtisi gibi durumlar olduğunda doktor bilgilendirilmeli, gereken tedavi için tedbirler alınmalıdır. 2. ve 3. trimester dönemlerinde, büyümüş olan bebek nedeniyle karna baskı yapmayacak pozisyonların seçilmesi uygun olur.
[fotogaleri=3181]