Türkiye’de prematüre bebek ölümlerini azaltmak için 2019’dan bu yana hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde çalışmalar yürüten Hayat Holding, sosyal sorumluluğun Oscar’ı olarak kabul edilen “The International CSR Excellence Awards”dan ödülle döndü. Molfix Hayat Bağım Güvenli Bağlanma Projesi kapsamında 160 binden fazla anne ve babaya ulaşıldı, 3 bini aşkın yoğun bakım hemşiresine eğitim verildi. Ayrıca yoğun bakım ünitelerine tıbbi cihaz destekleri de sağlayan proje şimdi dünya çapında yarışacak.
#UNICEFHamilelikte beslenme son derece önemli konulardan biridir. Çünkü annenin beslenmesi aynı zamanda bebeğin beslenmesi anlamına gelir. Ancak özellikle hamileliğin son aylarında anneler hızlı bir şekilde kilo alımına başlar. Bu durumda hamilelikte bebeğin kilo alacağı besinleri tercih etmek faydalı olacaktır. Peki, hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler nelerdir? İşte gebelikte beslenme üzerne merak edilenler...
#Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Yiyeceklerİnsanların yaşayabileceği sağlık sorunları farklı türlerde olabiliyor. Laringomalazi hastalığı pek çok kişi tarafından bilinmiyor. Kişiler laringomalazi hastalığını duyduklarında hastalığı araştırabiliyor. Laringomalazi hastalığının hangi belirtileri olduğu ve nasıl tanı konulduğu oldukça merak ediliyor. Laringomalazi hastalığının herhangi bir tedavisi olup olmadığı da kişilerce araştırılan önemli bilgiler arasındadır. Laringomalazi nedir, belirtileri nelerdir tüm detayları ile merak edilenleri sizler için derledik.
#LaringomalaziYeni doğum yapan anne Jo Johnson Overby, bebeğini 6 haftadır anne sütü ile besliyordu ancak 7'nci haftada sütünün renginin pembeye döndüğünü fark etti. Bu ilginç deneyimini TikTok'ta paylaştı, 12.8 milyon kişi tarafından izlenen video bir anda viral oldu. Peki pembe süt normal mi, uzmanlar bu durumu nasıl yorumluyor?
#Pembe Anne SütüAnne babalar için bebeklerinin gelişimi doğduğu ilk andan itibaren araştırılmaya başlar. Aylık, hatta haftalık gelişimi merak edilen bebeklerin bu yazımızda 9 aylık olanları hakkında bilgiler paylaşacağız. 9 Aylık bebeğin beslenmesi, uygu düzeni nasıl olur? Kilosu ve boyu kaç olmalı? İşte detaylar…
#9 Aylık Bebek GelişimiGünümüzde artık, ten tene temasın faydalı olup olmadığı ile ilgili bir tartışma söz konusu bile değil. Çünkü hepimiz bunun ne kadar faydalı olduğunu biliyoruz. Ten tene temas, uygulandığı zaman, özellikle annenin ısısının bebeğe geçişi ve bebeğin annenin kalp atışlarını duyması gibi durumlar, aradaki o güçlü bağın oluşmasını sağlar. Uzun vadede ise çocukta özgüven oluşması açısından çok büyük önem taşır.
#AnneYeme bozukluklarının altında bebeklik döneminde anne ile kurulan bağın çok büyük bir rol oynadığını biliyor muydunuz? "Psikiyatrik açıdan anne ile bebek arasındaki ilişki kişinin beslenme tarzını oluşturuyor. İlk 1 yaşta anne bebek ilişkisi bozulursa sonraki dönemlerde o çocukta beslenme ve yeme bozuklukları açısından risk meydana geliyor” diyen Uzm. Dr. Emin Çağlar, çok önemli bilgiler veriyor.
#Anne Bebek İlişkisiYeme bozukluklarının altında bebeklik döneminde anne ile kurulan bağın rol oynadığını belirten Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Psikiyatrik açıdan anne ile bebek arasındaki ilişki kişinin beslenme tarzını oluşturuyor. İlk 1 yaşta anne bebek ilişkisi bozulursa sonraki dönemlerde o çocukta beslenme ve yeme bozuklukları açısından risk meydana geliyor” dedi.
#Uzm. Dr. Emin ÇağlarKış ayları özellikle çocuklar için hastalık mevsimi olarak biliniyor. Bu dönemde görülen rahatsızlıkların önemli bir çoğunluğu ise yüksek ateşe neden oluyor. Pek çok aile yükselen ateş değerleri ile karşılaştığında endişeye kapılıyor ve bilinçsizce yanlış yöntemlere başvurabildikleri için çocukların genel sağlık durumları olumsuz etkilenebiliyor.
#ÇOCUKSağlıklı bir gebeliğin doğru beslenmeden geçtiğine dikkat çeken Op. Dr. İlknur Sayar, anne adaylarını uyardı. Sayar, “Gebelikte fazla kilo alımının birçok olumsuz sonucu olduğu gibi kilo almamanın da zararı var. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek, ölü doğum, anemi gibi birçok olumsuz sonucu bulunuyor” dedi.
#GebelikBeklenen doğum tarihlerinden önce dünyaya gözlerini açan prematüre bebeklerin ailelerine uyarılarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Adnan Sarı, "Bebek yoğun bakımdan taburcu olduktan sonra bebeğin kontrollerini yeni doğan uzmanı veya bu konuda deneyimli çocuk doktoru yapmalıdır. Bebeğin göz ve işitme taramaları zamanında ve eksiksiz yapılmalıdır" dedi.
#PrematüreBir bebeğin dünyaya gelmesinin ardından ihtiyaç duyduğu eşyalardan biri de mama sandalyesidir. Mama sandalyesi hem annenin hem de bebeğin rahat etmesi için geliştirilmiştir. Mama sandalyesi nedir? Mama sandalyesi neden önemlidir? Mama sandalyesi hangi ayda kullanılır? Mama sandalyesi nasıl seçilir? İşte mama sandalyesi ile ilgili bilgiler.
#Mama Sandalyesi ModelleriGebelikte yetersiz ve dengesiz beslenme kadar fazla gıda alımının da bebek için zararlı olduğunu belirten Op. Dr. İlknur Sayar, “İşlenmiş gıdalar bebek gelişimini olumsuz yönde etkiler. Besin değeri yüksek yağlar içeren zeytinyağı, ceviz, badem gibi yağlar ve aynı şekilde besin değeri yüksek olan yulaf, esmer pirinç, meyve gibi karbonhidratlar öğünler içinde mutlaka yer almalıdır” dedi.
#HamileGEBELİKTE yetersiz ve dengesiz beslenme kadar fazla gıda alımının da bebek için zararlı olduğunu belirten Op. Dr. İlknur Sayar, “İşlenmiş gıdalar bebek gelişimini olumsuz yönde etkiler. Besin değeri yüksek yağlar içeren zeytinyağı, ceviz, badem gibi yağlar ve aynı şekilde besin değeri yüksek olan yulaf, esmer pirinç, meyve gibi karbonhidratlar öğünler içinde mutlaka yer almalıdır” dedi.
#Op. Dr. İlknur SayarPandemi döneminde doğum yapmak, doğum stresine ek olarak, hastanelerin koşulları ve durumu nedeniyle daha kaygı verici olabilir. Ancak doğum servisleri pandemi koşullarına uygun olacak şekilde hazırlanmıştır. Sağlık personeli bu konuda gerekli eğitimi almıştır, tüm tedbirler uygulanmaktadır, endişeye gerek yoktur.
#DoğumKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileKadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Evliyaoğlu Bozkurt: "Anne sütü yaşamın ilk aylarında sağlıklı bağırsak mikrobiyotasının oluşumu için kritiktir. Anne sütünün ilk ve en önemli prebiyotik ve probiyotik olduğu düşünülmektedir" dedi.
#EmzirmeHamilelik dönemi sadece anne adayının değil baba adayının da kilo almasına neden olabiliyor. Peki, bu durumu engellemek için ne yapılmalı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Hamilelikte SağlıkGebelik döneminde kadınların yedikleri kadar içtiklerine de dikkat etmesi gerekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Kocayurt, “Gebeler nane, limon ıhlamur, yeşil çay gibi güvenli bitki çaylarını günde 1 fincan tüketebilir. Karışık içerikli olanları, sinemaki, ahududu, kekik, ebegümeci, yaban mersini gibi ismi sık duyulan bitki çaylarını ise tüketmemeli” dedi.
#Hamilelikte BeslenmeGebelik döneminde kadınların yedikleri kadar içtiklerine de dikkat etmesi gerekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Kocayurt, “Gebeler nane, limon ıhlamur, yeşil çay gibi güvenli bitki çaylarını günde 1 fincan tüketebilir. Karışık içerikli olanları, sinemaki, ahududu, kekik, ebegümeci, yaban mersini gibi ismi sık duyulan bitki çaylarını ise tüketmemeli” dedi.
#Bitki ÇayıAnne sütü, bebekler için mucizevi özelliktedir ve bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt, bebek için çok önemlidir. Peki anne sütü nasıl arttırılır?
#Anne SütüMemeler, dişiliğin en önemli sembolüdür. Kadınların estetik olarak sahip olduğu en gözde güzelliklerden biri olan memeler zamanla formsal değişimlere uğrayabiliyor. Memeler doğum sonrasında bebeğin beslenmesi için hayati ve fonksiyonel bir role bürünüyorlar. Peki bu rolün bir bedeli yok mu? Elbette var! Kilo alıp verme, gebelik sürecinde emzirme ve süt bezlerinin çalışması, hormonal değişiklikler, genetik yatkınlık gibi sebepler memelerin formunun kaybına hatta ileri derecede deformasyonlara sebep olabiliyor.
#EstetikBebeklerin hayatındaki ilk 1000 günün önemine dikkat çekmek için 2016 yılında “Geleceğin Ayak İzleri- İlk 1000 Gün” sosyal sorumluluk çalışmasını hayata geçiren Şebnem Öğredik Çavuşoğlu ile 10 Nisan’da 4. sü düzenlenecek olan zirvenin detaylarını konuştuk.
#İlk 1000 GünHer insanın bağırsaklarında ortalama olarak 1,5 kilo bakteri bulunuyor. Beslenme uzmanı Elvan Odabaşı bağışıklık sistemini destekleyen bu faydalı dost bakterilerin ilk olarak doğum anında ve normal doğum ile bebeğin, annenin vücudundan yutması ile vücuda alındığını belirtti.
#Bebek